Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Raženi kruh: lagan i aromatičan

Raženi kruh nastaje od raženog tijesta. Za razliku od pšeničnog tijesta, u njemu nedostaje takozvano „ljepilo”, koje je poznato i kao gluten, a koji kod pšeničnog kruha osigurava dobra svojstva pečenja. Stoga mu je potrebno kiselo tijesto kako bi se mogao ispeći.

Dobro je znati

Raženi kruh ima ova posebna svojstva 

Svježi raženi kruh u detaljnom prikazu

U usporedbi sa pšeničnim kruhom, nedostatak raženog kruha jest taj što bi bez dodatka kiselog tijesta kolabirao i uopće se ne bi mogao ispeći. Odnosno, ne bi imao lijepu i prozračnu, no svejedno tvrdu konzistenciju na koju smo navikli. Unatoč tome, nezakiseljena varijanta uvijek je smislena kada je potrebno proizvesti kruh s ekstremno dugačkim rokom trajanja, na primjer, tijekom dugačkih pomorskih putovanja. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe raženi kruh?

Tradicionalno pripremljen raženi kruh sadrži raženo brašno, vodu, sol i sredstvo za dizanje. Povijesno gledano, to su najčešće bili kvasac ili kiselo tijesto. Industrijski proizvedeni kruh sadrži i dodatne sastojke, koji bi trebali poboljšati tijesto. Pri tome je riječ o emulgatorima, koji pomažu pri boljem povezivanju sastojaka te tijestu pružaju više volumena, i škrobnom brašnu, koje vezuje vodu. Masnoća i šećer dodaju vlastiti okus tijestu.


Sezona

Kada je sezona raženog kruha?

Kod raženog kruha riječ je o svježem proizvodu koji je dostupan tijekom cijele godine. 


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati raženi kruh i kako se treba čuvati?

Svježi raženi kruh u detaljnom prikazu

Bez obzira na to je li riječ o doručku, večeri ili međuobroku: zdravi raženi kruh dio je osnovnih namirnica i može se kombinirati s raznim prilozima za kruh. Kod raženog kruha riječ je o svježem proizvodu koji se mora čuvati na hladnom i suhom mjestu. Ako se ne potroši, nakon nekoliko dana postat će tvrd.


Sastojci

Ovo se nalazi u raženom kruhu

Bijeli kruh ne sadrži gotovo nikakve hranjive tvari ni dijetalna vlakna, već samo kalorije. Kod raženog kruha drukčija je situacija. On je bogat vitaminima, mineralnim tvarima i elementima u tragovima, čime ostvaruje doprinos zdravlju i dnevnoj opskrbi hranjivim tvarima.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 219 kcal

Ugljikohidrati: 45,7 g

Bjelančevine: 6,7 g

Masti: 1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,18 mg

Vitamin B2: 0,12 mg

Vitamin B6: 0,2 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 1,1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 29 mg

Željezo: 2,5 mg

Kalij: 244 mg

Magnezij: 35 mg

Natrij: 523 mg