Ukusni onigiri: savjeti i recepti za japanske rižine kuglice
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Onigiri su japanske rižine kuglice koje postaju sve popularnije i u drugim dijelovima svijeta.
- Evo po čemu se onigiri razlikuje od sushija.
- Pokazat ćemo vam kako napraviti rižine kuglice kod kuće.
Onigiri ili sushi – koja je razlika
Onigiri vizualno podsjeća na sushi, ali postoje razlike, pogotovo u pripremi riže. Dok se riža za sushi začinjava rižinim octom, solju i šećerom, za onigiri se samo soli. Osim toga, porcija onigirija znatno je veća i jeftinija od porcije sushija. U Japanu odrasli vole jesti rižine kuglice tijekom pauze za ručak, a djeca ih često nose u školu za užinu umjesto sendviča. Nije ni čudo, jer su ove kuglice od riže i nadjeva jako zasitna, ali i zdrava hrana.
Osim toga, jeste li znali da je onigiri najbolje jesti prstima? Ako želite uživati u rižinim kuglicama sa sojinim umakom ili drugim umacima, možete ih naravno jesti i štapićima poput sushija.
Onigiri – zdrave rižine kuglice
Onigiri pretežito sadržava ugljikohidrate. Koliko je ovaj japanski zalogajčić zdrav, ovisi o receptu ili dotičnom nadjevu. Riba u pravilu osigurava zdrave omega-3 masne kiseline, a povrće i voće sadržava mnogo različitih vitamina. Međutim, ako želite smršaviti, bolje je usredotočiti se na niskokaloričnu hranu.
Koliko dugo mogu stajati onigiri kuglice?
Rok trajanja onigirija ovisi o receptu ili nadjevu. Ako sadržavaju losos, tunu ili meso, nikada ne biste trebali čuvati japanske rižine kuglice dulje od jednog dana i to dobro ohlađene. Općenito je bolje ne čuvati ih u hladnjaku dulje vrijeme jer će na taj način izgubiti svoj dobar okus, a i riža će se brzo stvrdnuti.
Recept za rižine kuglice – ovako možete sami napraviti onigiri
Ove japanske delicije od riže možete jednostavno napraviti i sami, jer ih u odnosu na mnoga druga jela ne morate dugo kuhati. Međutim, na početku je potrebna određena spretnost. Najbolje je upotrijebiti rižu za sushi, jer je ljepljiva i stoga se lako može oblikovati. Postoji mnogo recepata za onigiri, ali općenito je pravilo da je dopušteno sve što je ukusno. Stoga slobodno budite kreativni s nadjevima, a možete dodati i sastojke poput sezama. Za one koji su neodlučni imamo ovaj recept.
Za 4 porcije potrebno je:
- 400 grama riže za sushi
- 200 grama lososa
- 1/2 krastavca
- 1 avokado
- 3 žlice rižinog octa
- 1 žličica šećera od trske
- 1/2 žličice soli
- 2 do 3 lista nori alge
Postupak:
- Rižu dobro operite, ocijedite u cjedilu i skuhajte prema uputama na pakiranju.
- U međuvremenu narežite avokado, krastavac i losos na male kockice, a listove nori alge na pravokutnike.
- Pomiješajte ocat, šećer i sol u loncu. Sve kratko zagrijte miješajući dok se šećer ne otopi.
- Rižu maknite sa štednjaka i prebacite u zdjelu. Zatim umiješajte smjesu s octom.
- Za oblikovanje možete upotrijebiti posebne kalupe za onigiri. Ako ih nemate, jednostavno se poslužite rukama.
- Da biste to učinili, kratko ih operite i natrljajte s malo soli.
- Zatim u otvorenu šaku raširite dio riže i u sredinu stavite komadić lososa, avokada i krastavca.
- Pokrijte sastojke slojem riže i utisnite u oblik trokuta.
- Stavite rižine kuglice ili trokute na list nori alge i pritisnite ga s obje strane. Dobar tek!