Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

šunka od lososa: niskokalorični užitak

Šunka od lososa lagano je usoljena i dimljena. Njezino je meso vrlo nemasno i blaga okusa. Posebna inačica jest takozvana „pariška šunka od lososa”. Ona je dodatno obavijena tankim slojem slanine, zahvaljujući kojem šunka ostaje sočna.

Dobro je znati

Šunka od lososa ima ova posebna svojstva

Svježa šunka od lososa u detaljnom prikazu

Za naziv šunke od lososa zaslužan je dio kotleta koji se također naziva „losos”. Šunka od lososa lagano je usoljeno i dimljeno meso svinje. Način proizvodnje nalik je onom sirove šunke. Cijenjeni je specijalitet pariška šunka od lososa, koja je obavijena tankim slojem slanine, čime meso ostaje sočno. U tu se svrhu upotrebljava samo nemasno meso bez kuhanja od kotleta svinjskih leđa. Ono se soli i zatim suši na zraku. Tim postupkom osigurava se sočnost i produljuje rok trajanja.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe šunka od lososa?

Šunka se u pravilu proizvodi od svinjskog buta. Pri tome postoji mogućnost da se šunka sastoji od cijelog buta, uključujući kosti i kožicu, ili samo od dijelova buta, kao što su gornji i donji sloj, takozvana pisanica ili od slanine šunke. Kod šunke može se razlikovati između sirovih usoljenih proizvoda i kuhanih usoljenih proizvoda. Kuhani usoljeni proizvodi nakon postupka konzerviranja stavljaju se u pravokutne, okrugle ili ovalne kalupe i kuhaju pri temperaturi od najviše 70 Celzijevih stupnjeva. Na 100 grama šunke od lososa sadržana je otprilike sljedeća količina hranjivih vrijednosti: 19 grama bjelančevina, 4 grama masti i 115 kilokalorija.


Sezona

Kada je sezona šunke od lososa?

Šunka od lososa dostupna je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati šunka od lososa i kako se treba čuvati?

Svježa šunka od lososa u detaljnom prikazu

Šunka od lososa idealno je prikladna kao namaz na kruhu, žemljici, bagetu i hrskavom kruhu. Vrlo tanke, nemasne kriške idealan su sastavni dio kalorijski osviještene prehrane s niskim unosom masti. Međutim, i krepka se jela mogu pripremiti upotrebom šunke od lososa. Šunka od lososa popularna je u nabujcima i gratiniranim jelima, kao prilog tjestenini, pržen uz kajganu i vlasac te u salatama i juhama.

Ovako se treba čuvati šunka od lososa

Šunka od lososa u komadu ne mora se nužno čuvati u hladnjaku. Međutim, optimalno je čuvanje na hladnom i suhom mjestu. Također, najhladnije mjesto za čuvanje kobasica i mesnih proizvoda nalazi se neposredno iznad pretinca za povrće u hladnjaku. Ako je pakiranje šunke od lososa još zatvoreno i vakuumirano, potrebno je poštivati navedeni rok trajanja. Vakuumirana šunka od lososa može se zamrznuti.


Sastojci

Ovo se nalazi u šunki od lososa

U usporedbi s drugim kobasicama, šunka od lososa sadrži vrlo malu količinu masti i kalorija. Ona sadrži svega oko 115 kilokalorija.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 116 kcal

Ugljikohidrati: 0,89 g

Bjelančevine: 18,28 g

Masti: 4,36 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,69 mg

Vitamin B2: 0,17 mg

Vitamin B6: 0,5 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,22 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 32 mg

Željezo: 1,62 mg

Kalij: 253 mg

Magnezij: 29 mg

Natrij: 2473 mg