Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Djeluje li čaj protiv visokog krvnog tlaka?

Opasne posljedice visokog krvnog tlaka ili hipertenzije, kako kažu medicinski stručnjaci, mogu biti srčani ili moždani udar. Postoji niz načina na koje možete smanjiti rizik od ovih bolesti. I kućni lijek u obliku čaja može pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka. Što ovu ljekovitu biljku čini toliko posebnom? Donosimo najvažnija pitanja i odgovore.

Šalica čaja poslužena na dasci.
© grafvision – stock.adobe.com

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • Fitokemikalije sadržane u čaju mogu imati pozitivan učinak na srce i krvni tlak.
  • Konkretno, riječ je o biljnoj tvari epigalokatehin galatu (EGCG) koja se nalazi u crnom i zelenom čaju.
  • Osim toga, postoje i druge mjere za držanje visokih vrijednosti krvnog tlaka pod kontrolom. 
Visoki krvni tlak

Kada možemo govoriti o visokom krvnom tlaku ili hipertenziji? 

O visokom krvnom tlaku ili hipertenziji govorimo kada vrijednosti stalno prekoračuju normalne vrijednosti navedene u tablici za mjerenje krvnog tlaka. Krvni tlak sastoji se od dvije vrijednosti: prva je sistolički, a druga dijastolički tlak. Jedinicom „mmHg” označava se broj milimetara žive koji utvrdi tlakomjer. Ako liječnik izmjeri 140/90 mmHg, pacijent ima povišen krvni tlak. Ako mjerimo sami, granica se nalazi pri 135/85 mmHg. Do 140/90 mmHg krvni tlak se još uvijek smatra normalnim, a idealan krvni tlak je 120/80 mmHg. 


Prevencija

Pomaže li čaj u prevenciji visokog krvnog tlaka? 

Osobe koje se liječe zbog stalno povišenog krvnog tlaka u medicini se nazivaju hipertoničari. Mnogi od njih redovito moraju uzimati lijekove poput ACE inhibitora ili beta blokatora za liječenje visokog krvnog tlaka. Kako uopće ne bi došlo do ovih problema s tlakom, treba poduzeti preventivne mjere. Kao pomoć pri liječenju hipertenzije, ali i u slučaju kontraindikacija za ACE inhibitore može poslužiti stari kućni lijek: dobra šalica čaja.  


Vrste čaja

Je li važno koji čaj pijem? 

Odgovor je jasan: da. Pritom se zapravo misli samo na uvarak od listova biljke „Camellia Sinensis”. Od nje se pripremaju zeleni i crni, ali i bijeli i oolong čaj te čaj od jasmina. Stoga se biljni ili voćni čajevi strogo gledano ne uvrštavaju u ovu skupinu. 


Sastojci

Koji sastojci čaja djeluju protiv povišenog krvnog tlaka? 

Pozitivan učinak na srce i krvni tlak pripisuje se katehinima. Oni se još nazivaju i flavanoli. Ubrajaju se u skupinu polifenola odnosno sekundarnih biljnih tvari i trebali bi pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Ovdje se najviše spominje epigalokatehin galat (EGCG). Ova se biljna tvar između ostalog nalazi u crnom, ali u posebno velikim količinama i u zelenom čaju.


Učinak

Kako čaj djeluje na organizam?

Vidi se šalica s vrećicom čaja, žlicom i listovima čaja.
© grafvision – stock.adobe.com Pozitivan učinak na srce i krvni tlak pripisuje se katehinima u čaju kojih najviše ima u zelenom i crnom čaju.

Postoji niz istraživanja koja dokazuju pozitivan učinak čaja na zdravlje. Primjerice, istraživači iz Berlina istražili su što se događa ako popijete pola litre ovog napitka svaki dan. Mogli su primijetiti da zeleni čaj širi krvne žile, čineći ih fleksibilnijima.

