Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Tjestenina od riže: bezglutenska tjestenina

Njihov oblik podsjeća na trakastu tjesteninu, no puno je svjetlija – što je posljedica rižina brašna koje se upotrebljava za proizvodnju. Ova bezglutenska tjestenina može se pronaći u brojnim azijskim državama: Vijetnamci upotrebljavaju azijsku tjesteninu, na primjer, za jušno jelo pho bo; Tajlanđani za pad thai, jelo s ribljim umakom, jajima i kikirikijem.

Dobro je znati

Tjestenina od riže ima ova posebna svojstva

Tjestenina od riže u detaljnom prikazu

Tjesteninom od riže naziva se tjestenina proizvedena od rižina brašna. Tjestenina od riže ima tanak oblik. Ona doseže najveću debljinu između jednog i dva milimetra. Stoga njezino vrijeme kuhanja iznosi svega jednu ili dvije minute. Tjestenina od riže i stakleni rezanci često se zamjenjuju. I stakleni rezanci potječu iz Azije, no nisu proizvedeni od rižina brašna, već od vode i škroba mungo graha.

Ovako se vrši priprema

Za pripremu je najčešće dovoljno omekšati tjesteninu od riže, iako je se može i skuhati. Za omekšavanje je tjesteninu potrebno dodati u veliku posudu sa svježe prokuhanom, vrućom vodom. Na tu se posudu postavlja poklopac, a zatim se tjestenina određeno vrijeme omekšava, voda se izlijeva i oni se naposljetku poslužuju. Tijekom kuhanja tjestenina od riže poprima mliječno-bijelu boju. Ima blag okus po riži.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe tjestenina od riže?

Podrijetlo tjestenine od riže nalazi se u Aziji. Vjerojatno potječe iz Kine, države koja je proizvela prvu tjesteninu. Ondje se vrlo vjerojatno jede već više od 4000 godina. Međutim, to nije u cijelosti razjašnjeno. Tjestenina od riže iznimno je popularna i u Indoneziji, Vijetnamu, Tajlandu te u brojnim drugim azijskim državama. Dok se većina tjestenine sastoji od durum pšenice, tjestenina od riže proizvodi se od rižina brašna. Rižino brašno ubraja se među najvažnije vrste brašna u Aziji.


Sezona

Kada je sezona tjestenine od riže?

Ne postoji posebna sezona za tjesteninu od riže. Ona se može konzumirati tijekom cijele godine.

Naše ponude osnovnih prehrambenih proizvoda

Vrijedi od 24.07.2024 do 30.07.2024


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati tjestenina od riže i kako se treba čuvati?

Tjestenina od riže u detaljnom prikazu

U Aziji se tjestenina od riže upotrebljava na razne načine, a to ovisi o jelima specifičnim za dotičnu državu. Tjestenina od riže prvenstveno je popularna u južnom dijelu Kine. U japanskoj kuhinji tjestenina od riže ima i naziv „bifun”, dok je Indonežani nazivaju „mihun”. Mihun goreng smatra se varijacijom poznatog jela nasi goreng ili bami goreng. Tajlanđani upotrebljavaju tjesteninu od riže kao sastojak za juhe s tjesteninom. Također, može se pržiti za jelo od tjestenine pad thai. Tjestenina od riže ima dugačak rok trajanja. U tu je svrhu važno čuvanje na suhom mjestu. 


Recepti

Što možeš pripremiti od tjestenine od riže


Sastojci

Ovo se nalazi u tjestenini od riže

Tjestenina od riže nije zdravija od drugih vrsta tjestenine. Ona se odlikuje istim hranjivim tvarima kao i druge vrste žitarica. Među njima prvenstveno je potrebno spomenuti ugljikohidrate i bjelančevine. Ugljikohidrati su u tjestenini od riže sadržani u velikim količinama. Ova azijska tjestenina u manjim količinama usto sadrži mineralne tvari, na primjer, kalcij, kalij, fosfor, magnezij, natrij i željezo. Osim toga, pojavljuju se vitamini, kao što su vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, vitamin K i nijacin.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 360 kcal

Ugljikohidrati: 83 g

Bjelančevine: 3,4 g

Masti: 0,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 18 mg

Željezo: 0,7 mg

Kalij: 30 mg

Magnezij: 12 mg

Natrij: 182 mg