Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Kozice: zdrave i ukusne

Crveni oklop, tanke nožice, dugačak rep i dva ticala s gumbastim očima. Tako bi se najprikladnije mogao opisati izgled kozica, koje se nazivaju i jestivim račićima. Kozice su istinski majstori brzog zarona, umješne kako u potrazi za hranom, tako i u prikrivanju te zbilja učinkovite kada je riječ o razmnožavanju. Njihovo je meso bijelo i nježno, a u obliku prikladnom za jelo iznimno je ukusno.

Dobro je znati

Kozice imaju ova posebna svojstva

Svježe kozice u detaljnom prikazu

Veličina kozica razlikuje se ovisno o vrsti te varira čak i unutar pojedinačnih vrsta. Međutim, kozice su u pravilu dugačke najmanje četiri milimetra i najviše 27 centimetara. Osim toga, njihova prosječna težina seže od svega nekoliko grama do 1000 grama kod kraljevskih kozica. U pogledu boje postoje različite varijacije, no u pravilu imaju crveni oklop, iako postoje i plavo-crne kozice. Meso kozica hrskavo je i čvrsto te ima blago orašast okus, a u usporedbi s ostalim morskim plodovima i donekle riblji okus.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu kozice?

Kozice u svojim staništima preferiraju vodene predjele velikih oceana, kao što su Tihi, Atlantski ili Indijski ocean. Međutim, kozice se pojavljuju u svim morskim predjelima s toplom ili umjerenom klimom. Važni predjeli za izlov kozica danas su, na primjer, predjeli na istočnoj i zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država te vodena područja na jugoistoku Azije. U većoj se mjeri kozice također uzgajaju u vodenim uzgajalištima u Indiji i Pakistanu.


Sezona

Kada je sezona kozica?

Budući da su kozice proširene po cjelokupnoj Zemaljskoj kugli te se pojavljuju u svim svjetskim morima, ne postoji određena sezona lova. U predjelima Sjevernog mora kozice se, na primjer, najčešće love u razdoblju između ožujka i rujna. More je tada razmjerno mirno i nije suviše hladno, zbog čega vladaju idealni uvjeti za lov, a populacija kozica tijekom toga razdoblja usto je na najvišoj razini. Kozice su dostupne tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati kozice i kako se trebaju čuvati?

Svježe kozice u detaljnom prikazu

Kozice u pravilu služe kao sastojak za razna riblja jela. One se u okviru pripreme mogu pržiti, peći na roštilju, kuhati na pari ili pak kuhati na tradicionalan način. Osim toga, kozice su omiljen sastojak za ukusne juhe ili salate .

Neotvoreno pakiranje može se čuvati u skladu s rokom trajanja. Nakon što se otvori, pakiranje koje se do tada neprestano hladilo moralo bi se potrošiti unutar dva dana. Ako je proizvod sluzav ili ima kiselkast miris, morao bi se zbrinuti, odnosno ne bi se smio jesti.Sastojci

Ovo se nalazi u kozicama

Kozice sadrže velike količine važnih vitalnih i mineralnih tvari te su stoga vrlo dobre za zdravlje. Vrlo nizak udio masti uz istovremeno visok udio visokokvalitetnih masnih kiselina k tomu štiti krvožilni sustav, a visok udio proteina predstavlja idealan temelj za izgradnju mišića.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 87 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 18,6 g

Masti: 1,4 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,16 µg

Vitamin B1: 0,05 mg

Vitamin B2: 0,03 mg

Vitamin B6: 0,13 mg

Vitamin C: 2 mg

Vitamin E: 4 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 92 mg

Željezo: 1,8 mg

Kalij: 266 mg

Magnezij: 67 mg

Natrij: 146 mg