Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Pšenični tost kruh: hrskavi kruh

Pšenični tost kruh, koji se katkad naziva i kruh za prženje, posebna je vrsta bijelog kruha u kalupu, koji se odlikuje posebno finim porama, karakterističnim okusom koji je blago nalik maslacu, tipično blagom aromom i tankom koricom. U pravilu se tostira prije konzumacije.  

Dobro je znati

Pšenični tost kruh ima ova posebna svojstva 

Pšenični tost kruh u detaljnom prikazu

Pšenični tost kruh jedan je od najvažnijih sastojaka jutarnjeg doručka. Pojam „tost” potječe iz engleskog jezika i znači „pržiti”. Pšenični tost kruh prvenstveno se proizvodi od pšeničnog brašna, sredstava za dizanje, kao što su kiselo pšenično tijesto ili kvasac, šećera, soli, masti, vode i mlijeka, odnosno mlijeka u prahu.

Fine pore, tipična aroma prženja

Proizvodnja tijesta provodi se upotrebom kiselog pšeničnog tijesta ili unaprijed fermentiranog tijesta. Tost kruh odlikuje se visokim udjelom bjelančevina, kao što su mliječne bjelančevine i pšenični gluten, što vodi do izražene sposobnosti zadržavanja plina. Zauzvrat, to je razlog za nastanak finih pora u tost kruhu, koji se sporo peče.

Tipična aroma prženja nakon tostiranja posljedica je visokog udjela bjelančevina, masti i šećera. Među posebna svojstva pšeničnog tost kruha ubraja se i to što se gotovo uvijek nudi u narezanu obliku. Kako bi pojedinačne kriške tost kruha stale u toster, većina proizvođača pazi na određene standardne veličine, iako posebno normirani propisi ne postoje.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe pšenični tost kruh?

Pšenični tost kruh potječe iz Velike Britanije. Englezi su ga upotrebljavali već tijekom 19. stoljeća.


Sezona

Kada je sezona pšeničnog tost kruha?

Ne postoji određena sezona tost kruha. Pšenični tost kruh proizvodi se tijekom cijele godine. 


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati pšenični tost kruh i kako se treba čuvati?

Pšenični tost kruh u detaljnom prikazu

Pšenični tost kruh posebno je popularan tijekom doručka ili večere. Pri tome se najčešće premazuje ili nadjeva maslacem, marmeladom, čokoladom, medom, kremom od oraha i nugata, sirom ili kobasicom. Popularnu varijantu predstavlja havajski tost, koji se nadjeva sirom, ananasom i šunkom. Sir je zatim potrebno prepeći i na kraju dodati maraskino višnju. U kombinaciji sa slatkim nadjevima, kao što je medi ili krema od čokolade, ili pak kao osnova za sendviče, pšenični tost kruh upotrebljava se u tostiranu ili pak u netostiranu obliku.

Ovako se treba čuvati pšenični tost kruh

Tost kruh može se dobro čuvati u kutiji za kruh. Najbolje je izbjeći njegovo čuvanje u hladnjaku jer će u protivnom izgubiti svoj okus. Tost kruh može se jesti i nakon isteka roka trajanja. Međutim, stvori li se i vrlo tanak sloj plijesni, potrebno je zbrinuti cijelo pakiranje u otpad. Kriške tost kruha vade se pojedinačno i zatim nekoliko minuta peku u tosteru.


Recepti

Što možeš pripremiti od pšeničnog tost kruha


Sastojci

Ovo se nalazi u pšeničnom tost kruhu

Pšenični tost kruh u maloj mjeri sadrži bjelančevine te mineralne tvari, kao što su kalcij, fosfor, kalij, magnezij i cink. U tost kruhu od integralnog zrna ta je količina u pravilu nešto veća.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 262 kcal

Ugljikohidrati: 48 g

Bjelančevine: 7,4 g

Masti: 4,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 20 µg

Vitamin B1: 0,08 mg

Vitamin B2: 0,05 mg

Vitamin B6: 0,11 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,7 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 58 mg

Željezo: 1 mg

Kalij: 160 mg

Magnezij: 24 mg

Natrij: 551 mg