Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kuhana šunka: nemasno meso

Kuhana šunka proizvodi se od stražnjeg svinjskog buta. On se pretežito sastoji od mišićno mesa i služi kao podloga za kobasice, koje se postupkom ubrizgavanja konzerviraju, a nakon oko 24 sata procesa konzerviranja postupkom barenja dobiva se konačni proizvod. Kuhana šunka upotrebljava se u brojnim jelima suvremene kuhinje.

Dobro je znati

Odakle izvorno potječe kuhana šunka?

Svježa kuhana šunka u detaljnom prikazu

Kuhana šunka ima malo kalorija i stoga je vrlo popularan narezak. Ona svoju sočnost i ružičastu boju dobiva salamurom (voda za piće, nitritna sol za konzerviranje, začini) koja se ubrizgava u komad mesa i koja predstavlja oko 20 posto težine. Zatim se kuhana šunka još djelomično dimi, a zatim podvrgava postupku barenja. Njezin energetski udio uz oko 100 kilokalorija na 100 grama vrlo je nizak jer gotovo ne sadrži nikakve masti.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kuhana šunka?

Metode konzerviranja namirnica poznate su već tisućama godina. Već su Rimljani dimili meso, polagali namirnice u sol ili ih kuhali u vrućoj slanoj vodi. Šunka se i u prošlosti činila dugotrajnom postupcima dimljenja, soljenja ili sušenja na zraku. Kod kuhane šunke se u postupku konzerviranja ubrizgava salamura. Zatim se komad mesa prije barenja katkad još i dimi.


Sezona

Kada je sezona kuhane šunke?

Kuhana šunka dostupna je tijekom cijele godine. 


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati kuhana šunka i kako se treba čuvati?

Svježa kuhana šunka u detaljnom prikazu

Sočna kuhana šunka idealno je prikladna kao nadjev na kruhu ili za krepka jela kao što su salata od mesa, salata od tjestenine, nabujci, gratinirana jela i rolade. Također, kuhana šunka idealna je za ovijanje jela kao što su šparoge i kanarske žute dinje.

Ovako se treba čuvati kuhana šunka

Zbog visokog udjela vode, kuhana šunka ne može se dugo čuvati i treba se potrošiti u kratkom roku. U hladnjaku se treba čuvati pri temperaturi od najviše sedam Celzijevih stupnjeva. Također, najhladnije mjesto za čuvanje kobasica i mesnih proizvoda nalazi se neposredno iznad pretinca za povrće. Potrebno je obratiti pozornost na rok trajanja naveden na pakiranju. Vakuumirana kuhana šunka može se zamrznuti.


Recepti

Što možeš pripremiti od kuhane šunke


Sastojci

Ovo se nalazi u kuhanoj šunki

U 100 grama kuhane šunke sadržano je oko 20 grama bjelančevina i svega 1,5 grama masti. Ove vrijednosti govore u prilog prikladnosti ovog proizvoda u okviru kalorijski osviještene prehrane. Osim toga, kuhana šunka sadrži bjelančevine koje tijelo optimalno može iskoristiti te važne vitamine B i mineralne tvari. Također, bogata je sumporom, kalijem, kalcijem i fosforom.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 101 kcal

Ugljikohidrati: 0,6 g

Bjelančevine: 19 g

Masti: 2,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 0 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 0 mg

Magnezij: 0 mg

Natrij: 940 mg