Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Rižino brašno: bezglutensko, blaga okusa

Rižino brašno dobiva se vrlo finim mljevenjem rižinih zrna. Od vrsta riže dostupnih u maloprodaji, na primjer, riže dugog zrna, riže srednjeg zrna i riže okruglog zrna, posebno su sorte riže dugog zrna prikladne za proizvodnju rižina brašna.

Dobro je znati

Rižino brašno ima ova posebna svojstva

Rižino brašno u detaljnom prikazu

Rižino brašno uvelike ovisi o vrsti riže koja se upotrebljava. Najčešće je bijelo rižino brašno, ali je dostupno i smeđe brašno. Konzistencija bijelog rižina brašna usporediva je s konzistencijom brašna od žitarica, pri čemu je rižino brašno uvelike sitnije od brašna od žitarica. Bijelo rižino brašno potječe od poliranih zrna riže. Smeđe rižino brašno uglavnom od cijelog, smeđeg zrna. Rižino brašno prvenstveno se upotrebljava u azijskoj kuhinji i po prirodi ne sadrži gluten.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe rižino brašno?

Riža se uzgaja kao kultura već najmanje 7000 godina. Kina se smatra državom podrijetla, iz koje se biljka riže naposljetku širila. Arheološki dokazi upućuju na to da se u Indiji riža uzgajala već prije oko 6000 godina.


Sezona

Kada je sezona rižina brašna?

Rižino brašno proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati rižino brašno i kako se treba čuvati?

Rižino brašno u detaljnom prikazu

Rižino brašno može se upotrebljavati za pečenje i predstavlja alternativu škrobnom brašnu od pšenice ili krumpira. Međutim, u rižinu brašnu nema glutena (proteina glutena), zbog čega nije prikladno za pečenje kruha. Pod pojmom „gluten” podrazumijeva se mješavina proteina, lipida i ugljikohidrata. Ta mješavina, uz dodatak vode, ima posebno elastična svojstva i osigurava dobru strukturu tijesta koje se proizvodi. Brojna brašna od žitarica sadrže gluten i stoga imaju znatno bolja svojstva za pečenje. U azijskoj se kuhinji od rižina brašna proizvodi tjestenina.

Tijekom kuhanja može se, slično kao škrobno brašno, upotrebljavati kao vezivno sredstvo. Posebice se u tajlandskoj kuhinji sitno mljeveno rižino brašno upotrebljava u brojnim jelima. Na primjer, široko je rasprostranjen način upotrebe kao vezivno sredstvo u umacima, ali je prikladno i kao brašno za pohanje. U okviru proizvodnje slastica ovo je brašno prvenstveno prikladno kao vezivno sredstvo za puding. Rižino brašno treba se čuvati zrakonepropusno zatvoreno na suhom i tamnom mjestu. U idealnom slučaju u posudi s mogućnošću zatvaranja i pri temperaturi nižoj od 20 Celzijevih stupnjeva.Sastojci

Ovo se nalazi u rižinu brašnu

Rižino brašno sadrži mineralne tvari kalij, kalcij, magnezij i željezo. Međutim, ne sadrži gotovo nikakve vitamine. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 352 kcal

Ugljikohidrati: 79,1 g

Bjelančevine: 7,2 g

Masti: 0,7 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,06 mg

Vitamin B2: 0,03 mg

Vitamin B6: 0,2 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 7 mg

Željezo: 0,4 mg

Kalij: 104 mg

Magnezij: 23 mg

Natrij: 4 mg