Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Tajna vrhunske mesne delicije

“Ako želite kvalitetno meso, morate jako paziti na prehranu životinja.” - Vlado Ferbežar

Kaufland podržava male domaće proizvođače kvalitetnog mesa i mesnih prerađevina s kojima blisko surađuje već dugi niz godina - na obostranu korist. Među njima je i Vlado Ferbežar, koji se bavi uzgojem autohtone crne slavonske svinje.

Ovaj rođeni Slavonac prije 12 godina napustio je dobro plaćen posao i bacio se u pustolovinu života - uzgoj crne slavonske svinje. Ovdje donosimo njegovu priču.

Najbolji domaći proizvodi iz ruku majstora Vlade

Jednom riječju, Vlado Ferbežar je - maj­stor. Za njegovo meso, kobasice, kulene, kulenove seke i šunke otimaju se svi oni koji obožavaju okuse slavonske ravnice.

Od skromnih početaka prošlo je tek 12 godina, a proizvodnja je već narasla na 1 500 grla crne slavonske svinje i križanca crne slavonske svinje. Dio se plasira kao visokokvalitetno svježe meso,  koje se može pronaći u Kauflandovoj ponudi.

Drugi dio prolazi kroz legendarnu Ferbežarovu sušnicu, gdje se, uz pomoć tajne recepture i iskusnih ruku Vladinog tima, pretvara u vrhunske kobasice, kulen, kulenove seke i ostale suhomesnate nareske čiji okus odušev­ljava.

Kada ga pitamo u čemu je tajna, Vlado skromno odgovara: “Tajna je u ljubavi. Svojim svinjama svakoga dana kuham tikve buterice. Znam da ih posebno obožavaju i znam da se do vrhunskog okusa dolazi samo kroz kvalitetnu prehranu.”

Verschiedene Obst- und Gemüsesorten
OPG Ferbežar

Uspješna obiteljska priča iz srca Slavonije

Svako jutro posljednjih dvadeset godina nagrađivani slavonski svinjogojac Vlado Ferbežar iz Otoka kod Vinkovaca budi se u tri ujutro. U četiri obiđe i nahrani svinje, a potom kreće u obrađivanje zemlje, košnju trave, kuha tikve, prošeta po voćnjaku... S poslom na obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu Ferbežar koje se prostire na 45.000 kvadrata završava tek negdje oko 19 sati. I tako svaki dan. Nerijetko ne stigne ni ručati.

Možda 51-godišnji Vlado nema slobodnog vremena kao mnogi, ali zato ima titulu najvećeg i najuspješnijeg hrvatskog prerađivača tradicionalnih slavonskih proizvoda od svinjskog mesa, koji godišnje oko 1500 svinja - nastalih križanjem hrvatske autohtone crne svinje s plemenitim pasminama kao što su durok i jorkšir - preradi u vrhunski zaštićeni slavonski kulen (oko 2000 komada godišnje), kobasice, šunku, čvarke, slaninu i ostalo. Proizvode priprema na tradicionalni način uz moderan pristup i tehnologiju, a svinje uzgaja na dva izgona veličine 5000 kvadrata.

"Sve je počelo 1998. kada sam se iz Austrije, gdje sam 15 godina radio na menadžerskoj funkciji u jednoj firmi, odlučio vratiti u rodni Otok. Prvo smo krenuli s proizvodnjom kulena prema domaćoj recepturi, ali s vremenom sam zaključio da bez dobre sirovine – vrhunskog svinjskog mesa – nema ni dobrog proizvoda. Zato sam se odlučio za uzgoj crne slavonske svinje te ih križao s pasminama durok i jorkšir. Na taj sam način dobio savršenu sirovinu: zadržao kvalitetu crne svinje, a izbjegao preveliku masnoću", kaže Vlado.

