Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Bijeli kruh: ukusni klasik

Bijeli kruh, u onom obliku u kojem ga danas poznajemo, potječe iz Francuske. Odatle je osvojio cjelokupno područje Sredozemlja i dospio sve do naših predjela. Do danas je iznimno popularan proizvod koji se jede u najrazličitijim prigodama.

Dobro je znati

Bijeli kruh ima ova posebna svojstva 

Svježi bijeli kruh u detaljnom prikazu

Bijeli se kruh u pravilu sastoji od pšeničnog brašna, koje se najčešće proizvodi od kvasca, dakle, sredstva za dizanje. Iako je dobar izvor energije, ne sadrži gotovo nikakve vitamine. U Francuskoj postoje brojne različite vrste bijelog kruha, a posebnu je slavu stekao baget. Dodatno se razlikuje između sljedećih vrsta bijelog kruha:

  • baget
  • ciabatta
  • bijeli kruh u kalupu
  • njemački bijeli kruh

Podrijetlo

Odakle izvorno potječe bijeli kruh?

Unatoč tome što je to teško zamisliti: bijeli kruh postoji već više od 2000 godina. Poznato je i to što se bijeli kruh dijelom upotrebljavao kao sredstvo za plaćanje visokih dužnosnika – što je kruh bio bjelji, to je bio vrjedniji! U drevnom Rimskom Carstvu postojao je ceh, čiji su članovi mogli biti samo pekači bijelog kruha, što govori o značaju bijelog kruha u prošlim vremenima. Danas postoji cijeli niz najrazličitijih vrsta bijelog kruha, zbog čega se raznolike vrste mogu pronaći na brojnim jelovnicima i stolovima za doručak.


Sezona

Kada je sezona bijelog kruha?

Kod bijelog kruha riječ je o svježem proizvodu koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati bijeli kruh i kako se treba čuvati?

Svježi bijeli kruh u detaljnom prikazu

Kruh se ubraja među osnovne namirnice i može se nadjevati prema vlastitu ukusu. U sušenu i mljevenu obliku idealan je i kao panada, a narezan na kockice može se posluživati uz juhe. Kada je svjež, bijeli kruh ima iznimno prozračnu i rahlu strukturu. No budući da je kod bijelog kruha riječ o svježem proizvodu, nakon svega nekoliko dana postat će tvrd. Bijeli kruh morao bi se čuvati na hladnom i suhom mjestu, idealno u posudi ili košari za kruh. 


Sastojci

Ovo se nalazi u bijelom kruhu

Iako bijeli kruh ne sadrži gotovo nikakve vitamine, odlikuje se udjelom kalcija, magnezija i željeza. Preporučuje se i u okviru poštedne prehrane jer ne opterećuje probavu.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 236 kcal

Ugljikohidrati: 48 g

Bjelančevine: 8,2 g

Masti: 1,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 4 µg

Vitamin B1: 0,09 mg

Vitamin B2: 0,06 mg

Vitamin B6: 0,02 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,6 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 58 mg

Željezo: 0,7 mg

Kalij: 130 mg

Magnezij: 24 mg

Natrij: 540 mg