Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Je li mućkanje ulja u ustima korisno?

Popis obećanja je dug: smatra se da ova metoda uklanja otrove iz tijela, jača imunološki sustav, čisti usnu šupljinu, pomaže protiv neugodnog zadaha i problema s desnima – pa čak i izbjeljuje zube. Gotovo predobro da bi bilo istinito. Otkrivamo što se zapravo krije iza ovog trenda.

Vidi se zdjela sjemenki sezama, druga zdjela sezamovog ulja i boca sezamovog ulja kako leže na prugastoj kuhinjskoj krpi.
© Kaufland

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • Mućkanje ulja ayurvedska je metoda detoksikacije koja postaje sve popularnija.
  • Sastoji se u tome da se ulje mućka naprijed-natrag po ustima nekoliko minuta, a zatim se ispljune.
  • Ljubitelji ove metode nadaju se da će tretman imati učinak detoksikacije i jačanja imuniteta.
  • Međutim, ne postoje znanstveni dokazi o njegovoj učinkovitosti. 
Definicija

Što je mućkanje ulja u ustima?

U tradicionalnoj ayurvedskoj medicini, mućkanje ulja u ustima stoljećima se upotrebljavalo kao metoda detoksikacije tijela i njege usta. Uljna kura može se opisati i kao usisavanje ili žvakanje ulja. U njoj se biljna ulja svako jutro prije pranja zubi premeću naprijed-natrag u ustima ili se provlače kroz prostore između zuba do deset minuta. U ustima se stvara emulzija ulja i vode, zbog čega ulje postaje mliječno. Ulje se zatim ispljune u rupčić.


Primjena

Koji je ispravan postupak?

Čvrsto kokosovo ulje u staklenki s navojnim čepom koja leži na prugastoj kuhinjskoj krpi. Pored nje možete vidjeti ljusku kokosa.
© Kaufland Organska ulja najbolja su za mućkanje. To su na primjer sezamovo ili kokosovo ulje. Kokosovo ulje čvrsto je na sobnoj temperaturi i odmah se topi u ustima. Zato je mućkanje kokosovog ulja u ustima praktično.

Sezamovo ulje, kokosovo ulje ili eterična ulja poput metvice, đumbira ili naranče posebno su prikladna za mućkanje – ona daju i ugodan okus. Koje ćete ulje odabrati ovisi u potpunosti o vašim željama. Za svakodnevnu upotrebu preporučuju se visokokvalitetna organska ulja. Početnici počinju sa čajnom žličicom ulja koju mućkaju tri do pet minuta, a zatim povećavaju količinu na jušnu žlicu ulja koju mućkaju oko deset minuta. Donosimo pregled često upotrijebljenih ulja i upute kako ih primijeniti.

Koje ulje možemo upotrijebiti i kada? Služi li sezamovo ulje kao lijek?

Biljna ulja, na primjer organsko sezamovo ulje, organsko kokosovo ulje, hladno prešano, prirodno organsko maslinovo ulje, organsko laneno ulje, organsko suncokretovo ulje ili eterična ulja poput metvice, đumbira ili naranče. Svakodnevno ujutro prije pranja zubi na prazan želudac.

Kako izgleda postupak?

Mućkajte jušnu žlicu ulja naprijed-natrag u ustima desetak minuta i provlačite kroz razmake između zuba. Pozor: nemojte gutati ulje nakon upotrebe, već ga ispljunite u rupčić. 


Zdravlje

Ima li mućkanje ulja detoksikacijski učinak?

Dokazano je da postoji veza između zdravih usta i zdravog tijela. Paradentoza je, na primjer, povezana s povećanim rizikom od bolesti kao što su dijabetes, Alzheimerova bolest ili kardiovaskularne bolesti. To može biti zato što upala u ustima slabi imunološki sustav. To zatim utječe na cijelo tijelo. Također, bakterije koje uzrokuju upale u ustima mogu putem naše krvi dospjeti u druge dijelove tijela i tamo uzrokovati probleme.

