Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Domaće bobičasto voće - svježe i kvalitetno

"Pjeskovito tlo i naše kravice koje nam daju prirodno gnojivo su ono što čini naše maline, kupine i ribiz posebnima" - Zdravko Ivančan, OPG Ivančan

Tijekom 17 godina u Hrvatskoj Kaufland je ostvario suradnju s mnogim domaćim uzgajivačima koji proizvode kvalitetno voće i povrće.

Jedan od njih je i Zdravko Ivančan, podravski kralj bobičastog voća. Rano ustajanje i cijelodnevna briga oko voćnjaka, urodilo je plodom i očuvalo tradiciju svih ovih godina.

Zdravko Ivančan, podravski kralj bobičastog voća

Nakon 2004. godine kada je magistrirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, odlučio se vratiti u Podravinu. Uzgoj malina mu se činio kao pravi pogodak jer ih u tom kraju nitko nije uzgajao. Bez obzira na volju i znanje, proizvodnja je bila izazov.  

Ljubav prema rodnim Molvama, uz rijeku Dravu, koje su sinonim za idealne klimatske uvjete, Zdravku su dale vjetar u leđa. Lagana pjeskovita zemlja i mnogo sunca daju izuzetnu kvalitetu proizvoda. Život i rad u očuvanom okolišu je prednost koju niti jedan veliki grad ne može zamijeniti.  

Domaće voće i povrće
Ivančan

Domaće bobičasto voće iz Molva

Ljetne zrake sunca pomažu u dozrijevanju bobičastog voća, što je važno uzgajivaču slatkih, crvenih bobica, Zdravku Ivančanu. Ovo je njegova priča o njegovom uspjehu.  

U podravskom selu Molve nalazi se jedna od većih hrvatskih plantaža malina, jagoda, ribizla, ogrozda, kupina, aronije i goji bobica. Sve su te bobice, iako jako male, zahtijevaju jako puno brige i truda. Danas se Zdravkovi nasadi bobičastog voća protežu na 20 hektara vrlo uspješnog OPGa koji godišnje proizvode oko 50 tona, od čega čak 15 tona malina. To je dokaz da je Zdravko sa svojih 25 godina donio vrlo mudru i pametnu odluku vrativši se u Molve.


Ekouzgoj

Ono po čemu je Ivančan posebno poznat je ekouzgoj. Njegovo gospodarstvo razlikuje se od ostalih po tome što je većina voća proizvedena organskom ili ekološkom proizvodnjom. Ondje se, naime, uzgajaju i krave čija je najveća svrha proizvodnja gnojiva. “Time želimo ostati što dosljedniji prirodnom načinu uzgoja voća i imati ekstra kvalitetu proizvoda po kojima smo već nadaleko poznati”, kaže Zdravko.

Bobičasto voće -maline- OPG Ivančan
Kaufland - OPG Ivančan - Ribizl
Maline - OPG Ivančan

Omiljene maline

Osim što je bobičasto voće tako sočno i slatko, njegovom konzumaicjom možemo uvelike poboljšati zdravstvenu sliku. Maline su bogate flavonoidima koji su, pak, prebogati antioksidansima. Zadatak flavonoida je da vežu slobodne radikale i baš se zbog toga preporučuju za jačanje imunološkog sustava, ali i kod alergijskih i upalnih simptoma. S obzirom na to da su ove crvene bobice jako bogate vitaminima C, E i provitaminom Također, maline su bogate biološki vrijednim tvarima koje ubrzavaju rad metabolizma čime utječu i na smanjenje tjelesne težine.  


Pročitaj još o svježini i kvaliteti naših proizvoda


Maline - OPG Ivančan
Maline - OPG Ivančan
Kolač s malinama - OPG Ivančan

Kako nastaju maline?

Uzgoj domaćeg bobičastog voća je posao bez praznika, maline se beru tokom cijele godine. “Ustajem svakoga dana točno u 6. Supruga i ja uz jutarnju kavicu isplaniramo poslove toga dana na gospodarstvu: od hranjenja kravica do radova u voćnjaku tijekom dana. Radni dan traje nerijetko do 10 navečer”, priča Zdravko.

Pažljiv i temeljit izbor sorti omogućio mu je cijelogodišnji uzgoj.

“Uzgajamo maline od najranijih sorti kao što su wilamet i tulamen te polanu i himbo top koje rode sve do mrazova u studenome. Mnogo se educiramo i ulažemo svake godine u proizvodnju kroz sadnju novih voćnjaka s novim sortama malina”, kaže Zdravko. Poslije berbe na jesen vrši se rezidba voćnjaka, zimska zaštita te sadnja novih voćnjaka s najnovijim sortama koje će, vjeruje, dodatno unaprijediti proizvodnju kroz nekoliko godina.

Suradnja s Kauflandom

Zdravko Ivančan i njegova supruga Mirjana u Kaufland plasiraju većinu svojih proizvoda – bobičastog voća ekstra kvalitete. Suradnja traje već 13 godina. "Na nama je samo da radimo i poštujemo visoke standarde kvalitete proizvoda koje su Kauflandovi kupci već odavno prepoznali”, napominje Zdravko.

Uskoro će, naime, uz svježu proizvodnju bobičastog voća početi proizvoditi i bio sokove koje također planira prodavati u Kauflandu.

 

Telegram Media Grupa, lipanj 2018.

list