Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kruh od više žitarica: ukusan

Kruh od više žitarica proizvodi se od najmanje tri, ali često i više različitih zrna ili sorti žitarica. Pšenično i raženo brašno imaju najveći udjel, a njima se dodaju dodatne sorte žitarica, kao što su pravi pir, ječam, zob ili pak kukuruz. 

Dobro je znati

Kruh od više žitarica ima ova posebna svojstva 

Svježi kruh od više žitarica u detaljnom prikazu

Raznolikost zrna u kruhu od više žitarica zaslužna je za njegov okus i karakter. Za kruh od više žitarica u pravilu se upotrebljava mješavina brašna od nekoliko vrsta brašna, uglavnom brašna od integralnih zrna, ali i od pšenice, pravog pira i raži. Upotrijebljene su sjemenke pri tome sjemenke lana, sezama, sjemenke bundeve i suncokretove sjemenke. Vrlo su tamni samo kruhovi od integralnih zrna raži. Postoje i razlike u pogledu toga kako se zrna prethodno obrađuju.

Priprema zrna žitarica

Najpoznatije je, dakako, brašno, koje nastaje mljevenjem zrna, a zatim se upotrebljava i usitnjeno zrno, što znači da se zrna žitarica grubo melju za kruh od više žitarica. Ljuštenje zrna također ima ulogu. U zrnima koja se obrađuju neoljuštena nalazi se više vitamina. Žitarice se za kruh od više zrna upotrebljavaju i u obliku pahuljica, na primjer, zobenih pahuljica, koje se dodaju u mješavinu za pečenje. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kruh od više žitarica?

Sâm kruh nastao je od kako su se ljudi naselili i počeli s uzgojem žitarica. Ukupno gledano postoji više od 3000 vrsta kruha. Uostalom, svjetski su prvaci u konzumaciji kruha Nijemci: ni u kojoj se drugoj državi svijeta ne peče, prodaje i svakodnevno konzumira toliko vrsta kruha kao u Njemačkoj. Postoji oko 300 različitih sorti, a redovito se pojavljuju nove. 


Sezona

Kada je sezona kruha od više žitarica?

Kruh od više žitarica dostupan je svjež tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati kruh od više žitarica i kako se treba čuvati?

Svježi kruh od više žitarica u detaljnom prikazu

Sve sorte kruha od više žitarica posebno su ukusne s krepkim sirom, s nadjevom od rajčica i krastavaca ili pak sasvim jednostavno premazane maslacem u kombinaciji s marmeladom, medom, namazima ili začinima. Mašta ne poznaje granice. Dopušteno je sve što je popularno i ukusno. Svjež proizvod kao što je kruh od više žitarica mora se potrošiti unutar nekoliko dana. Prije nego što kruh postane suh i tvrd, preporučuje se čuvanje na suhom i tamnom mjestu, na primjer, košari za kruh. Također, kruh se može dobro zamrznuti cijeli ili narezan na kriške.


Sastojci

Ovo se nalazi u kruhu od više žitarica

Kruh od više žitarica sadrži sve vrijedne sastojke cijelog zrna. Samo se time jamči i potpuni te visoki udio hranjivih vrijednosti u pogledu mineralnih tvari, elemenata u tragovima i fermenata. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 216 kcal

Ugljikohidrati: 42,8 g

Bjelančevine: 7,6 g

Masti: 1,6 g

Vitamini

 

Vitamin A: 1 µg

Vitamin B1: 0,13 mg

Vitamin B2: 0,12 mg

Vitamin B6: 0,19 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 27 mg

Željezo: 2,2 mg

Kalij: 290 mg

Magnezij: 70 mg

Natrij: 523 mg