Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Dagnja: niskokalorična delikatesa iz mora

Dagnja je rasprostranjena diljem svijeta, a poznata je i pod nazivom plava dagnja. Karakteristično je za nju što ova školjka posebnim vlaknima prianja za stupove, kamenje i čvrsti pijesak. To posebno rado čini u muljevitim bazenima, u ušćima rijeka te u bočatoj vodi.

Dobro je znati

Dagnja ima ova različita svojstva

Svježe dagnje na detaljnom prikazu

Dagnje su na njemačkom jeziku svoj naziv dobile po srednjevisoko njemačkoj riječi „Mies”, koja znači „mahovina”. Naime, ova omiljena vrsta školjke prevlači morsko dno poput tepiha nalik mahovini. Ležišta dagnji mogu se protezati na nekoliko kilometara i pri tome se sastoje od mnogo milijuna životinja.

Za razliku od ostalih vrsta školjki, dagnje se ne zakapaju u pijesak, već s pomoću takozvanih bisusnih niti prianjaju na različitim podlogama, kao što su drva, tvrda tla ili jedne na drugima. Ove se školjke u manjem opsegu mogu i kretati: u tu svrhu iz svoje bisusne žlijezde izlučuju relativno stabilne proteinske niti, duž kojih se mogu kretati.

12 milijuna jajašca po razdoblju mriještenja

One se razmnožavaju u razdoblju od travnja do lipnja. Pri tome jedna ženka ove vrste školjke izbacuje do 12 milijuna jajašca unutar jednog razdoblja mriještenja. Ličinke se zadržavaju u planktonu te gotovo 99 posto njih proždiru žderači planktona, kao što su haringa, kit ili dupin. Dagnje se hrane algama i mineralnim tvarima koje neprestano filtriraju iz morske vode. One izrastaju do veličine od deset centimetara i sastoje se, kao i druge školjke, od dviju polovica ljuske, u čijoj se zaštiti nalazi živi mekušac.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe dagnja?

Stanište dagnji seže od Tihog i sjevernog Atlantskog oceana sve do Portugala. Također, dagnje se mogu pronaći u Sredozemnom moru. U Francuskoj se također uzgajaju na stupovima i užadi na farmama, zbog čega se ondje nazivaju i „Bouchot” školjke. Te „Bouchot” školjke često su manje od školjki iz drugih staništa, kao što su Danska ili Nizozemska.


Sezona

Kada je sezona dagnji?

Dagnje se prvenstveno nude u razdoblju od rujna do veljače. Tada se još nisu mrijestile i stoga imaju vrlo sočno meso.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati dagnje i kako se trebaju čuvati?

Svježe dagnje na detaljnom prikazu

Dagnje se smatraju delikatesom. Njihov je okus kremast, slan, blago mineralan i donekle podsjeća na morsku aromu. Meso ženskih školjki narančaste je boje, dok muške jedinke imaju blijedo meso. Ove se školjke vade u svrhu predjela, a panirane i prepečene postaju pravim obalnim specijalitetom. Također, mogu se peći na roštilju u aluminijskoj foliji. Pri tome se „Bouchot” školjke odlikuju iznimno dobrim okusom, a usto imaju vrlo sočno meso. Dagnje se bez problema mogu nekoliko dana čuvati u hladnjaku, a zapakirane i zavarene dobrih tjedan dana.


Sastojci

Ovo se nalazi u dagnjama

Tablice hranjivih vrijednosti daju do znanja da je dagnja iznimno niskokalorična. Ona sadrži puno proteina i malo ugljikohidrata. Visok udio vitamina i mineralnih tvari čini dagnje zdravima jer upravo sadržani vitamini B te vitamini C i E doprinose individualno uravnoteženoj prehrani. Osim toga, u dagnjama se kriju znatne količine mineralnih tvari.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 69 kcal

Ugljikohidrati: 2,4 g

Bjelančevine: 10,5 g

Masti: 2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,16 mg

Vitamin B2: 0,22 mg

Vitamin B6: 0,08 mg

Vitamin C: 3 mg

Vitamin E: 0,8 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 27 mg

Željezo: 5,1 mg

Kalij: 277 mg

Magnezij: 36 mg

Natrij: 290 mg