Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice
kaufland.hr/recepti

Hot Cross Buns

Više od 60 minuta
Zahtjevno
Skeniraj QR kôd i pročitaj ovaj recept na svom pametnom telefonu ili tabletu. Jednim klikom unesi sve sastojke u svoj popis za kupnju.

Sastojci (20 komada)

360 ml mlijeka
70 g šećera
30 g svježeg kvasca
750 g brašna
15 g soli
70 g šećera
110 g jaja
200 g grožđica
10 g cimeta
5 g muškatnog oraščića
10 g klinčića
5 g đumbira
kora 1 naranče
110 g maslaca

Pasta za križeve

125 ml vode
125 ml mlijeka
50 g maslaca
70 g šećera
5 g soli
70 g brašna

Savjet

  • Na umjerenoj vatri u loncu kuhaj 200 g šećera i 100 ml vode sve dok se šećer ne otopi. Vruća peciva premaži glazurom.


Priprema

    1

Stavi mlijeko i šećer u manji lončić i zagrijavaj dok ne bude mlako.U plastičnu zdjelu izmrvi svježi kvasac i dodaj 250 g brašna. Mlako mlijeko prelij preko kvasca i brašna te pusti da se kvasac aktivira.U drugoj posudi pomiješaj 500 g brašna, začine i sol. Promiješaj pa dodaj mlijeko s kvascem i zatim jaja.Miješaj dok se sastojci ne sjedine, a zatim dodaj maslac i nastavi miješati.Tijesto stavi na pobrašnjenu podlogu i mijesi desetak minuta, a zatim ga rastegni: ako je prozirno i rasteže se, spremno je za dizanje. Ako pukne, nastavi mijesiti.

    2

Dodaj natopljene grožđice i kratko mijesi. Pokrij zdjelu vlažnom kuhinjskom krpom i ostavi da se diže na toplom 30-40 minuta, dok se tijesto ne udvostruči.

    3

Kada se tijesto digne, na pobrašnjenoj podlozi ga preklopi i razvaljaj. Izreži tijesto na kvadrate veličine 5x5cm ili valjaj u male kuglice (cca 110 g). Pokrij prozirnom folijom i ostavi da odstoje 30-ak minuta. Kuglice smjesti na razmak od 1 cm na lim obložen papirom za pečenje i ostavi ih da se udvostruče, oko 30-ak minuta.

    4

Pećnicu zagrij na 170°C. Dok se peciva dižu, napravi pastu za križeve: vodu, mlijeko, šećer, maslac i sol te zagrij do vrenja. Kad tekućina proključa, dodaj brašno i kuhaj do guste smjese. Stavi smjesu u vrećicu za ukrašavanje, pa na bunse utisni oblik križa na svaku od njih.

    5

Peciva stavi u pećnicu. Peci ih 20 minuta dok ne poprime zlatnu boju.