Ipak, još uvijek ne postoji istraživanje o utjecaju redovitog mućkanja ulja u ustima na naš imunološki sustav ili na naše tijelo u cjelini. Bilo kakav učinak mućkanja ulja u ustima koji ne utječe izravno na usta nije znanstveno dokazan. Nije dokazan ni učinak ulja na detoksikaciju ili jačanje imunološkog sustava našeg tijela koji se često reklamira na internetu.

Zdravi zubi i desni zahvaljujući ulju? 

Ovdje također treba unaprijed napomenuti da metoda mućkanja ulja u ustima još nije dovoljno znanstveno istražena. Međutim, postoji nekoliko studija o općoj oralnoj higijeni i zdravlju koje uglavnom dolaze do sličnih zaključaka: čini se da mućkanje ulja u ustima ima učinak sličan vodici za ispiranje usta.

Objašnjenje: ulje je hidrofobno. Stoga nije topivo u vodi, nego je čak i odbija. Kao rezultat toga, ulje apsorbira tvari koje se ne uklanjaju lako vodom. U slučaju mućkanja ulja u ustima, to su primjerice ostaci hrane i bakterije. Za usporedbu: pasta za zube sadržava tenzide, odnosno molekule koje su i hidrofobne i hidrofilne (apsorbiraju vodu). Osim vode, tenzidi u ustima također apsorbiraju masti i ulja netopive u vodi iz ostataka hrane i bakterije. Ova „prljavština” ostaje zarobljena u stanicama i ispire se vodom. Mućkanjem ulja u ustima, ulje i voda miješaju se u ustima i ulje se razbija na mnogo malih kapljica. Time se povećava njegova površina, što omogućuje da se apsorbira više ostataka hrane i bakterija.

Što je oralno zdravlje?

Postavlja se pitanje što se podrazumijeva pod oralnim zdravljem i kako se ono zapravo mjeri. Znanstvenici često primjenjuju sljedeće čimbenike koje mjere i zatim procjenjuju:

  • Indeks plaka: što je manje plaka, to je manje bakterija i ostataka hrane u slini.
  • Gingivalni indeks: indeks mjeri zdravlje desni na temelju upalnih vrijednosti.
  • Broj određenih bakterija u ustima koje su odgovorne za karijes.
  • Zadah 

Procjenom ovih čimbenika istraživači su došli do zaključka: mućkanje ulja u ustima može poboljšati oralno zdravlje i pomoći da imate zdrave zube. U usporedbi s ispiranjem običnom vodom, poboljšane vrijednosti oralne higijene mogu se izmjeriti i uz mućkanje ulja i uz vodicu za ispiranje usta. Ipak, rezultati nekoliko studija koje su trenutačno dostupne na ovu temu nisu posebno značajni sa statističke točke gledišta.

Učinak izbjeljivanja zuba nije dokazan

O pozitivnim učincima kure možete puno pročitati. Posebno se često pojavljuje tema bijelih zuba, jer se često kaže da je ayurvedska uporaba prikladna za ublažavanje žute boje. Posebno se preporučuje kokosovo ulje za izbjeljivanje zubi. Zapravo, malo je vjerojatno da će ayurvedsko mućkanje ulja u ustima izbijeliti vaše zube. Do sada se nije moglo utvrditi i znanstveno dokazati značajnije izbjeljivanje zubi ovim tretmanom.

Zaključak: dovoljno je normalno četkanje

Mućkanje ulja nije ni osobito zdravo, niti šteti vašoj oralnoj higijeni. Što se tiče plaka, zdravlja desni, bakterija u ustima i neugodnog zadaha, primjenom ove ayurvedske metode može se postići jednako dobar rezultat kao i vodicom za ispiranje usta. Ako želite, možete jednostavno isprobati ayurvedski tretman. Ipak, činjenica je da je za zdrava usta i zube dovoljno i obično pranje zubi.