Zeleni čaj i visok krvni tlak – je li djelovanje ovog ljekovitog napitka zaista dokazano? 

Znanstvenici nisu složni kada se govori o tome koliko su jaki učinci zelenog čaja na kardiovaskularni sustav. Još nije konačno razjašnjeno je li učinak ovog napitka na širenje krvnih žila doista povezan s niskim krvnim tlakom i smanjuje li rizik od srčanog udara. S jedne strane sve više različitih studija pokazuje da zeleni čaj pomaže protiv visokog krvnog tlaka, dok s druge strane postoje i studije čiji rezultati nisu pokazali razlike ovisno o tome jesu li ga sudionici pili. Osobe koje piju čaj često su zdravije od osoba koje ga gotovo nikad ili uopće ne piju. No to ne mora nužno biti jedini čimbenik. Neki istraživači smatraju da se osobe koje ga piju možda više bave sportom i hrane se zdravije od osoba koje ga ne piju.  


Interakcija

Može li se zeleni čaj primjenjivati uz lijekove? 

Ljekovite biljke doista mogu utjecati na djelovanje lijekova. Ova vrsta ometanja naziva se i interakcija. Tako, primjerice, stručnjaci savjetuju da ne pijete čaj ako morate uzimati beta blokatore. Postoje studije koje sugeriraju da njegova konzumacija može smanjiti dozu tog lijeka za čak 85 posto. Stoga osobe koje piju puno čaja i uzimaju lijekove moraju ovu informaciju jasno priopćiti svom liječniku. 


Antihipertenzivni lijekovi

Što još može pomoći u borbi protiv visokog krvnog tlaka? 

Ako tijekom duljeg vremenskog razdoblja primijetite da imate visok krvni tlak, hitno trebate otići liječniku kako bi se razjasnio uzrok. Osim toga, postoje i druge mjere za držanje visokih vrijednosti krvnog tlaka pod kontrolom:

Smanjenje viška kilograma

Osobe s prekomjernom težinom često se bore ne samo s visokim krvnim tlakom, već i s drugim bolestima poput dijabetesa. Gubitkom kilograma ta se stanja često mogu znatno poboljšati.

Promjena prehrane

Optimiziranje vlastitih prehrambenih navika može imati vrlo pozitivan učinak na krvni tlak. Namirnice poput povrća, voća, orašastih plodova ili maslinovog ulja prirodno su rješenje za snižavanje krvnog tlaka i važne su komponente uravnotežene prehrane.

Redovita sportska aktivnost

Predugo sjedenje i manjak kretanja mogu biti uzrok mnogih zdravstvenih problema. Međutim, 150 minuta vježbanja tjedno pomaže vam da trenirate svoje tijelo i krvne žile. Sportska aktivnost snižava krvni tlak i tako sprječava kardiovaskularne bolesti. Tjelovježba je također učinkovito sredstvo u borbi protiv uobičajenih bolesti kao što je dijabetes.  

Smanjenje soli

Sol i krvni tlak idu ruku pod ruku. Stoga velika konzumacija soli također može biti uzrok visokog krvnog tlaka. Trebali bismo jesti manje od 5 grama soli dnevno, što je otprilike jednako jednoj žličici. 

Umjerena konzumacija alkohola

S obzirom na djelovanje alkohola na krvni tlak, liječnici preporučuju do 30 grama alkohola (otprilike dvije čaše vina ili piva dnevno) za muškarce i 20 grama alkohola za žene na dan.

Izbjegavanje stresa

U stresnim situacijama oslobađa se dodatni adrenalin koji povećava krvni tlak. Čak i kod osoba s visokim krvnim tlakom vrijednosti tlaka dodatno se povećavaju kada su pod velikim stresom. Dakle, dobar lijek za visok krvni tlak jest uspostavljanje ravnoteže. Ona se, primjerice, može postići dovoljnom količinom sna ili tehnikama opuštanja kao što su joga, meditacija ili autogeni trening.