OPG Ferbezar - imanje
OPG Ferbezar - svinje Fajferice
OPG Ferbezar - tikvice
OPG Ferbezar - suhomesnati proizvodi

Meso slavonske svinje - za istarski pršut

Da bi dobio vrhunske suhomesnate proizvode, Vlado se posebno brine oko potpuno prirodnog uvjeta uzgoja svinja i ishrane bez dodataka raznih primjesa. Na njegovu gospodarstvu trenutačno se nalazi 120 rasplodnih krmača crne slavonske svinje i 70 plemenitih pasmina durok i jorkšir koje cijeli dan šeću na otvorenom prostoru, uz sam rub slavonske hrastove šume: ruju, jedu, traže korijene i travu.

Ovakav uzgoj osigurava vrhunsku kvalitetu svinjskog mesa: da bi crna slavonska svinja dostigla punu zrelost i težinu treba je hraniti i tetošiti do dvije godine. A koliko to Slavonac Vlado dobro radi govori i podatak da je 90 posto zaštićenog istarskog pršuta izrađeno od svinjske sirovine s obiteljsko- poljoprivrednog gospodarstva Ferbežar, ali i da se njegovi mesni proizvodi nalaze na policama trgovačkog lanca Kaufland.


PG Ferbezar - suhomesnati proizvodi -Kaufland
OPG Ferbezar - suhomesnati proizvodi -Kaufland
OPG Ferbezar - svježe meso  -Kaufland

Vrhunski proizvod dostupan diljem Hrvatske

"Vrlo sam zadovoljan suradnjom s Kauflandom i vrlo ponosan što naši proizvodi zadovoljavaju tako visoke kriterije i kontrole. Tri puta godišnje pakiramo 250 do 300 svinja – u obliku svježeg mesa i suhomesnatih prerađevina – a najviše me usrećuje činjenica da se u ovim vrhunskim delicijama može uživati diljem Hrvatske", kaže Vlado Ferbežar.

"Velikim uspjehom smatram što se naše mesne prerađevine mogu odnedavno naći i u najelitnijim restoranima i hotelima. Dobili smo i znak Meso hrvatskih farmi što jamči kvalitetu. Osim toga, redoviti sam sudionik projekta Doručak s hrvatskih farmi i Ručak s ministrom te sudjelujem na važnijim izložbama i sajmovima prerađevina od svinja. Jedna od naših uspješnica su i zlatne medalje za pršut koje godinama osvajamo na Međunarodnom sajmu pršuta u istarskom Tinjanu", ističe vlasnik OPG-a Ferbežar.

Domaće, izvorno, ekološki...

U svom uspješnom poslu i 15-satnom dnevnom radu Vlado ima veliku podršku cijele svoje obitelji: supruge Dragice, sina Dominika te kćeri Antonije Ružice i Marie.

"Kada pakiramo narudžbu za Kaufland, to izgleda kao pravo obiteljsko okupljanje. Kći Antonija Ružica uzme tjedan dana pauze od fakultetskih obveza na studiju kemije u Beču, srednjoškolka Maria radi punom parom, a 24-godišnji sin Dominik je tijekom cijele godine jako angažiran. Mojoj djeci svinje ne smrde, odgojili smo ih da se mora puno raditi da bi se zaradilo", priča Vlado.

Njegova supruga Dragica, pak, zaslužna je što obiteljsko imanje izgleda kao iz bajke. Naime, kada su se prije dvadesetak godina doselili u Otok imali su jasnu viziju svog raja. Kuću i radne zgrade izgradili su od cigle stare više od stotinjak godina, a šarm pojačali gredama od slavonskog hrasta. Tako da na imanju ima mnogo atrakcija: crne slavonske svinje ruju u blatu, ogroman voćnjak te 2000 cvjetnih krasota među kojima je nekoliko vrsta ruža, različitih trajnica, lavande... Posebno je zanimljiva stvar što je obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Ferbežar samodostatno - s vlastitom proizvodnjom struje.

"Struju proizvodimo uz pomoć solarnih ploča i vjetrenjača, a agregat nam je najpotrebniji za mješaonicu hrane. Nedavno sam od EU fondova dobio 50 posto sredstava, tako da ćemo kroz mjesec dana u Otoku na imanju OPG Ferbežar imati prvu solarnu centralu", kaže Vlado Ferbežar.

 

Telegram Media Grupa, svibanj 2018.

Verschiedene Obst- und Gemüsesorten