Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Dvopek od integralnog zrna: dijetalan

Dvopek od integralnog zrna verzija je uobičajenog dvopeka bogatija dijetalnim vlaknima. U pogledu okusa, više je prikladan uz krepke nadjeve nego uz slatke. Kao i svi proizvodi od integralnog zrna, i dvopek od integralnog zrna osigurat će dugotrajniji osjećaj sitosti od običnog.

Dobro je znati

Dvopek od integralnog zrna ima ova posebna svojstva 

Dvopek od integralnog zrna u detaljnom prikazu

Dvopek se ponajprije proizvodi kao slatko pecivo nalik bijelom kruhu od laganog kvasnog tijesta, koje se naziva „jednopek”, a zatim se, u dodatnim koracima, u sve većoj mjeri suši i prži. Za dvopek od integralnog zrna upotrebljava se pšenično brašno s velikim brojem tipa. Time u tijestu ostaje očuvano više udjela zrna. Djelomično se upotrebljavaju i druge vrste brašna, kao što su brašno od pravog pira ili brašno od integralnog zrna.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe dvopek od integralnog zrna?

Njemački pojam za „dvopek”, „Zwieback” – dakle, u prijevodu doslovno „dvaput pečeni kruh” – upotrebljava se od 17. stoljeća i potječe od srednjonjemačkih pojmova „zwi” za „dva” i „backen” za „peći”, a usto predstavlja prevedenicu talijanske riječi „biscotto”. Cilj postupka pečenja u dva stupnja bio je proizvesti kruh sa smanjenim udjelom vode i duljim rokom trajanja, koji se može ponijeti na dulja putovanja te se neće pokvariti. Već se u drevnoj Grčkoj poznavao dvaput pečeni kruh, koji se nazivao „dipyritai”. U Rimskom Carstvu bio je poznat kao „panis frixus”. Tijekom više stoljeća okus dvopeka mijenjao se te je dobivao sve veći značaj u okviru prehrane.


Sezona

Kada je sezona dvopeka od integralnog zrna?

Dvopek od integralnog zrna proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati dvopek od integralnog zrna i kako se treba čuvati?

Dvopek od integralnog zrna u detaljnom prikazu

Dvopek od integralnog zrna izvrsno dobro pristaje uz salate i sorte povrća kao što su rajčice, krastavci ili rotkve. Idealno je prikladan i za dijete jer pobuđuje dugotrajan osjećaj sitosti te se odlično slaže s namazima i prilozima. Svojom konzistencijom neće pobuditi osjećaj prekomjerne sitosti, a dijetalnim vlaknima podržava i probavu. Dvopek je kruh sa smanjenim udjelom vode, koji zbog toga ima vrlo dugačak rok trajanja. Obvezno se mora čuvati na suhom i hladnom mjestu. Kada se navlaži, brzo će se pokvariti. 


Sastojci

Ovo se nalazi u dvopeku od integralnog zrna

Dvopek je idealan za ublažavanje želučanih tegoba ili osjećaja slabosti u slučaju bolesti. Kada je ponovno potrebno pridobiti snagu i umiriti želudac, dvopek će najčešće biti prvo što će se moći probaviti. Posebno će ga rado jesti djeca koja u tim slučajevima odbijaju čvrstu hranu. Osim toga, tijelo se opskrbljuje dijetalnim vlaknima, što pogoduje probavi.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 364 kcal

Ugljikohidrati: 56 g

Bjelančevine: 17 g

Masti: 8 g

Vitamini

 

Vitamin A: 1 µg

Vitamin B1: 0,57 mg

Vitamin B2: 0,63 mg

Vitamin B6: 0,32 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 4,8 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 73 mg

Željezo: 6,2 mg

Kalij: 704 mg

Magnezij: 178 mg

Natrij: 226 mg