Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Tjestenina Linguine: ukusni rezanci

Tjestenina Linguine vrlo su uske trake tjestenine koje su nakon kuhanja široke svega tri do četiri milimetra. Na prvi pogled nalikuju spljoštenim špagetima. Uska, fina trakasta tjestenina Linguine prvi je izbor za posluživanje s tradicionalno pripremljenim pestom, kao što je „pesto alla Genovese”.

Dobro je znati

Tjestenina Linguine ima ova posebna svojstva 

Tjestenina Linguine u detaljnom prikazu

Tjestenina Linguine (od talijanske riječi „lingua”, tj. „jezik”) ili Linguini („mali jezici”) otprilike je dugačka poput špageta, kojima također nalikuje u pogledu sastojaka i načina pripreme. U tu je svrhu tjesteninu Linguine potrebno dodati u lonac s obilnom količinom kipuće vode. Nakon vremena kuhanja od otprilike deset minuta, tjestenina će biti „al dente”.

Budući da je kod tjestenine Linguine riječ o suhoj tjestenini, ona se smije, u skladu s propisom iz 1547. godine koji vrijedi i danas, sastojati samo od durum pšenice i vode. Samo u obliku „pasta fresca”, dakle, tjestenine koja se nudi svježa, tjestenina Linguine smije sadržavati i jaje. U tradicionalnim se oblicima tjestenina Linguine i danas proizvodi u brončanim kalupima. Time se osigurava nešto hrapavija površina tjestenine, na koju će stoga i umak bolje prianjati. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe tjestenina Linguine?

Talijanska regija Kampanija i njezin glavni grad Napulj smatraju se domovinom tjestenine Linguine ili Linguini, koja se u okolici Genove, uostalom, naziva Trenette ili Bavette. Kampanija je pravo središte tjestenine. Osim tjestenine Linguine, i špageti i makaroni te s njima povezana jela špageti carbonara i al Pomodoro potječu iz te regije.


Sezona

Kada je sezona tjestenine Linguine?

Tjestenina Linguine dostupna je tijekom cijele godine prvenstveno u sušenu, ali često i u svježem obliku te u raznim oblicima i kvalitetama. 


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati tjestenina Linguine i kako se treba čuvati?

Tjestenina Linguine u detaljnom prikazu

Tjestenina Linguine jednostavno je savršena za pikantne umake i pesto. Svojom sirovom površinom začini i umaci posebno dobro prianjaju na njima. Tradicionalno se tjestenina Linguine jede kao „Pesto alla Genovese” s bosiljkom, kao „Linguine alle vongole” sa školjkama ili kao „Linguine aglio e olio” s češnjakom i maslinovim uljem. Jednako minimalističko, ali posebno ukusna tijekom ljeta jest jelo „Linguine al limone” s limunovim sokom i parmezanom.

Brojni vegetarijanski umaci na bazi leće, paprike ili bundeve idealno su prikladni kao kombinacija s tjesteninom Linguine. Ako više voliš meso ili morske plodove, možeš ovu tjesteninu pripremiti s rakovima ili kozicama u umaku od limuna i vrhnja ili pak u mesnim umacima s teletinom, piletinom ili mljevenim mesom.

Ovako se treba čuvati tjestenina Linguine

Sušena tjestenina Linguine ima gotovo neograničen rok trajanja. Međutim, otvorena pakiranja tjestenine morala bi se zatvoriti pažljivo i nepropusno, odnosno tjestenina bi se morala premjestiti u zrakonepropusnu, na primjer, staklenu posudu. Tako zaštićenu, tjesteninu je najbolje čuvati u ormariću, ladici ili u ostavi, optimalno sve do javljanja želje za sljedećim jelom od tjestenine.


Sastojci

Ovo se nalazi u tjestenini Linguine

Kao i svi ostali oblici, tjestenina Linguine namirnica je puna energije s brojnim ugljikohidratima te malo bjelančevina, šećera i dijetalnih vlakana. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 350 kcal

Ugljikohidrati: 71,8 g

Bjelančevine: 11,5 g

Masti: 1,9 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 0 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 0 mg

Magnezij: 0 mg

Natrij: 0 mg