Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Jabučni ocat: potiče li zaista probavu?

Čišća koža, zdrava probava i mršavljenje – sve to navodno potiče jabučni ocat. Primjena je vrlo jednostavna: ujutro se na prazan želudac popije prirodno mutni jabučni ocat s toplom vodom i medom te bi ubrzo trebao nastupiti željeni učinak. Zvuči prejednostavno, zar ne?

Prikazane su boca s jabučnim octom, jabuke i čaša octa.
© mizina - stock.adobe.com

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • Jabučni ocat popularan je sastavni dio dresinga za salatu. 
  • Neki ga piju i ujutro kako bi potaknuli probavu, no koliko je to doista korisno i kako piti jabučni ocat? To ćemo sada otkriti.
  • Postoje mnoge mogućnosti za poticanje probave. U ovom članku pronaći ćete pet korisnih savjeta.
  • Osim toga, saznajte na što trebate paziti prilikom kupnje jabučnog octa.
Definicija

Što je jabučni ocat?

Osnova za jabučni ocat jest jabučno vino, odnosno fermentirani jabučni sok. Dodavanjem zraka i octenih bakterija vino fermentira i nastaje ocat. Sastojci koji su se izvorno nalazili u jabukama u smanjenom se obujmu javljaju i u octu. To su među ostalim kalij, kalcij, magnezij, natrij, fosfat, željezo, bakar, fluorid, cink, vitamini B1, B2, B6 i E, flavonoidi, aminokiseline i enzimi. No jabučni ocat ne sadržava puno vitamina i minerala, barem ne više od uobičajenog soka od jabuke. Sadržane količine kalcija, kalija i magnezija također su relativno niske. Zašto se onda govori o prednostima jabučnog octa za mršavljenje ili da poboljšava probavu?


Zdravlje

Pijenje jabučnog octa: što se događa u crijevima?

Na bež krpi nalaze se boca jabučnog octa i jabuke s listovima.
© Natalia Klenova – stock.adobe.com Najkvalitetniji jabučni ocat dobiva se izravno iz svježih jabuka i sadržava više vitamina i elemenata u tragovima od uobičajene varijante.

Nekoliko manjih istraživanja provedenih na ograničenom broju ispitanika upućuje na to da bi pijenje jabučnog octa moglo utjecati na razinu šećera u krvi. No učinci su različiti: na neke ispitanike ocat djeluje na jedan, a na druge ispitanike na drugi način. Time se ništa ne dokazuje. No ono što znanstvenici znaju jest da octena kiselina sadržava molekulu koja u našim crijevima nastaje i iz drugih namirnica, bez obzira na to pijemo li jabučni ocat ili ne. Ta octena kiselina u crijevima uzrokuje smanjenje određenih upalnih procesa i povećanje osjetljivosti na inzulin. Međutim, riječ je o količinama koje nastaju izravno u crijevima i koje su znatno veće od količine octene kiseline u jednoj do dvije žlice octa.

Druge mogućnosti primjene: jabučni ocat za kosu i kožu

Jabučni ocat navodno je zdrav i za kožu i kosu. Pozor: u ovom se slučaju ocat ne pije, nego primjenjuje izvana. Tako se smatra da tinktura od jabučnog octa ili uvijači umočeni u ocat djeluju umirujuće na kožu te smanjuju bolove i otečenost. To može biti posebno ugodno u slučaju oteklina, modrica, osipa i blažih opeklina od sunca, a uočeno je i pozitivno djelovanje jabučnog octa protiv akni. Ocat razrijeđen vodom možete upotrijebiti i za ispiranje kose. Jednostavno ga polijte na glavu, umasirajte i zatim ostavite kosu da se osuši na zraku. Miris octa isparit će za nekoliko minuta.


Probava

Ne potiče probavu: želučana kiselina eliminira octenu kiselinu

No ne djeluje li kiselina i antibakterijski? I ne bi li jabučni ocat zbog toga trebao imati pozitivan učinak na našu crijevnu floru? Ocat ne može štetiti tijelu ako ga pijete u preporučenim količinama. Međutim, želudac odnosno želučana kiselina u pravilu je vrlo kisela, i to znatno kiselija od octa. Korisne bakterije iz octa nemaju nikakav dodatni učinak u kiselom želucu, a često ni ne dođu do crijeva, u kojima bi mogle pozitivno utjecati na metabolizam. Jabučni ocat i kiseline sadržane u njemu neće djelovati na vašu probavu.

