Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Svježe voće s juga Hrvatske

"Prvu mandarinu posadio je moj dida ’68. godine. Danas imamo najveću proizvodnju voća i povrća u dolini Neretve." - Ivan Bjeliš, Agro Neretva

Tijekom 17 godina u Hrvatskoj Kaufland je uspostavio suradnju s mnogim domaćim uzgajivačima koji proizvode kvalitetno voće i povrće. Jedan od njih je i Ivan Bjeliš, koji u plodnoj delti Neretve uzgaja lubenice, dinje, mandarine i sve ono što nam ova plodna zemlja može dati.

Slatke lubenice, mandarine i dinje iz doline Neretve

Za Ivana Bjeliša lubenice su više od posla. Imao je jedva 18 godina kada je starom cestom do Zagreba vozio svoj prvi kamion pun lubenica. Danas ima više od 20 kamiona, a onaj prvi u kojem je do Zagreba vozio urod, još uvijek čuva i ne pomišlja ga se riješiti.

Ljubav prema uzgoju lubenica, dinja, mandarina te drugog voća i povrća, odvela je Ivana i njegovu Agro Neretvu na dugačko putovanje od malog obitelj­skog posla do jednog od najvećih proizvođača u Hrvatskoj. Uz podršku Kauflanda, danas se Ivanove lubenice,dinje i mandarine mogu kušati u svim dijelovima naše zemlje. Potraži ih u svom Kauflandu te uživaj u okusima i mirisima Neretve.

Ukusne, zdrave, jedinstvenog okusa...

Mandarine

Sezona mandarina počinje na jesen i uskoro ih možeš pronaći na našim policama.

Lijepo mirišu, izvrsnog su okusa, a mogu poslužiti kao ukras. Naravno, riječ je o voćki koja donosi čak 80% dnevne doze vitamina C, pomlađuje, sprječava pojavu kancerogenih bolesti, topi kilograme i svaki desert pretvara u čaroliju.

Verschiedene Obst- und Gemüsesorten
Sočne, mirisne, slatke...

Naša domaća kvaliteta

Sezona lubenica bila je u punom jeku. Posjetili smo Ivana Bjeliša, najvećeg hrvatskog proizvođača tog povrća u dolini Neretve

Kada pomislimo na ljeto, osim mora i sunca, najprije se sjetimo lubenica. Sočne, mirisne, slatke i osvježavajuće prave su voćne kraljice sezone. A ako dolaze iz doline Neretve, sigurni smo da jedemo najbolje na svijetu. I to ne samo zato što su naše, nego zato što znamo da su upile najbolje od neretvanskog sunca i plodne zemlje tog kraja.


Sezona lubenica, dinja i mandarina je uvijek u punom jeku, a toga je itekako svjestan Ivan Bjeliš, vlasnik poduzeća AGRO-Neretva d.o.o. koje je najveći hrvatski proizvođač tog voća. Zajedno sa svojih 20-ak zaposlenih radi od jutra do mraka kako bi ubrao plodove i otpremio ih Kauflandu i drugim kupcima. Ove godine, govori Ivan, očekuje 400 vagona, odnosno 4000 tona uroda i bit će to jedna od rekordnih sezona.

S polja na police

“Sezona lubenica i dinja počinje 20. lipnja i završava 20. kolovoza, dok sezona mandarina kreće na jesen" Svaki dan nas je dvadesetak u berbi. Danas ubrane, već sutra su na policama dućana dok one uvozne putuju i po 20 dana”, naglašava Ivan. Ove je godine tog slatkog povrća iz porodice tikvi posadio na 50 hektara ili pola milijuna kvadrata, što je prilično zadivljujuća brojka.

Lubenica - Neretva - ruke
Agro Neretva - lubenice
Agro Neretva - mandarine

U Hrvatskoj se u sezoni proizvede oko 20 tisuća tona lubenica, oko 40 000 tona mandarina i to 90% u Dolini Neretve. No, uz naše neretvanske lubenice na policama ima i onih uvoznih iz Crne Gore, Grčke, Albanije i Makedonije. Prošle godine uvezeno je više od 15 tisuća tona lubenica u vrijednosti 31 milijun kuna, dok smo izvezli samo 2322 tone u iznosu od četiri milijuna. Uvozna konkurencija Ivana nimalo ne plaši niti smeta jer on ima sigurne i pouzdane kupce kakav je, na primjer, Kaufland, a to mu je najvažnije te namjerava širiti proizvodnju.


Pročitaj još o svježini i kvaliteti naših proizvoda


Agro Neretva - lubenica

Na polju od 12. godine

A taj se skroman i vrijedan 33-godišnjak poljoprivredom počeo baviti sa samo 12 godina. Zemlju je zavolio uz oca Dražena od kojeg je preuzeo posao. Već sa 16 je dobio svoje prvo zemljište, sa 18 vozio kamione, a sada planira kako će proširiti sadnju na 150 hektara i kako nakon sezone lubenica dolazi sezona sadnje kupusnjača, potom mandarine, jagode... U posljednjih sedam, osam godina u razvoj proizvodnje uložio je 20-ak milijuna kuna, ima najmoderniju tehnologiju, osam traktora od kojih svaki vrijedi po 100.000 eura te planira gradnju hladnjače u Opuzenu koja će služiti njemu, ali i svim proizvođačima iz kraja.

Gradi skladište u Opuzenu

“U postupku smo izgradnje skladišta koje će koštati oko pet milijuna eura, a gradimo u suradnji s EU fondovima. No ne stajemo samo tu, i dalje razvijamo nove vidove proizvodnje, uvodimo novu tehnologiju, primjenjujemo iskustva s europskih specijaliziranih sajmova”, navodi Ivan i dodaje kako je šteta ne iskoristiti sve blagodati izuzetno plodnog neretvanskog tla. I zato mu, kaže, nije problem raditi i po 15 sati dnevno kada treba, živjeti za zemlju, truditi se i ulagati cijelog sebe u to što radi. Uspjeti se može, ali ako se ne radi samo radi uspjeha već zbog ljubavi prema zemlji.

Od zemlje se može živjeti

Ideja i prilika za širenje posla je mnogo, kao i prilika za izvoz u brojne europske zemlje te bi, govori Ivan, mogli obrađivati i 200 hektara zemljišta raznoraznim kulturama. “Posla ima mnogo i kod nas nema praznog hoda. Čim prođe sezona lubenica krećemo u sadnju dva milijuna kupusnjača, a potom dolazi berba mandarina. Mi ih proizvedemo oko 1000 tona, a mnogo ih dospije na police Kauflanda”, ističe Ivan. Svojim uzornim poduzećem, organizacijom rada i poslovanja, ulaganjem u tehnologiju i razmišljanjem o napretku najbolje dokazuje kako se od zemlje u dolini Neretve može itekako dobro živjeti te nema potrebe bježati od zemlje, kukati i sreću tražiti u Irskoj, Njemačkoj ili drugdje.

 

Telegram Media Grupa, srpnju 2018.

Verschiedene Obst- und Gemüsesorten