Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Slanina: tiha zvijezda kuhinje

Ruku na srce, rijetko kada igra glavnu ulogu: no svejedno, slanina je postala sastavnim dijelom kuhinje jer svojom intenzivnom, često i dimnom aromom upotpunjava i poboljšava jela. Masna slanina često se na njemačkom jeziku naziva i „Wammerl”, trbušna slanina ili trbušno meso.

Dobro je znati

Slanina ima ova posebna svojstva

Svježa slanina u detaljnom prikazu

Slanina potječe iz trbušnog mesa svinje. Ima snažnu dimnu aromu i slan okus. Kada se trbušna slanina isprži, još će intenzivnije razviti svoju snažnu aromu. Slanina, odnosno trbušna slanina, usoljava se ili dimi, ali djelomično se u maloprodaji može naći i sušena ili već termički obrađena. Dostupna je i kao „slanina za doručak”. Ona je bogata mišićnim mesom koje se nalazi ispod slanine, zbog čega je idealno prikladna kao krepki nadjev na kruhu. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe slanina?

Metode konzerviranja namirnica poznate su već tisućama godina. Već su Rimljani dimili meso, polagali namirnice u sol ili ih kuhali u vrućoj slanoj vodi. Stoga je sol tijekom srednjeg vijeka bila dragocjena i postala najvažnijim konzervansom. Šunka se i u prošlosti činila dugotrajnom postupcima dimljenja, soljenja ili sušenja na zraku.


Sezona

Kada je sezona slanine?

Slanina je dostupna tijekom cijele godine. U rashladnoj vitrini nudi se svježa ili vakuumski zapakirana.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati slanina i kako se treba čuvati?

Svježa slanina u detaljnom prikazu

Trbušna slanina idealno je prikladna kao nadjev za kruh ili, narezana na sitne kockice, kao prilog juhama ili varivima. Može se kuhati, soliti ili dimiti. Trbušna slanina često se tijekom sezone roštiljanja može pronaći na rešetki, dakle, u pretežito neprerađenu obliku. Talijani od nje proizvode pancettu, dakle, ukusno i namotano trbušno meso. Ona se najčešće nudi sušena na zraku. Iznimno masna leđna slanina u kuhinji se najčešće upotrebljava za dodavanje u ili ovijanje oko nemasnog mesa, zbog čega je prikladna za proizvodnju loja, odnosno, služi samo kao sastojak.

Ovako se treba čuvati slanina

Kada se slanina kupi u jednom komadu, obvezno bi se morala čuvati na suhom i hladnom, no svejedno prozračenom i, prvenstveno, tamnom mjestu. Podrum je idealno mjesto za to. Međutim, ako nemaš podrum, bez poteškoća možeš se odlučiti i za čuvanje u hladnjaku. Međutim, slanina bi se tada morala vakuumski zapakirati. Tako će se moći čuvati čak nekoliko mjeseci.

No kada se slanina otvori ili zareže, u svakom se slučaju mora zrakonepropusno čuvati u hladnjaku. Ondje se može sasvim sigurno čuvati nekoliko dana. Kako bi užitak tijekom jela bio još veći, vakuumski zapakirana slanina u svakom slučaju prije konzumacije mora određeno vrijeme provesti na sobnoj temperaturi kako bi mogla „prodisati”.Sastojci

Ovo se nalazi u slanini

Ovisno o tome od kojeg dijela svinje slanina potječe, to će sadržavati više ili manje masnog tkiva. Na primjer, leđna slanina sastoji se od čistog masnog tkiva, a trbušna slanina, odnosno masna slanina, proizvodi se od mišićnog mesa masnog svinjskog trbuha.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 374 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 19,95 g

Masti: 30,08 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,16 mg

Vitamin B2: 0,16 mg

Vitamin B6: 0,16 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,28 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 3 mg

Željezo: 0,77 mg

Kalij: 97 mg

Magnezij: 10 mg

Natrij: 31 mg