Što se događa u crijevima

U pravilu se prilikom velike nužde isprazni samo trećina debelog crijeva te se ono do sljedećeg dana ponovno napuni. Ako brinete o svom debelom crijevu ono će se isprazniti znatno bolje i više nego obično. Tada će mu ponekad trebati do tri dana da se ponovno napuni. Stoga nemojte odmah pomisliti da imate probavne probleme ako jedan ili dva dana ne možete ili ne morate obaviti nuždu.


Primjena

Jedna čaša mješavine jabučnog octa i vode prije jela

Ako to želite isprobati sami, pomiješajte dvije do tri žlice prirodno mutnog nepasteriziranog domaćeg jabučnog octa s 200 do 300 mililitara mlake vode i radi boljeg okusa dodajte nekoliko kapi meda ili malo soka. Popijte napitak s octom ujutro na prazan želudac oko 15 minuta prije doručka. No upitno je hoćete li osjetiti pozitivne promjene na koži ili tijelu. I za ovaj trend može se reći da nije posebno zdrav, ali nije ni nezdrav. No postoje znatno učinkovitiji načini za poboljšanje probave i općeg zdravlja. Primjerice, zdrava i uravnotežena prehrana i dovoljno kretanja. 

Važno je obratiti pozornost na sljedeće:

kiselina iz octa dugoročno šteti zubima. Stoga dobro isperite usta ako redovito pijete jabučni ocat.


Kupovina

Koji je jabučni ocat najbolji?

Ako želite redovito konzumirati jabučni ocat u čistom obliku, odaberite prirodno mutnu nepasteriziranu organsku varijantu. Najkvalitetniji jabučni ocat dobiva se izravno iz svježih jabuka i sadržava više vitamina i elemenata u tragovima od uobičajenog octa, koji se često proizvodi od ostataka jabuka. Nedostatak vitamina potom se nadoknađuje umjetnim putem. Stoga provjerite piše li na naljepnici „od cijelih jabuka”. Prirodno mutni ocat nije dodatno prerađen. Time se sprečava gubitak dodatnih vitamina.


Životni stil

Savjeti za zdravu probavu

Napomena: učestalost stolice vrlo je individualna. Triput dnevno do triput tjedno potpuno je normalno. Moguće je da imate zatvor samo ako veliku nuždu obavljate još rjeđe od toga. Razlozi za to mogu biti različiti, od bolesti do bezazlenih uzroka kao što je potiskivanje stolice. Svojem probavnom sustavu možete pomoći na sljedeći način:

Jela bogata vlaknima

Ove namirnice imaju velik udio vlakana:

  • integralni proizvodi
  • orašasti plodovi
  • mahunarke
  • povrće
  • voće (osobito bobičasto i sušeno voće).

Nutricionisti preporučuju najmanje 30 grama vlakana dnevno za odrasle osobe.

Piti puno tekućine

Tekućina poboljšava konzistenciju stolice i uzrokuje bubrenje vlakana u želucu i crijevima. Time se povećava volumen stolice i potiče aktivnost crijeva. Dnevno se preporučuje barem 1,5 do 2 litre vode ili nezaslađenog čaja.

Kretanje

Aktivirajte se u svakodnevnom životu i stimulirajte crijeva šetnjom ili bavljenjem sportom.

Maslinovo ulje

Ova namirnica poboljšava protok žuči, što olakšava probavni proces. Već tri žlice hladnoprešanih biljnih ulja dnevno, na primjer u salatama ili umacima, mogu potaknuti probavu.

Prirodni laksativi

Uz to se, primjerice, preporučuju sok od šljiva, sušene smokve, kiseli kupus ili jabuke te kofein i čaj. Probavu usporavaju određeni lijekovi, čokolada, bijeli kruh i banane.


Želite ostati u toku kada je u pitanju zdrava prehrana? Pretplatite se na Kauflandov bilten.