Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Heljda: bezglutenska superhrana

U heljdi se kriju brojne visokokvalitetne i hranjive tvari, ona ne sadrži gluten, zdrava je i zbilja svestrano upotrebljiva. Međutim, iako bi se isprva tako moglo pomisliti, heljda nije žitarica. Ova biljka, čija sjemena zrna nevjerojatno nalikuju onima pšenice, ubraja se u obitelj kukolja i stoga predstavlja vrstu takozvanih „pseudožitarica”. 

Dobro je znati

Heljda ima ova posebna svojstva

Heljda u detaljnom prikazu

Premda heljda ima okus žitarica i nevjerojatno nalikuje pšenici, ona to ipak nije. Prednost: heljda ne sadrži gluten i stoga predstavlja idealnu alternativu osobama koje se zbog nepodnošljivosti glutena ili celijakije moraju hraniti bezglutenski. Okus plodova heljde orašast je i vrlo intenzivan. Međutim, heljda je i bogata vitaminima i mineralnim tvarima, posebice kalcijem, a usto sadrži vitamin B. Tradicionalna ruska i poljska jela, kao što su blini, pripremaju se od heljdina brašna. U Italiji postoji sorta tjestenine Pizzoccheri, a u Francuskoj se palačinke često pripremaju od brašna plodova heljde.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe heljda?

U Ukrajini su pronađeni do sada najstariji dokazi za to da se čovjek već prije nekoliko stoljeća hranio heljdom. Biljka se robnom razmjenom proširila sve do Nizozemske i Njemačke, gdje je čak i na oskudnu, pješčanu tlu osiguravala dobre prinose. Napretkom poljoprivrede i upotrebom gnojiva, heljda je u 18. stoljeću gotovo u potpunosti bila potisnuta s polja. Danas su sorte heljde sve popularnije ne samo kao bezglutenska alternativa žitaricama, već se i sve češće uzgajaju. Brazil je danas najveće uzgojno područje heljde.


Sezona

Kada je sezona heljde?

Heljda se najčešće ubire ujesen. No u obliku brašna ili sušenih sjemenki dostupna je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati heljda i kako se treba čuvati?

Heljda u detaljnom prikazu

Heljda je dostupna u obliku zrna, kaše, pahuljica i brašna te se može upotrebljavati na razne načine. Heljdine pahuljice upotpunit će jutarnje žitne pahuljice baš kao i kosane odreske, u kojima se, umjesto kruha, može upotrebljavati za povezivanje mješavine mljevenog mesa. Zrna se mogu upotrebljavati kao prilog poput riže, a od njih se čak može skuhati i rižoto od heljde. Heljdino brašno idealno je prikladno za proizvodnju palačinki ili tjestenine te za pečenje kolačića.

Na što trebaš paziti pri konzumaciji

Neoljuštena heljda morala bi se prije pripreme temeljito oprati i jesti samo u umjerenim količinama. U ljusci je sadržana aktivna tvar fagopirin, koja je štetna konzumira li je se u prevelikim količinama. Ako želiš igrati na sigurno, jednostavno upotrebljavaj oljuštena zrna. Heljda se vrlo brzo kvari. Stoga se treba čuvati, zaštićena od svjetla, u zrakonepropusnoj posudi i kupovati u manjim količinama.


Recepti

Što možeš pripremiti od heljde


Sastojci

Ovo se nalazi u heljdi

Heljda sadrži oko 10 posto visokokvalitetnih bjelančevina. Njezina biološka vrijednost čak je i veća od pravog pira i prosa. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 346 kcal

Ugljikohidrati: 71 g

Bjelančevine: 9,8 g

Masti: 1,7 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 0 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 0 mg

Magnezij: 0 mg

Natrij: 0 mg