Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kruh od integralnog zrna: dijetalan

Kruh od integralnog zrna sastoji se od najmanje 90 posto brašna od integralnog zrna u udjelu žitarica. Brašnom od integralnog zrna smije se nazivati brašno koje se dobiva od sjemenki žitarica kod kojih su ljuske sjemenke i klice mljevene zajedno s ostatkom. 

Dobro je znati

Kruh od integralnog zrna ima ova posebna svojstva 

Svježi kruh od integralnog zrna u detaljnom prikazu

Za kruh od integralnog zrna prvenstveno se upotrebljava raž ili pšenica, ali i pravi pir, pir, ječam i zob. Uz brašno od integralnog zrna, kruh od integralnog zrna sastoji se od vode, kvasca i soli. Ako je riječ o kruhu od kiselog tijesta, dodaju se bakterije mliječne kiseline kao sredstvo za dizanje. U kombinaciji s kvaščevim gljivicama osiguravaju mogućnost dizanja kruha. Određene vrste pšenice mogu se ispeći samo u obliku kiselog tijesta. On osigurava da se hranjive tvari brašna od integralnog zrna bolje iskoriste tijekom konzumacije. Kvasac i bakterije mliječne kiseline usto aktiviraju enzim fitazu. Taj enzim osigurava da tijelo bolje apsorbira i metaboličkim procesom preradi mineralne tvari, na primjer, kalcij iz kruha od integralnog zrna. Ovisno o vrsti kruha, drugi sastojci mogu biti začini, orašasti plodovi, sjemenke ili sirup.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kruh od integralnog zrna?

Povijest kruha seže 10 000 godina unatrag u povijest. Od njega se danas razvilo nekoliko tisuća vrsta kruha.


Sezona

Kada je sezona kruha od integralnog zrna?

Kruh od integralnog zrna proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati kruh od integralnog zrna i kako se treba čuvati?

Svježi kruh od integralnog zrna u detaljnom prikazu

Kruh od integralnog zrna sastavni je dio uravnotežene prehrane. Posebno je ukusan s krepkim sirom, no kreativnosti nisu postavljene nikakve granice kada je riječ o nadjevanju kriški kruha od integralnog zrna. Kruh od integralnog zrna ima najdulji rok trajanja od tjedan dana. Stoga bi se trebao čuvati na tamnom i suhom mjestu, na primjer, u košari za kruh. Ako ga dulje želiš čuvati, svakako zamrzni kruh od integralnog zrna. 


Sastojci

Ovo se nalazi u kruhu od integralnog zrna

Zbog činjenice što se tijekom proizvodnje brašna od integralnog zrna ljuske sjemenki i klice melju s ostalim dijelovima, to brašno izgleda tamnije od običnog brašna. Zahvaljujući dijelovima ljuske, brašno od integralnog zrna usto sadrži brojna dijetalna vlakna, a zbog prerađivanja klica i vrijedne hranjive tvari. Tipizirano su brašno, s druge strane, vrste brašna koje se razlikuju ovisno o stupnju mljevenja zrna žitarice. Što je niži tip brašna, to je manje hranjivih tvari sadržano u brašnu. Za pšenično brašno tipa 405, takozvano „bijelo brašno”, upotrebljava se samo brašnasto tijelo zrna žitarice. Stoga ono ima nizak udio mineralnih tvari, dijetalnih vlakana i vitamina. Sasvim je drukčija situacija kod brašna od integralnog zrna ili integralnog brašna. Ona sadrže znatno više bjelančevina, masti i vitamina te mineralnih i biljnih tvari.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 213 kcal

Ugljikohidrati: 38,7 g

Bjelančevine: 7,3 g

Masti: 1,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,18 mg

Vitamin B2: 0,15 mg

Vitamin B6: 0,15 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,8 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 37 mg

Željezo: 2,03 mg

Kalij: 291 mg

Magnezij: 55 mg

Natrij: 527 mg