Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Prašak za pecivo: kuhinjski pomagač

Prašak za pecivo važan je sastojak u receptima za pečene proizvode. Naime, on osigurava da se kolač digne i da njegova konzistencija bude lijepo rahla. Međutim, koja je povijest ovog sredstva za dizanje, kako se prašak za pecivo razlikuje od sode bikarbone i zašto je omiljeno sredstvo za čišćenje? Na ova pitanja odgovorit ćemo ovdje.

Definicija

Što je prašak za pecivo?

Prašak za pecivo u detaljnom prikazu

U skladu sa svojom definicijom, prašak za pecivo jest sredstvo za dizanje koje u kombinaciji s vodom i toplinom oslobađa ugljikov dioksid (CO₂). Tim procesom povećava se obujam tijesta. Prašak sadrži natrijev ili kalijev hidrogenkarbonat. Oni su kemijske tvari od soli ugljične kiseline. Kao sredstvo za kiseljenje sadržani su dodaci prehrani E 450a, E 341a ili vinska kiselina. Treći je sastojak sredstvo za otpuštanje od škroba – on sprječava da obje tvari međusobno reagiraju već u vrećici.


Djelovanje

Što prašak za pecivo čini tijekom pečenja?

Kada vrućina pećnice i vlaga tijesta počnu djelovati na sastojke praha, oni međusobno reagiraju i oslobađa se ugljikov dioksid. On tvori mjehuriće plina u tijestu, što pečeni proizvod zauzvrat čini rahlim i povećava njegov obujam. Prašak za pecivo koji je dostupan u maloprodaji najčešće se prodaje u porcioniranim pakiranjima koja su dovoljna za 500 grama brašna. Međutim, recepti u pravilu sadrže i točan podatak o zbilja potrebnoj količini praška za pecivo.

On se upotrebljava gotovo isključivo za glatka tijesta jer bi mrvičasto tijesto moralo zadržati svoju čvrstu i mrvičastu konzistenciju. Kako bi se ostvario puni učinak, prašak za pecivo moralo bi se u što kasnijem trenutku dodati ostalim sastojcima. Tijesto će zatim u unaprijed zagrijanoj pećnici biti izloženo potrebnoj toplini kako bi prašak, koji je već bio u dodiru s vlagom, mogao reagirati. Same vrećice moraju se čuvati na suhom i hladnom mjestu jer će vlažni prašak za pecivo izgubiti svoje djelovanje.


Usporedba praška za pecivo i sode bikarbone

Po čemu se razlikuje od sode bikarbone?

Prašak za pecivo u detaljnom prikazu

Soda bikarbona voli kisele uvjete

Soda bikarbona i prašak za pecivo su sredstva za dizanje koja reagiraju s drugim sastojcima u tijestu. Soda bikarbona ili natron često se upotrebljava u američkim receptima. Kako bi mogao razviti svoj učinak dizanja, tijestu je uz tekuću komponentu potreban i najmanje jedan „kiseli” sastojak kako bi soda bikarbona mogla reagirati – na primjer, mlaćenica, jogurt ili javorov sirup. Soda bikarbona oslobađa svoj učinak dizanja već tijekom miješenja tijesta, zbog čega tijesto ne bi smjelo predugo stajati prije no što se umetne u pećnicu.

Soda bikarbona sastavni je dio praška za pecivo

Također, soda bikarbona sadržana je u prašku za pecivo. Ali ne samo ona. Potrebno je još najmanje jedno kiselo sredstvo, kao što je vinski kamen ili škrob kao sredstvo za otpuštanje. Za razliku od sode bikarbone, prašku za pecivo za postizanje željena učinka nije potreban dodatni „kiseli” sastojak u tijestu. Jedan dio reagira čim prašak za pecivo dospije u dodir s tekućim sastojcima tijesta. Dakle, već tijekom miješenja tijesta. Slično kao i pri upotrebi sode bikarbone, ni tijesto pomiješano s praškom za pecivo ne bi smjelo dugo stajati prije pečenja u pećnici. Dodatni sastavni dijelovi praška za pecivo reagirat će tek pri dosezanju određene temperature. Dakle, on ima dvostruki učinak.


Primjena

Što još sve može prašak za pecivo?

Prašak za pecivo nije samo sastojak za kolače. Može se upotrebljavati u raznim područjima – na primjer, u kućanstvu za uklanjanje tvrdokornih onečišćenja, za neutralizaciju neugodnih mirisa ili za rješavanje problema s najezdom mrava.

