Dvopek od integralnog zrna: dijetalan
Dvopek od integralnog zrna verzija je uobičajenog dvopeka bogatija dijetalnim vlaknima. U pogledu okusa, više je prikladan uz krepke nadjeve nego uz slatke. Kao i svi proizvodi od integralnog zrna, i dvopek od integralnog zrna osigurat će dugotrajniji osjećaj sitosti od običnog.
Dvopek od integralnog zrna ima ova posebna svojstva
Dvopek se ponajprije proizvodi kao slatko pecivo nalik bijelom kruhu od laganog kvasnog tijesta, koje se naziva „jednopek”, a zatim se, u dodatnim koracima, u sve većoj mjeri suši i prži. Za dvopek od integralnog zrna upotrebljava se pšenično brašno s velikim brojem tipa. Time u tijestu ostaje očuvano više udjela zrna. Djelomično se upotrebljavaju i druge vrste brašna, kao što su brašno od pravog pira ili brašno od integralnog zrna.
Odakle izvorno potječe dvopek od integralnog zrna?
Njemački pojam za „dvopek”, „Zwieback” – dakle, u prijevodu doslovno „dvaput pečeni kruh” – upotrebljava se od 17. stoljeća i potječe od srednjonjemačkih pojmova „zwi” za „dva” i „backen” za „peći”, a usto predstavlja prevedenicu talijanske riječi „biscotto”. Cilj postupka pečenja u dva stupnja bio je proizvesti kruh sa smanjenim udjelom vode i duljim rokom trajanja, koji se može ponijeti na dulja putovanja te se neće pokvariti. Već se u drevnoj Grčkoj poznavao dvaput pečeni kruh, koji se nazivao „dipyritai”. U Rimskom Carstvu bio je poznat kao „panis frixus”. Tijekom više stoljeća okus dvopeka mijenjao se te je dobivao sve veći značaj u okviru prehrane.
Kada je sezona dvopeka od integralnog zrna?
Dvopek od integralnog zrna proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati dvopek od integralnog zrna i kako se treba čuvati?
Dvopek od integralnog zrna izvrsno dobro pristaje uz salate i sorte povrća kao što su rajčice, krastavci ili rotkve. Idealno je prikladan i za dijete jer pobuđuje dugotrajan osjećaj sitosti te se odlično slaže s namazima i prilozima. Svojom konzistencijom neće pobuditi osjećaj prekomjerne sitosti, a dijetalnim vlaknima podržava i probavu. Dvopek je kruh sa smanjenim udjelom vode, koji zbog toga ima vrlo dugačak rok trajanja. Obvezno se mora čuvati na suhom i hladnom mjestu. Kada se navlaži, brzo će se pokvariti.
Ovo se nalazi u dvopeku od integralnog zrna
Dvopek je idealan za ublažavanje želučanih tegoba ili osjećaja slabosti u slučaju bolesti. Kada je ponovno potrebno pridobiti snagu i umiriti želudac, dvopek će najčešće biti prvo što će se moći probaviti. Posebno će ga rado jesti djeca koja u tim slučajevima odbijaju čvrstu hranu. Osim toga, tijelo se opskrbljuje dijetalnim vlaknima, što pogoduje probavi.
kcal: 364 kcal
Ugljikohidrati: 56 g
Bjelančevine: 17 g
Masti: 8 g
Vitamin A: 1 µg
Vitamin B1: 0,57 mg
Vitamin B2: 0,63 mg
Vitamin B6: 0,32 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 4,8 mg
Kalcij: 73 mg
Željezo: 6,2 mg
Kalij: 704 mg
Magnezij: 178 mg
Natrij: 226 mg