Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Pivska šunka: idealna uz kruh

Unatoč onome što bi se dalo naslutiti po nazivu, pivo se ne ubraja u tipične sastojke ove vrste šunke. Poznata pivska šunka dobila je svoj naziv zahvaljujući tradiciji, u skladu s kojom se rado posluživala kao krepki prilog pivu, pri čemu je trebala razviti svoj puni okus. 

Dobro je znati

Pivska šunka ima ova posebna svojstva

Svježa pivska šunka u detaljnom prikazu

Pivskom šunkom naziva se barena kobasica u umjetnom crijevu koja sadrži količinu grubog mesa od ukiseljenih komadića svinjetine te se kuha ili dimi. Ova se kobasica sastoji od osnovne mesne mješavine te se miješa sa svinjetinom bez masti. Kao začini se upotrebljavaju nitritna sol za soljenje, papar, muškat i đumbir. U pravilu se pivska šunka jede kao hladan narezak na kruhu. Pri tome ima aromatičan, mesnat i pikantan okus.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe pivska šunka?

Pivska šunka dobila je svoj naziv po tome što se tijekom objeda tradicionalno posluživala uz pivo. Jedna od varijanti jest pivska šunka od piletine, no ona može sadržavati i druge vrste mesa osim piletine.


Sezona

Kada je sezona pivske šunke?

Pivska šunka dostupna je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati pivska šunka i kako se treba čuvati?

Svježa pivska šunka u detaljnom prikazu

Pivska šunka jede se kao hladni narezak u tankim kriškama u kombinaciji s kruhom ili žemljicama. Uz nju se tradicionalno pije pivo. Međutim, pivska šunka može se upotrebljavati i na drukčije načine. Na primjer, u obliku salate od pivske šunke. U tu se svrhu pivska šunka reže na tanke trake i poslužuje uz krastavce, luk i umak. Druga je varijanta pivska šunka u salati od tjestenine ili kao krepko jelo s prženim jajetom ili kao Cordon bleu.

Ovako se treba čuvati pivska šunka

Pivska šunka i slične vrste kobasica ne smiju se čuvati dulje od tri dana u hladnjaku. Također, najhladnije mjesto za čuvanje kobasica nalazi se neposredno iznad pretinca za povrće. Već otvoreni proizvod mora se potrošiti unutar nekoliko dana. Pivska šunka može se i zamrznuti pri temperaturi od minus 18 Celzijevih stupnjeva na razdoblje od četiri mjeseca. Pri tome je potrebno obratiti pozornost na to da pakiranje bude zatvoreno. Pivska šunka u limenkama konzervirana je i stoga ima dulji vijek trajanja.


Sastojci

Ovo se nalazi u pivskoj šunki

Kao vrijedan izvor željeza, pivska šunka sadrži vrlo lako probavljivo željezo, a usto i važne vitamine B te životno važne mineralne tvari kalcij i magnezij. U pivskoj šunki nalaze se fosfor, bakar, kalij i klorid. Vitamini B1 i B3 imaju važnu funkciju za metabolički sustav tijela. Također, sadržane mineralne tvari kalcij i magnezij jačaju ljudsko srce, kosti i mišiće, posebno tijekom stresnih razdoblja i tjelesnih opterećenja.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 194 kcal

Ugljikohidrati: 0,17 g

Bjelančevine: 21,36 g

Masti: 12,04 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,01 µg

Vitamin B1: 0,37 mg

Vitamin B2: 0,24 mg

Vitamin B6: 0,28 mg

Vitamin C: 23,76 mg

Vitamin E: 0,32 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 13 mg

Željezo: 1,89 mg

Kalij: 367 mg

Magnezij: 26 mg

Natrij: 821 mg