Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Klice bambusa: posebna azijska poslastica

Klice bambusa mogu se uvrstiti u obitelj trava koje potječu iz istočne Azije. Mladice cijevi bambusa nazivaju se klice bambusa i upotrebljavaju se kao povrće. Osim u Europi i na Antarktici, zavičaj bambusa nalazi se na svim kontinentima. U Kini postoji više od 500 različitih vrsta bambusa.

Dobro je znati

Klice bambusa imaju ova posebna svojstva 

Klice bambusa u detaljnom prikazu

Klice bambusa su trave i uzgajaju se u tropskim područjima istočne Azije. Postoji 45 rodova i oko 200 različitih vrsta. Nazivi poznatih trava su: Dendrocalamus ili Bambusa. Dokle god klice nisu odrvenjene, mogu se jesti. Klice dugačke gotovo 30 centimetara imaju šiljast vrh. One se nalaze duboko u tlu i obavijene su smeđom čahurom, listovima. Ispod listova nalazi se jestivo područje jer se svježe klice bambusa odlikuju čvrstim, žutim mesom koje je tek potrebno osloboditi. Zatim je tu jezgru potrebno skuhati.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu klice bambusa?

Klice bambusa uzgajaju se u zemljama kao što su Kina, Japan, Koreja, Indija i Tajland. Njihov je uzgoj ondje vrlo važan jer predstavlja posebnu vrijednost za nacionalna gospodarstva. Trave bambusa mogu se upotrebljavati na razne načine. S jedne se strane upotrebljavaju kao sirovine za kućanstvo i kuhinjske uređaje te namještaj. Međutim, one se mogu upotrebljavati i za proizvodnju tkanina i biomaterijala. Međutim, najpopularniji način upotrebe klica bambusa jest u obliku povrća. Svježe ubrane klice bambusa mogu se prepoznati po vrlo čvrstom i svijetložutom mesu.


Sezona

Kada je sezona klica bambusa?

Uvoz klica provodi se iz Azije i Latinske Amerike, pri čemu se klice bambusa djelomično isporučuju unaprijed skuhane. Klice su dostupne tijekom cijele godine. U Europu se većinom uvoze sorte koje po prirodi sadrže manju količinu gorkih tvari. Proljetne klice nešto su veće, dok ljetne klice bambusa uvelike nalikuju šparogama. Osim njih, postoje i manje, nježne zimske klice.


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati klice bambusa i kako se trebaju čuvati?

Klice bambusa u detaljnom prikazu

Prije kuhanja potrebno je ukloniti listove, a tek se zatim izbojci mogu narezati na komadiće. Vrijeme kuhanja iznosi između 15 minuta i pola sata. Klice bambusa konzumiraju se kao povrće i mogu se poslužiti kao prilog riži. U Indiji je običaj kiseliti ih u octu i začiniti pikantnim začinima. U japanskoj kuhinji upotrebljavaju se osušene klice bambusa za pripremu posebne juhe od tjestenine. Od klica bambusa može se spraviti i čaj s navodnim iscjeljujućim djelovanjem.

Ovako se trebaju čuvati klice bambusa

Klice bambusa rijetko se kada nude svježe, a umjesto toga postoje drugi načini njihove obrade. Tako je sušeni bambus dostupan zavaren u foliji i stoga ima dugačak rok trajanja, baš kao i zamrznute klice ili hrana iz limenke. Ovaj je bambus narezan na ploške ili nariban. Ako tijekom kuhanja preostane nekoliko klica, one se nekoliko dana mogu čuvati u maloj količini slane vode u hladnjaku.


Sastojci

Ovo se nalazi u klicama bambusa

Klice bambusa sadrže cijanogeni glikozid. Kuhanjem se ta tvar čini bezopasnom, čime klice ne mogu nanijeti štetu zdravlju. Neke klice imaju prilično gorak okus, a u pogledu konzistencije usporedive su s kuhanom šparogom. Klice bambusa imaju malu količinu hranjivih tvari i niskokalorične su. Usto je potrebno istaknuti kalij, kalcij, fosfor te vitamine A i C. Međutim, potrebno je uzeti u obzir visok udio silicijske kiseline.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 17 kcal

Ugljikohidrati: 1 g

Bjelančevine: 2,5 g

Masti: 0,3 g

Vitamini

 

Vitamin A: 2 µg

Vitamin B1: 0,13 mg

Vitamin B2: 0,08 mg

Vitamin B6: 0,1 mg

Vitamin C: 6 mg

Vitamin E: 0,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 15 mg

Željezo: 0,7 mg

Kalij: 470 mg

Magnezij: 3 mg

Natrij: 6 mg