Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Krušne mrvice: odlično iskorištavanje ostataka

Komercijalno dostupne krušne mrvice sastoje se od ribanog bijelog kruha ili peciva, a poznate su i pod kolokvijalnim nazivima „prezl” i „brašno za paniranje”. Taj naziv potječe od francuskog pojma „paner”, što se može otprilike prevesti kao „posipanje kruhom”.

Dobro je znati

Krušne mrvice imaju ova posebna svojstva 

Krušne mrvice u detaljnom prikazu

Bez obzira na to proizvode li se krušne mrvice u malim količinama kod kuće ili potječu iz velikog tvorničkog postrojenja, razlika je gotovo nikakva. U pogledu kućne proizvodnje prednost bi mogla biti ta što se ne moraju bacati peciva ili bijeli kruh koji se ne pojede na vrijeme ili koji preostane od drugog jela. Kako bi se osigurao gotovo neograničen vijek trajanja kućno proizvedenih krušnih mrvica, peciva ili bijeli kruh morao bi biti potpuno suh.

Ovisno o kasnijoj upotrebi potrebno je obratiti pozornost samo na to da se sorte peciva ili kruha koje sadrže mak ili druge sjemenke naribaju odvojeno kako neželjene suncokretove ili slične sjemenke ne bi stršale van iz fine teksture krušnih mrvica.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu krušne mrvice?

Krušne mrvice upotrebljavaju se diljem svijeta.


Sezona

Kada je sezona krušnih mrvica?

Krušne mrvice proizvod su koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati krušne mrvice i kako se trebaju čuvati?

Krušne mrvice u detaljnom prikazu

Krušne mrvice upotrebljavaju se na zbilja raznolike načine. One u jednu ruku služe prženju ribe, peradi ili mesa i tako osiguravaju da meso u unutrašnjosti ostane sočno i da se ne isuši. Međutim, proizvod koji se prži prethodno se začinjava, prži s običnim brašnom, valja u istučena jaja i tek se zatim ovija krušnim mrvicama. Samo će tako krušne mrvice prianjati i neće pasti s proizvoda u tavi. Osim toga, krušne mrvice služe, na primjer, vezivanju mesa u kosane odreske ili druge pripravke od mljevenog mesa. Međutim, za kosane se odreske mogu upotrebljavati i peciva, koja se prije pripreme nakratko omekšavaju u hladnoj vodi. Netom prije nego što se omekšana peciva dodaju u mljeveno meso, potrebno je iz njih istisnuti vodu. 

Pečenje upotrebom krušnih mrvica

U brojnim receptima općenita preporuka glasi kalupe za pečenje najprije premazati maslacem i zatim posipati krušnim mrvicama jer one služe kao dodatno sredstvo za otpuštanje te tako sprječavaju lijepljenje kolača za kalup. Osim toga, krušne mrvice mogu se pronaći kao sastojak u brojnim receptima za pite od jabuka. One pomažu vezati tekućine i pri tome stvaraju sasvim poseban okus. Osim toga, krušne mrvice mogu se, nakon što su se prethodno nakratko zapržile s maslacem i šećerom, poslužiti kao idealna osnova za štrudlu od jabuka. Krušne mrvice suhe su i stoga imaju dugačak rok trajanja. Morale bi se čuvati na tamnom i hladnom mjestu, gdje mogu bez poteškoća stajati nekoliko mjeseci. Sastojci

Ovo se nalazi u krušnim mrvicama

Krušne mrvice sadrže mineralne tvari natrij, kalij, magnezij i kalcij te elemente u tragovima cink, bakar i mangan.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 349 kcal

Ugljikohidrati: 72 g

Bjelančevine: 13 g

Masti: 1 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,2 mg

Vitamin B2: 0,05 mg

Vitamin B6: 0,11 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 50 mg

Željezo: 1,2 mg

Kalij: 130 mg

Magnezij: 23 mg

Natrij: 400 mg