Miješani keksi: kombinacija za grickanje
Ako svojim gostima želiš na raspolaganje staviti izvor malih grickalica uz kavu, miješani keksi idealan su odabir za to. Ne moraš svaku vrstu keksa zasebno kupovati, a kutiju je usto jednostavno nositi sa sobom u goste.
Miješani keksi imaju ova posebna svojstva
Miješani keksi sastoje se od različitih slatkih peciva, koja se u pravilu proizvode od pšeničnog brašna, biljne masti, šećera, kakaova maslaca, škroba, raznih orašastih plodova i obranog mlijeka u prahu uz dodatak sredstava za dizanje. Ukusni i vrlo hrskavi komadi peciva mogu biti preliveni čokoladom ili napunjeni laganim kremastim punjenjem. Često postoje i varijante s mliječnom ili tamnom čokoladom.
Odakle izvorno potječu miješani keksi?
Povijesno gledano, miješani keksi temelje se na holipama. One postoje u brojnim regionalnim varijantama koje sežu unatrag u povijest sve do 16. stoljeća. Iz toga razdoblja potječu prvi opisi rolica od vafli koje su se proizvodile u samostanima. Tako, na primjer, postoje šuplje holipe, novogodišnji roščići, prhki kolačići, rolice od vafli i tuljci od vafli. U Švicarskoj se, na primjer, proizvodi pecivo naziva „Hüppen”. Pri tome je riječ o rolici od vafli koja se puni čokoladnom masom. Ti komadići peciva posebno su bili popularni kao čajno pecivo. Klasično se peku na namašćenim limovima za pečenje u šablonama. Međutim, pojedine sorte porcioniraju se tek nakon pečenja.
Kada je sezona miješanih keksa?
Miješani keksi proizvod su koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se mogu upotrebljavati miješani keksi i kako se trebaju čuvati?
Miješani keksi prvenstveno se cijene kao pecivo koje se poslužuje uz čaj ili kavu. Mogu se posluživati svaki dan ili pak upotrebljavati za posebne prigode, praktični su i odmah upotrebljivi – i za nošenje sa sobom u goste. Kao dar su miješani keksi popularni posebno kada su zapakirani u atraktivnoj limenci.
Ovako će miješani keksi dugo ostati svježi
Miješani keksi nude se u limenkama ili plastičnim pakiranjima koja se ponovno mogu zatvoriti. Stoga rok trajanja neotvorenih peciva često iznosi nekoliko mjeseci. Nakon što se otvori moralo bi se, idealno u limenci za kekse, pažljivo zatvoreno čuvati na hladnom i suhom mjestu. Tako će miješani keksi sačuvati svježinu i nekoliko tjedana nakon otvaranja.
Ovo se nalazi u miješanim keksima
Miješani keksi iznimno su visokokaloričan proizvod koji bi se morao konzumirati u umjerenim količinama.
kcal: 472 kcal
Ugljikohidrati: 68 g
Bjelančevine: 5 g
Masti: 20 g
Vitamin A: 118 µg
Vitamin B1: 0,03 mg
Vitamin B2: 0,08 mg
Vitamin B6: 0,05 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 1,6 mg
Kalcij: 25 mg
Željezo: 0,8 mg
Kalij: 57 mg
Magnezij: 7 mg
Natrij: 62 mg