Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kamenice: dragocjena delikatesa

Kamenice se ubrajaju u porodicu školjki te su prvenstveno poznate kao namirnica. Međutim, nisu sve vrste kamenica prikladne za konzumaciju. Stoga je potrebno razlikovati između primjeraka koji se mogu konzumirati i onih kamenica koje nisu prikladne za konzumaciju. One se smatraju vrijednom delikatesom i najčešće se jedu sirove.

Dobro je znati

Kamenice imaju ova posebna svojstva

Svježe kamenice u detaljnom prikazu

Najpoznatija vrsta jestive kamenice jest porodica pacifičke kamenice. Kulinarski gledano, kamenica se uslijed svojeg podrijetla smatra morskim plodom . U kategoriju kamenica koje nisu jestive ubrajaju se, na primjer, biserne kamenice. Ove kamenice imaju sposobnost proizvodnje bisera. Za razliku od njih, jestive kamenice nemaju tu sposobnost.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe kamenica?

Ljudi su konzumirali kamenice već tijekom kamenog doba. U Europi su se jele sirove, dok su ih Indijanci u Americi pekli iznad vatre. U antici je ova delikatesa bila iznimno tražena. Afrodita, božica ljubavi, povezivala se s kamenicama, a i Julije Cezar iznimno je cijenio ove školjke. One se uvoze iz Francuske i Engleske. U novije je doba konzumacija porasla te je stoga dosegla svoj vrhunac. 


Sezona

Kada je sezona kamenica?

Kamenice se mogu pronaći u brojnim svjetskim regijama te su stoga poznate diljem Zemljine kugle. Njihovo su optimalno stanište plitke priobalne vode, koji se nalaze u takozvanoj plimnoj zoni. U toj bi se regiji stoga morala događati izmjena plime i oseke. Kamenice se u većim količinama pojavljuju u azijskom prostoru, a ondje se i češće konzumiraju. Međutim, također se mogu pronaći u Americi ili Europi, a ondje najčešće u Francuskoj. Budući da je kamenica već nekoliko tisućljeća popularna namirnica, njihova se populacija neprestano smanjuje. Stoga kamenice, koje se danas nude za konzumaciju, velikim dijelom potječu iz uzgoja. Tradicionalno se kamenice konzumiraju samo tijekom proljetnih ili pak jesenskih i zimskih mjeseci. Međutim, kamenice nemaju klasičnu sezonu te se tijekom cijele godine mogu kupiti i konzumirati.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati kamenice i kako se trebaju čuvati?

Svježe kamenice u detaljnom prikazu

Kamenica tijekom konzumacija mora biti svježa i još živa. To se s jedne strane može prepoznati po tome što se kamenica nakon ispijanja vode iz kamenice iznova puni vodom. S druge strane, mišićno meso živuće kamenice steže se kada se prelije limunovim sokom ili dotakne nožem. Ako se kamenice termički obrađuju, neposredno prije toga postupka također moraju biti žive. Kamenice su svjež proizvod i neotvorene se mogu čuvati nekoliko dana uz neprekinut lanac hlađenja.


Sastojci

Ovo se nalazi u kamenici

Kamenice sadrže brojne vitamine te mineralne tvari, a k tomu su bogate bjelančevinama. Istovremeno sadrže samo male količine masti i ugljikohidrata. Time doprinose opskrbi tijela životno važnim vitaminima i hranjivim tvarima.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 66 kcal

Ugljikohidrati: 4,8 g

Bjelančevine: 9 g

Masti: 1,2 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,12 µg

Vitamin B1: 0,16 mg

Vitamin B2: 0,2 mg

Vitamin B6: 0,22 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,9 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 82 mg

Željezo: 5,8 mg

Kalij: 184 mg

Magnezij: 40 mg

Natrij: 289 mg