Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Špageti: talijanski klasik

Špageti! Uz makarone i tjesteninu Penne, oni su najpopularnija vrsta tjestenine. Usput rečeno, jednina riječi „špageti” glasi „špaget”. No tko će pojesti samo jedan komad tjestenine? Kad smo već kod toga: špageti se uvijek i isključivo jedu vilicom. Vilicom se može odvojiti mala porcija, na rubu tanjura namotati u količinu prikladnu za jedan zagriz – i uživati!

Dobro je znati

Špageti imaju ova posebna svojstva

Špageti u detaljnom prikazu

Naziv špageti potječe od talijanske riječi „špago” („uzica”); dakle, riječ „špageti” ustvari znači „uzice”. Posebno debeli špageti u Italiji se nazivaju spaghettoni, a posebno tanki spaghettini. Još tanji od spaghettinija su fini capellini.

Špageti se tradicionalno proizvode samo od durum pšenice i vode. Tijesto za tjesteninu preša se kroz kalupe, špageti se nakon toga suše i zatim režu na duljinu od oko 25 centimetara. Tradicionalistima je važno da kalup za prešanje bude brončan jer time špageti dobivaju hrapaviju površinu, čime umak može bolje prianjati na njima.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu špageti?

Prema legendi je Marko Polo ideju za preteče špageta donio sa sobom iz Kine. Postoje dokazi da se ondje prije oko 2000 godina proizvodila tanka tjestenina od heljdina brašna. Nakon povratka s Dalekog istoka 1295. godine, Venecijanci su navodno prvi koji su proizvodili tjesteninu od durum pšenice.


Sezona

Kada je sezona špageta?

Upita li se djecu, odgovor će, naravno, glasiti: „Uvijek!” Suhi i svježi špageti dostupni su u bezbrojnim varijantama i, dakako, tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati špageti i kako se trebaju čuvati?

Špageti u detaljnom prikazu

Svi ljubitelji špageti bolonjeza sada moraju biti zbilja hrabri: ustvari je ova dugačka tjestenina najbolje prikladna za glatke umake, kao što je umak od rajčice ili pesto. Posebno su ukusni i spaghetti alla carbonara (sa slaninom i jajetom) ili spaghetti aglio e olio (s češnjakom i uljem). Tijekom pripreme špageta potrebno je tjesteninu kuhati u obilnoj količini posoljene vode. Za 100 grama tjestenine potrebna je oko litra vode i jušna žlica soli. Nakon vremena kuhanja od sedam do devet minuta bit će „al dente”, odnosno čvrsti na zagriz, te se mogu izliti.

Ovako treba čuvati špagete

Kao i većina suhe tjestenine, i špageti imaju gotovo neograničen rok trajanja. Pri tome je vrlo važno da se već otvorena pakiranja od folije ponovno pažljivo zatvore. Špagete u kartonskim pakiranjima najbolje je nakon otvaranja pakiranja čuvati u staklenim posudama koje ne propuštaju zrak ni vlagu. Tako se sprječava mogućnost upijanja vode tjestenine i nastanka plijesni.Sastojci

Ovo se nalazi u špagetima

Špageti sadrže malo biljnih bjelančevina i masti, no zato puno ugljikohidrata. Ovdje ćeš saznati što se još sve nalazi u špagetima.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 350 kcal

Ugljikohidrati: 71,8 g

Bjelančevine: 11,5 g

Masti: 1,9 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 0 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 0 mg

Magnezij: 0 mg

Natrij: 0 mg