Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Riječni rak: iznimno niskokalorični školjkaš

Riječni rakovi ubrajaju se u porodicu školjkaša. Oni imaju pet parova nogu, pri čemu je peti par nogu evolucijom pretvoren u kliješta. Ostali parovi nogu služe im za kretanje. Na tim nogama vise i škrge, s pomoću kojih rak diše ispod površine vode. Riječni rakovi reagiraju posebno osjetljivo na kakvoću vode, zbog čega se pri velikoj populaciji riječnih rakova može pretpostaviti da je kakvoća vode izvrsna.

Dobro je znati

Riječni rakovi imaju ova posebna svojstva

Svježi riječni rak u detaljnom prikazu

Nježno, bijelo do ružičasto meso riječnih rakova ima ukusan, blago orašast okus. Riblja nota zamjećuje se samo iznimno ograničeno. Ukupno je gledano meso morskih rakova iznimno lako za žvakanje i usto dobro probavljivo. Kako bi se dospjelo do mesa, najprije je potrebno rastrgati kliješta, u kojima se krije nježno mišićno meso. Ono bi se moralo pripremiti neposredno nakon ulova ili zamrznuti jer se svježe meso riječnog raka može konzumirati samo unutar kratkog razdoblja. Ostali dijelovi riječnog raka ne mogu se jesti niti na drugi način kulinarski pripremati.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe riječni rak?

Najveći dio riječnih rakova koji se diljem svijeta konzumira danas potječe iz Turske. Posebno se regija oko turskoga višemilijunskog grada Burse razvila u središte uzgoja i izlova riječnih rakova. Osim toga, riječni rakovi uzgajaju se ili love u skandinavskim ili sjevernoameričkim državama. Međutim, budući da se stanište riječnih rakova nalazi diljem svijeta, riječni rak lovi se i priprema gotovo posvuda.


Sezona

Kada je sezona riječnih rakova?

Budući da se stanište riječnih rakova nalazi gotovo posvuda diljem svijeta, ne postoji standardna sezona lova. U Njemačkoj se, na primjer, love u razdoblju između lipnja i prosinca. Izvan razdoblja mriještenja smiju se prodavati samo mužjaci riječnih rakova.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati riječni rakovi i kako se trebaju čuvati?

Svježi riječni rak u detaljnom prikazu

Meso riječnog raka može se kuhati, pržiti, peći na roštilju ili pak kuhati na pari. Uz upotrebu kao glavno jelo, meso riječnog raka služi i kao idealan sastojak za salate ili druga riblja jela. U maloprodaji je riječni rak dostupan kao skuhana i zapakirana namirnica, s rokom trajanja naznačenim na pakiranju. U svježem se obliku u hladnjaku smije čuvati najviše dva dana.


Sastojci

Ovo se nalazi u riječnim rakovima

Meso riječnog raka iznimno je nemasno, no zato bogato proteinima, zbog čega je idealno prikladno za prehranu kojom se čuvaju linija i zdravlje. Osim toga, u mesu riječnog raka kriju se brojne hranjive tvari i elementi u tragovima, koji dodatno povećavaju zdravstvenu vrijednost ove namirnice.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 65 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 15 g

Masti: 0,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,15 mg

Vitamin B2: 0,1 mg

Vitamin B6: 2,1 mg

Vitamin C: 3 mg

Vitamin E: 0,1 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 43 mg

Željezo: 2 mg

Kalij: 254 mg

Magnezij: 25 mg

Natrij: 253 mg