Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sojine klice: slasne i niskokalorične

Sojine klice – za razliku od onoga što se po nazivu može naslutiti – nisu soja. Ustvari je pri tome riječ o klicama graha mungo, izdanka roda mahunarki. Bez obzira na to je li riječ o salati, woku ili juhama: klice soje podarit će jelu azijsku notu i uz njih će svaka hrana u tren oka postati egzotičnijom.

Dobro je znati

Sojine klice imaju ova raznolika svojstva

Sojine klice u detaljnom prikazu

Kod sojinih klica riječ je o klicama graha mungo, cilindričnog i zelenog ploda. Grah mungo zeljasta je biljka, koja može doseći visinu do 150 centimetara. Stabljike biljke su jako dlakave i prekrivene listopadnim listovima. Njezin cvijet je zelenkaste ili pak blijedo žute boje. Same su klice bjelkaste, dugačke i čvrste. Sojine klice prvenstveno se upotrebljavaju u azijskoj kuhinji.

Samostalan uzgoj sojinih klica

Znaš li da se sojine klice mogu uzgajati u uređajima za klijanje? Osim samog uređaja, za to su ti ustvari potrebne samo velike količine vode i oko sedam dana strpljenja. Dok klice rastu, voda se uvijek iznova izlijeva, a klice se ispiru dok ne dosegnu svoju punu veličinu.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu sojine klice?

Većina ljudi sojine klice u mislima povezuje s kineskom kuhinjom. Iako ondje imaju važnu ulogu, grah mungo izvorno potječe iz Indije. Ondje su sojine klice poznate već oko 5000 godina. Danas se uzgajaju gotovo svugdje jer su u regionalnim kuhinjama sve popularnije.


Sezona

Kada je sezona sojinih klica?

Sojine klice uzgajaju se tijekom cijele godine i dostupne su u svako godišnje doba. 


Upotreba i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati sojine klice i kako se trebaju čuvati?

Sojine klice u detaljnom prikazu

Sojine klice u kuhinji se upotrebljavaju kao dijetalna hrana. Sadrže velike količine bjelančevina i malo kalorija, zbog čega su idealno prikladne za osobe koje paze na svoju liniju. No i izrasli grah mungo lako je probavljiv i puno ugodniji za probavni trakt od europskoga vrtnog graha. Također, lakše se probavlja i čahura izrasloga graha.

Ovako se trebaju čuvati sojine klice

Sojine klice vrlo su osjetljive, zbog čega se njima mora rukovati pažljivo. Svježe se u hladnjaku mogu čuvati svega dva ili tri dana. Prije konzumacije moraju se temeljito oprati, u najboljem slučaju nakratko i blanširati, kako bi se ubile moguće bakterije. Blanširane sojine klice mogu se zamrznuti i tako čuvati od dva do tri mjeseca. Sojine klice dostupne su i konzervirane u limenkama ili staklenkama. Nakon što se otvore, njihov sadržaj morao bi se brzo konzumirati.


Recept dana

Što sve možeš pripremiti od sojinih klica


Sastojci

Ovo se nalazi u sojinim klicama

Sojine klice prava su „super” hrana. Sadrže puno bjelančevina, vitamina C i folne kiseline. Gotovo ni ne sadrže kalorije i mast. Njihov neutralan, svjež okus dobro se može kombinirati s brojnim mesnim i ribljim jelima. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 59 kcal

Ugljikohidrati: 4,68 g

Bjelančevine: 6,81 g

Masti: 1,02 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,16 mg

Vitamin B2: 0,16 mg

Vitamin B6: 0,16 mg

Vitamin C: 19,62 mg

Vitamin E: 0,09 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 32 mg

Željezo: 0,9 mg

Kalij: 235 mg

Magnezij: 19 mg

Natrij: 30 mg