Prašak za pecivo u kuhinji

  • S pomoću praška za pecivo mogu se neutralizirati neugodni mirisi – na primjer, kada u hladnjaku vlada neugodan miris. U tu je svrhu potrebno istresti pola vrećice praška za pecivo na tanjurić i staviti ga u hladnjak. Prašak za pecivo pomaže i kada se iz odvoda širi neugodan miris. Jednostavno dodaj nekoliko jušnih žlica ovog sredstva za dizanje u odvod i naknadno isperi octom. Pusti da djeluju nekoliko minuta i isperi toplom vodom.
  • Zapečeni ostaci hrane u tavama i loncima često se teško mogu ukloniti upotrebom samo sredstva za pranje posuđa i spužve. Prašak za pecivo može pomoći pri uklanjanju ostataka. U tu svrhu dodaj nekoliko jušnih žlica ovog sredstva za dizanje i malu količinu vode u lonac ili tavu. Ostavi ovu mješavinu da djeluje preko noći. Uostalom, ona je djelotvorna i za čišćenje zapečenih površina u pećnici.
  • Ako često piješ kavu i čaj, vjerojatno poznaješ slojevite tragove koji ostaju nakon ispijanja ovih pića iz šalica i vrčeva. Oni se jednostavno mogu ukloniti s pomoću male količine praška za pecivo. U tu svrhu jednostavno dodaj prah u posudu, napuni je vodom i ostavi preko noći.

Prašak za pecivo u ostatku kućanstva

  • Ako želiš očistiti srebrni ili zlatni nakit, nisu ti potrebna posebna sredstva za čišćenje. I mala količina praška za pecivo osigurat će blistav sjaj plemenitih metala. U tu svrhu položi nakit u vodu i na svaku litru dodaj jednu jušnu žlicu ovog sredstva za dizanje. Nakon otprilike sat vremena namakanja, moći ćeš ga s lakoćom očistiti.
  • Također, prašak za pecivo dokazao je svoje djelovanje u slučaju najezde mrava. Kako bi se suzbili ovi mali insekti, jednostavno pomiješaj malu količinu šećera i praška za pecivo te ih posipaj po zahvaćenim područjima. Međutim, još je bolje unaprijed spriječiti „invaziju mrava” – dakle, niti ih ne privlačiti. U tu svrhu, na primjer, namirnice uvijek čuvaj dobro zatvorene, obrati pozornost na izolacije vanjskih zidova i fuga te svakodnevno zbrinjavaj smeće

Prašak za pecivo u njezi tijela

  • Prašak za pecivo tajni je savjet i za bjelje zube. U tu svrhu blago navlaži četkicu za zube i uroni je u prašak za pecivo. Zatim operi zube i temeljito isperi usta. Kada prašak za pecivo dospije u dodir s vodom, stvara se natrijev karbonat. On ima abrazivan učinak koji može otopiti onečišćenja. Međutim, stomatolozi ne preporučuju prečestu upotrebu jer se tim postupkom može oštetiti zubna caklina.
  • Prašak za pecivo može doprinijeti sprječavanju nastanka znojnih stopala. U tu svrhu na stopala jednostavno utrljaj malu količinu praška za pecivo. Soda bikarbona sadržana u prašku upija znoj i bakterije.

Rok trajanja

Može li se prašak za pecivo pokvariti?

Prašak za pecivo treba se čuvati zatvoren i na suhom mjestu. Tako će imati praktički neograničen vijek trajanja. Međutim, kada se čuva u otvorenom stanju, ovo sredstvo za dizanje može se navlažiti i time izgubiti svoj učinak dizanja. No ne brini se: prašak za pecivo nikad se ne može zbilja pokvariti. 


Alternative

Čime se prašak za pecivo može zamijeniti?

Ako želiš ispeći kolač, ali nemaš prašak za pecivo, vjerojatno ćeš osjećati frustraciju. No postoje brojne alternative ovom sredstvu za dizanje. Najjednostavnija je mogućnost čvrsto istući bjelanjak jaja koja će se upotrijebiti u kolaču kako bi se tijesto podiglo. Time će tijesto biti rahlo i imati veći obujam. Jelenova sol sastoji se od amonijeva hidrogenkarbonata. Prikladna je kao sredstvo za dizanje tijekom pečenja za plitka peciva od prhkog tijesta. Kao alternativa može poslužiti i potaša, dakle, kalijev karbonat. Ovo sredstvo za dizanje prvenstveno se upotrebljava za božićna peciva. Najčešće se upotrebljava za medenjake jer uzrokuje povećanje širine peciva. Stoga je ova alternativa prašku za pecivo prikladnija za plitke kolače.Sastojci

Ovo se nalazi u prašku za pecivo

Pozitivno je svojstvo praška za pecivo što rahli tijesto te ga „diže”. Tijesto će, kao rezultat toga, biti ukusnije i lakše probavljivo. Postoji čak i prašak za pecivo za dijabetičare, koji je proizveden od klica žitarica.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 100 kcal

Ugljikohidrati: 25 g

Bjelančevine: 0,1 g

Masti: 0 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 48,2 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 1100 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 50 mg

Magnezij: 9 mg

Natrij: 11800 mg