Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Ovo nije tvoja poslovnica?
Promijeni
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

100% uzgojeno u Hrvatskoj

"Moj otac uvijek je govorio da je meso dobro samo ako svinji daješ dobro jesti. Toga se držimo i danas, pa naše svinje hranimo pšenicom, kukuruzom i ječmom koje sami proizvedemo." - Mirko Kolić, OPG SAN, Budrovci

Tijekom 17 godina u Hrvatskoj Kaufland je uspostavio suradnju s mnogim domaćim uzgajivačima koji proizvode kvalitetne domaće proizvode. Jedan od njih je Mirko Kolić, koji u pitoresknim Budrovcima pored Đakova uzgaja domaće slavonske svinje.

100% uzgojeno u Hrvatskoj

U redovnom asortimanu na našem uslužnom pultu sa svježim mesom odsad možeš pronaći svinjetinu i junetinu provjerene domaće kvalitete. Samo potraži oznaku "100% uzgojeno u Hrvatskoj"!

S obzirom da Kaufland podržava domace proizvođače, u sklopu projekta “Naše mi najbolje paše” pokrenuli smo suradnju s OPG-ovima u Slavoniji koji na svojim farmama uzgajaju svinje. Od sada na našem uslužnom pultu sa svježim mesom možeš potražiti oznaku “100% uzgojeno u Hrvatskoj” i uživati u provjerenoj domaćoj kvaliteti.

Domaće voće i povrće

Ponosni smo na suradnju s odabranim domaćim proizvođačima

OPG SAN

SAN Mirka Kolića

Ponosni smo na suradnju koju smo ostvarili s odabranim domaćim proizvođačima iz srca Slavonije - no to je samo početak. Svoj ćemo popis proizvođača kvalitetnih domaćih proizvoda redovito proširivati novim imenima.

Jedan od naših dobavljača je i Mirko Kolić, koji ima zbog čega biti ponosan. Njegov životni projekt je farma SAN u pitoresknim Budrovcima pored Đakova. Tamo Mirko sa svoja tri sina i suprugom uzgaja domaće slavonske svinje.

Posao sa svinjama započeo je Mirkov otac koji je krenuo s 12 krmača. Danas, Mirko i obitelj uzgoje oko 8.000 grla svake godine. Kako bi meso bilo što kvalitetnije, obitelj Kolicć za svoje svinje uzgaja pšenicu, ječam i kukuruz.

Mirkovi sinovi, Franjo, Marin i Stjepan, nastavit će tradiciju i svoj život posvetiti obiteljskom poslu o kojem uče i uz koji žive od malih nogu.


Početak je uvijek najteži

"Kada bih se ponovno rodio, krenuo bih istim putem i ništa ne bih mijenjao. I radio bih baš ovo što radim cijeloga života. Ne bih nikada pomislio otići iz Slavonije koju volim baš takvu kakva je – ujesen kišna i blatnjava, a ljeti suha i prašnjava". Ovako govori 48-godišnji Mirko Kolić iz Budrovaca, koji se na svom obiteljskom imanju 20-ak godina bavi uzgojem svinja. A radi to iznimno ozbiljno i vrlo uspješno. S godišnje proizvedenih 8.000 tovnih svinja spada među veće proizvođače u Hrvatskoj, a upravo kreće u proširenje posla. Ponosan je, kaže, na sve što je napravio i što će tek napraviti, zajedno s trojicom sinova.

“Proizvodnjom svinja počeo sam se baviti gotovo slučajno, nisam to baš planirao. Iako je moj otac uzgajao svinje, zapravo sam krenuo od nule. Da on sad vidi što sam sve izgradio i kako sam unaprijedio posao, ne bi vjerovao”, govori Mirko dok u žurbi “pegla” posljednje detalje s izvođačima koji počinju graditi nove gospodarske zgrade. U proizvodni ciklus, staje, silose, skladišta... uložit će 18 milijuna kuna. Polovicu toga iznosa dobio je iz EU fonda, dio novca uložio je sam, a dio su krediti banaka. Vjeruje da će sve biti završeno za 10-ak mjeseci.

