Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Svježe i domaće - povrće iz Agrosana

Ovo je plodna zemlja. Sve što joj treba je malo vode, malo sreće i puno rada.” - Nedjeljko Savić, Agrosan

Tijekom 17 godina u Hrvatskoj Kaufland je ostvario suradnju s mnogim domaćim uzgajivačima koji proizvode kvalitetno povrće.

Jedan od njih je i Nedjeljko Savić, koji nadomak Velike Gorice, pored prekrasnog jezera Čiče, uzgaja salatu, mrkvu, poriluk, celer i peršin te pakira povrće za juhu.

Domaće povrće - salata i poriluk uzgojeni u Novom Čiču kraj Velike Gorice

Kada je bio mlađi, Nedjeljko Savić volio se kupati u prekrasnom jezeru Čiče pored Velike Gorice. 19 godina kasnije, Nedjeljko i dalje svaki dan prolazi pored jezera, ali više nema toliko vremena za kupanje. Točno na obali jezera počinju njegovi usjevi.

Nedjeljko voli raditi. Tâ osobina, koja se kod nas još ne cijeni dovoljno, dovela je do toga da se Nedjeljko danas s ponosom može osvrnuti na posljednjih 19 godina, koje je proveo u uzgajanju raznih kultura. Od malog obrta s nekoliko parcela, Agrosan je postao ozbiljan proizvođač povrća. Salata ili poriluk koji se uzgajaju na Nedjelj­kovim usjevima, odmah se peru i prevoze u Kaufland kako bismo svi mogli uživati u darovima plodne turopoljske zemlje.

Domaće voće i povrće
Agrosan

Domaće povrće iz okolice Zagreba

Ostao je bez posla, krenuo je od nule, a danas je jedan od uspješnijih proizvođača zelene salate i drugog povrća. Ovo je priča o uspjehu Nedjeljka Savića iz Novog Čiča.

Malo tko od nas ne jede i ne voli zelenu salatu. Od davnina poznata kao "trava mudraca", svoje mjesto u jelovnicima zauzela je još za Perzijanaca, a stari Grci i Rimljani uživali su u njoj uz gotovo svako jelo. Tako je i danas: biramo je zbog reskog okusa i mnogih nutrijenata koje sadrži, ali i zato što je dostupna cijele godine. Ova biljka s pravom pripada u skupinu namirnica koje bismo trebali svakodnevno konzumirati. Obiluje vitaminom C koji je snažan saveznik našeg organizma u obrani od mnogih bolesti, potpomaže proces detoksikacije i povećanje energije, bolju probavu, zdravlje kože... Kada je kupujemo, najradije biramo onu domaću, s hrvatskih polja, koja netom ubrana stiže na naš stol. Jedan od naših većih proizvođača zelene salate i kupusnjača Nedjeljko Savić, vlasnik poljoprivrednog obrta Agrosan iz Novog Čiča, ponosan je što njegova zelena salata od polja do polica dućana stiže za samo nekoliko sati.

 


Krenuo je od nule, bez sjemena i opreme

"Proizvodnjom salate i raznog drugog povrća bavim se već 17 godina i s ponosom mogu reći da se kvalitetno povrće itekako traži i ima svoje tržište. Kada sam 1999. godine ostao bez posla, s proizvodnjom sam krenuo od nule, nisam imao ni opremu, ni sjeme, no korak po korak, i sada salatu i razne kupusnjače sadim na više od 60 hektara", kaže Nedjeljko. Samo 20-ak posto zemlje koju obrađuje je u njegovu vlasništvu, a ostatak je u zakupu.  Na oko 30 hektara sadi zelenu salatu, celer na oko šest hektara, poriluk na oko pet, kupusnjače također na oko šest hektara...

Salata - Agrosan - Kaufland
Salata - Agrosan - Kaufland
Salata - Agrosan - Kaufland
Salata - Agrosan - Kaufland - polje

Nema problema s tržištem ni naplatom

Njegova je jedina briga, ističe, polje i povrće te da sve bude ubrano i kupcu dostavljeno na vrijeme. A kako gotovo od početka poljoprivredne proizvodnje surađuje s Kauflandom, točno zna tko je kupac, kada će mu i koliko platiti. "Suradnja s Kauflandom uvelike mi je olakšala rad i razvoj poslovanja. Rastao sam s njima i najvažnije mi je bilo osigurati kvalitetne proizvode i dogovorene količine. A da je riječ o  velikim količinama potvrđuju i brojke: Agrosan Kauflandu godišnje isporuči 900.000 komada salate kristalke te 115 tona poriluka. Trenutačno ima 18 zaposlenih, no radna mu snaga predstavlja veliki problem: malo tko je spreman na težak rad u polju od jutra do mraka.


Pročitaj još o svježini i kvaliteti naših proizvoda


Salata - Agrosan - Kaufland - vlasnik -polje
Salata - Agrosan - Kaufland
Salata - Agrosan - Kaufland - kašeta - gajba

Posao bez radnog vremena

"Ovaj posao nema radno vrijeme: moj radni dan započinje u 4:30 sati. S berbom počinjemo u 6 sati jer do 9 sati dogovorene količine moraju biti ubrane i oprane. U 12 sati roba je već otpremljena Kauflandu i kreće na police", govori Nedjeljko i dodaje kako njegov radni dan rijetko kad završi prije 21 sat. Iako je naporno, od uzgoja povrća za poznatog kupca može se, kaže, dobro živjeti jer posao nije neizvjestan, točno zna kome će i za koliko prodati svoju robu. "U počecima sam prodavao robu i na Zelenoj tržnici, no to nije bilo dobro rješenje. Gubio sam mnogo vremena, nisam se mogao fokusirati na proizvodnju. Kako se suradnja s Kauflandom učvrstila, za to nemam potrebe. Osim tog trgovačkog lanca imam još nekoliko kupaca, sve što proizvedem prodam bez problema i nisam osjetio da mi posao ugrožava uvozna konkurencija", govori Nedjeljko.

Ulaže isključivo svoj novac

Uspjeh u poslu, naglašava, zahvaljuje samo svom radu i promišljenom poslovanju. Nikada nije dizao kredite već je u razvoj ulagao isključivo svoj zarađeni novac. U tehnologiju je do sada investirao oko šest milijuna kuna. Sijačice, traktori, hladnjače, skladišni prostor... Sve je to, objašnjava, na europskoj razini. Intenzivna proizvodnja traje od ožujka do studenoga, a trenutačno ne planira širenje posla. Više je nego zadovoljan kako sve funkcionira, a njegov primjer najbolje svjedoči kako se u Hrvatskoj može živjeti od polja . Važno je ne kukati, tražiti krivca u drugima, raditi, raditi, raditi i uspjeh neće izostati.

 

Telegram Media Grupa, lipanj 2018.Recepti

Isprobaj naše "zelene" recepte: