Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Miješani pšenični kruh: svestrani talent

U Europi se kruh smatra neizostavnom osnovnom namirnicom. Pri tome se ni u kojoj drugoj državi svijeta ne peče, prodaje i svakodnevno konzumira toliko vrsta kruha kao u Njemačkoj. Trenutačno postoji više od 300 različitih vrsta kruha, među koje se ubraja i miješani pšenični kruh. 

Dobro je znati

Miješani pšenični kruh ima ova posebna svojstva 

Miješani pšenični kruh u detaljnom prikazu

Miješani pšenični kruh vrlo je ukusan i lako probavljiv kruh. Kako bi se miješani pšenični kruh tako mogao i zvati, udio pšenice mora iznositi najmanje 50 posto, a najviše 90 posto. Ostatak se sastoji od raženog brašna. Miješani pšenični kruh proizvodi se s pomoću fermentiranog kiselog tijesta.

Njegov je okus aromatičan i blago kiselkast. Što je veći udio pšenice, to je kruh blaži. Miješani pšenični kruh nije prikladan samo za krepke nadjeve, već i za slatke namaze. Čuvanje pri tome ima veliku ulogu jer se pšenični kruh ne može dugo čuvati i brzo postaje pljesniv – pogotovo kada je udio pšenice velik. Najsvježiji će miješani pšenični kruh biti unutar prva tri dana nakon pečenja. Što je veći udio raži u kruhu, to će dulje kruh ostati svjež.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe miješani pšenični kruh?

Kruh se ubraja među najstarije namirnice svijeta. Kiseli kruh, kao što je miješani pšenični kruh, postoji već od drevnog Egipta, pri čemu je otkrivanje postupka fermentacije vrlo vjerojatno bila slučajna. Postoje i naznake za to da su se prije 5000 godina u Egiptu pekle određene vrste kruha, koje su tijekom vremena dospjele do Europe. U drevnom Rimu izumi poput stroja za miješenje i mlin pridonijeli su proizvodnji kruha na način koji i danas poznajemo. 


Sezona

Kada je sezona miješanog pšeničnog kruha?

Miješani pšenični kruh proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati miješani pšenični kruh i kako se treba čuvati?

Miješani pšenični kruh u detaljnom prikazu

Miješani pšenični kruh dostupan je u različitim oblicima i ubraja se među najprodavanije vrste kruha. Na prodajnim policama može se pronaći kao tost kruh ili pak kao kruh od integralnog zrna od pšenice i raži. Ovisno o načinu pripreme i omjeru miješanja razlikovat će se svojstva, a time i mogućnosti upotrebe miješanog pšeničnog kruha. Međutim, najčešće se može pronaći na stolu povodom doručka te kombinirati po vlastitu ukusu s najrazličitijim nadjevima. Miješani pšenični kruh idealno je prikladan i kao ukusno nadjevena užina za ponijeti sa sobom.

Ovako će miješani pšenični kruh ostati svjež

Tijekom čuvanja miješanog pšeničnog kruha potrebno je obratiti pozornost na suho okruženje i što nižu vlažnost zraka. Naime, ako je ona prevelika, to predstavlja optimalnu okolinu za stvaranje plijesni. Za razliku od toga, kako bi se izbjeglo isušivanje, preporučuje se čuvanje u plastičnoj vrećici ili zatvorenoj kutiji.

Osim toga, prikladne su drvene košare za kruh jer u njima može doći do optimalne izmjene vlage. Čuvanje u hladnjaku ne preporučuje se. Temperature i visoka vlažnost zraka dovest će do bržeg starenja i propadanja miješanog pšeničnog kruha. Kruh je moguće zamrznuti u zamrzivaču na nekoliko dana. Kako bi sačuvao svoju konzistenciju, zatim bi se morao odmrzavati pri sobnoj temperaturi. 


Sastojci

Ovo se nalazi u miješanom pšeničnom kruhu

Bijeli kruh u pravilu sadrži malo hranjivih tvari i dijetalnih vlakana. Iako pšenično brašno sadrži velike količine ugljikohidrata, ono nema učinak zasićenja. Kod kruha u načelu vrijedi pravilo da se prekomjerna konzumacija može negativno odraziti na zdravlje. Uzrok je visok udio soli, koji može biti opasan posebno tijekom različitih prethodnih oboljenja, kao što je povišen krvni tlak.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 224 kcal

Ugljikohidrati: 47,7 g

Bjelančevine: 6,7 g

Masti: 1,1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,14 mg

Vitamin B2: 0,07 mg

Vitamin B6: 0,09 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,6 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 36 mg

Željezo: 1,7 mg

Kalij: 177 mg

Magnezij: 40 mg

Natrij: 553 mg