Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Klice alfalfe: ukusne na kruhu

Kod klica alfalfe riječ je o proklijalom sjemenu lucerke, biljke iz roda mahunarki, koja se danas prvenstveno uzgaja kao biljka za krmivo. Naziv „alfalfa” znači „dobra hrana” i predstavlja arapski naziv biljke.

Dobro je znati

Klice alfalfe imaju ova raznolika svojstva 

Klice alfalfe u detaljnom prikazu

Klice alfalfe, koje se zovu i lucerke, nose nadimak „otac svih klica”, ali se nazivaju i „kraljicom svih klica”. Lucerka je izvrsna biljka za uzgoj. Njezina sposobnost vezivanja dušika ne samo iz tla, već i iz zraka, čini je relativno neovisnom o udjelu hranjivih tvari u tlu. Naprotiv, ona čak poboljšava njegova svojstva. Međutim, ona u prvom redu uspijeva ondje gdje se nalazi velika količina bumbara, koji su njezini glavni oprašivači.

Ovo se nalazi u klicama alfalfe

Klice alfalfe sadrže posebno veliku količinu vitamina C, ali i vitamina D te brojne druge važne mineralne tvari – između ostalog željezo, magnezij, aminokiseline, fosfor i sekundarne biljne aktivne tvari. Klice su posebno zanimljive za žene u klimakteriju, a njihove se tegobe mogu ublažiti hormonalnim aktivnim tvarima ove biljke. Nježne presadnice stoga se ne odlikuju samo dobrim okusom, već su i zdrave zbog svih svojih sastojaka.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu klice alfalfe?

Klice alfalfe su proklijalo sjeme lucerke. Lucerka se ubraja među mahunarke i poglavito potječe iz Azije, gdje se uzgaja već stoljećima. Prije gotovo 2500 godina dospjela je iz Perzije u europski dio Grčke, a odande, preko Italije i Španjolske, sve do Amerike. Ondje se klice danas jedu jednako rado i često kao i u Kini.


Sezona

Kada je sezona klica alfalfe?

Klice alfalfe proizvod su koji je dostupan tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se klice alfalfe mogu upotrebljavati i kako se trebaju čuvati?

Klice alfalfe u detaljnom prikazu

Nakon što se kratko isperu, najbolji će okus imati sirove na kruhu, kao dodatak svježem siru, siru ili kobasici ili pak kao dodatak salati. Kada se pažljivo zaprže, klice se mogu dodavati i jelima koja se pripremaju u tavi ili jednostavno posuti po slasnoj juhi. Klice alfalfe najbolje je jesti svježe. Čuvanje bi se moralo provoditi pri niskim temperaturama od dva do pet Celzijevih stupnjeva. Pri optimalnom čuvanju, njihov rok trajanja iznosi oko sedam dana. Ako hladnjak nije dovoljno hladan, njihov se rok trajanja skraćuje.


Recept dana

Što sve možeš pripremiti od klica alfalfe


Sastojci

Ovo se nalazi u klicama alfalfe

Klice alfalfe bogate su biljnim proteinima, vitaminom A, vitaminima B1 i B6, vitaminom C i vitaminom E. Također, obiluju esencijalnim aminokiselinama (triptofam, tirozin) te sadrže visok udio mineralnih tvari kao što su magnezij, željezo, fosfat, kalij i cink. Osim toga, one vežu slobodne radikale, a saponini koji su sadržani u njima jačaju imunološki sustav.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 35 kcal

Ugljikohidrati: 2,16 g

Bjelančevine: 4 g

Masti: 0,7 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,08 mg

Vitamin B2: 0,13 mg

Vitamin B6: 0,03 mg

Vitamin C: 8,2 mg

Vitamin E: 0,09 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 32 mg

Željezo: 1 mg

Kalij: 79 mg

Magnezij: 27 mg

Natrij: 6 mg