Suradnja s Kauflandom

“Prošle sam godine započeo suradnju s Kauflandom, a s proširenjem proizvodnje i mogućnosti su veće, važno se pridržavati Kauflandovih visokih standarda, količina i rokova“, kaže Mirko i objašnjava kako on uspijeva držati glavu iznad vode jer ima sigurnih 10-ak kupaca. On je među sretnijima.

Nesređeno tržište itekako se odrazilo na proizvodnju svinja u Hrvatskoj jer smo, prema podacima Eurostata, na tom polju najgori u Europi. Posljednjih desetak godina proizvodnja svinjetine u nas smanjena je za čak 26% odnosno s
nekadašnjih 137.000 tona godišnje na jedva 100.000 tona. Kada bi se Hrvatska gledala kao zemlja izvan EU-a, bili bismo osmo najveće izvozno tržište za svinjsko meso i proizvode iz Europske unije.

Naime, u 2012. godini uvezli smo 50.588 tona, a 2015. godine čak 92.142 tone svinjetine. Iako ta brojka i dalje raste, Mirkov primjer pokazuje kako tržišnih prilika za domaću svinjetinu itekako ima.


Pročitaj još o svježini i kvaliteti naših proizvoda


Malo truda i puno ljubavi

“Moje se svinje hrane domaćim žitaricama, s mojih polja, nema kemikalija ni GMO-a. Klanje se obavlja u najmodernijoj klaonici, a svježe meso za najviše dva dana stiže na police Kauflanda”, ističe Mirko.

A da bi se došlo do te faze, potrebno je mnogo rada i truda. Njegov dan počinje vrlo rano, a završava vrlo kasno – dnevno radi i po 15-ak sati. Nužno je brinuti o svemu jer samo uz maksimalnu posvećenost može se, tvrdi, očekivati prosperitet.

Kako bi osigurao najbolju hranu za stoku, na više od 100 hektara sije razne žitarice, a koliko je do sada uložio u traktore, kamione, staje, kombajne i druge strojeve nikada nije zbrajao... Od zbrajanja iznosa važnije mu je, kaže, da od svog posla može živjeti i da ni on ni njegovi sinovi niti žele, niti moraju razmišljati o odlasku iz Slavonije.

“Svinjogojstvo je posao baš kao i svaki drugi. Imam sedmero radnika, dobro smo organizirani te stižemo najnormalnije otići i na godišnji. Važno je voljeti ono što radiš i vjerovati u to i uz malo truda stvari moraju sjesti na svoje mjesto”, navodi Mirko. Njemu je očito baš sve ondje gdje treba biti. Posao se širi, o tržištu ne mora razmišljati, a najveća mu je sreća što su sinovi krenuli njegovim stopama.

 

Hrvati najviše vole svinjetinu

Koliko volimo to meso, najbolje se vidi iz činjenice kako prosječan Hrvat godišnje pojede 32 kilograma svinjetine, najviše od svega mesa. Peradi, primjerice, pojedemo 24 kilograma po stanovniku, a junetine, govedine i teletine oko 10 kilograma po stanovniku.

Projekcije govore kako će potrošnja svinjskog mesa u svijetu do 2024. godine narasti za gotovo 14 milijuna tona, pri čemu su procjene da će samo Kina povećati potrošnju za 6,5 milijuna tona.


Junetina 100% uzgojena u Hrvatskoj

Od sada u našem redovnom asortimanu imamo i junetinu 100% uzgojenu u Hrvatskoj, koja na naš uslužni pult sa svježim mesom stiže od hrvatskih proizvođača iz udruge Baby Beef.

Udruga Baby Beef bavi se tovom i uzgojem junadi na hrvatskim farmama.