Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Soda bikarbona: pravi svestrani talent

Kod sode bikarbone riječ je o natrijevu hidrogenkarbonatu (NaHCO³), koji se u maloprodaji može pronaći pod nazivom „soda bikarbona”. Alternativni su nazivi sode bikarbone sljedeći: soda za pečenje, natron za pečenje i jestiva soda. Pri tome je riječ o sredstvu za dizanje koje reagira s drugim sastojcima u tijestu. Ono stvara mjehuriće koje tijesto čine prozračnim i osiguravaju njegovo dizanje.

Dobro je znati

Soda bikarbona ima ova posebna svojstva

Soda bikarbona u detaljnom prikazu

Natrijev hidrogenkarbonat bezbojna je, bijela i kristalna tvar, koja se pri temperaturama iznad 50 Celzijevih stupnjeva razgrađuje u vodu, ugljikov dioksid i natrijev karbonat. Soda bikarbona uzrokuje dizanje tijesta za kruh i kolače tijekom pečenja. Može primiti mirise i neutralizirati ih. Natrijev hidrogenkarbonat reagira s kiselinama i ima regulirajuć učinak. Budući da se, kao što je spomenuto, pri višim temperaturama razgrađuje na svoje sastavne dijelove, također je prirodno razgradiv. Njegova je hranjiva vrijednost niska. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe soda bikarbona?

Natrijev hidrogenkarbonat upotrebljavao se već u drevnom Egiptu prije 4000 godina za pripremanje trupla za mumifikaciju i izvlačenje vode iz njega. Pojavljuje se kao prirodan mineral u prirodi i izvlači se iz rudnika.


Sezona

Kada je sezona sode bikarbone?

Soda bikarbona proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati soda bikarbona i kako se treba čuvati?

Soda bikarbona u detaljnom prikazu

Natrijev hidrogenkarbonat sastavni je dio praška za pecivo i praška za gazirana pića te je dostupan kao soda za pečenje. On je sredstvo za dizanje tijekom pečenja i upotrebljava se, na primjer, umjesto praška za pecivo, no tijekom pečenja reagirat će samo ako se u tijestu nalaze kiseli sastavni dijelovi. Soda bikarbona ima i učinak reguliranja kiselosti. Stoga se upravo kod kiselih jela i pića soda bikarbona može idealno upotrebljavati.

Također, soda bikarbona može se upotrebljavati kao sredstvo u kućanstvu. Na primjer, u kombinaciji s octom može očistiti začepljene odvode. Osim toga, sodom bikarbonom mogu se ukloniti neugodni mirisi. Soda bikarbona treba se čuvati na suhom mjestu i njezin rok trajanja iznosi otprilike šest mjeseci od proizvodnje.Sastojci

Ovo se nalazi u sodi bikarboni

Soda bikarbona upotrebljava se za reguliranje suviše kisela želuca i žgaravice. Pomaže u slučaju nadutosti, proljeva, povraćanja i podrigivanja. Smije se upotrebljavati samo ciljano i povremeno. Dulja konzumacija mogla bi dovesti do povećanja razine natrija i smanjenja razine kalcija u krvi. Ako se želi upotrijebiti protiv žgaravice, potrebno je sodu bikarbonu pomiješati s vodom i limunom. Međutim, ne bi se smjela konzumirati neposredno prije ili nakon jela jer bi u protivnom neutralizirala želučanu kiselinu.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 0 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 0 g

Masti: 0 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 0 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 0 mg

Magnezij: 0 mg

Natrij: 27360 mg