Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Miješani keksi: kombinacija za grickanje

Ako svojim gostima želiš na raspolaganje staviti izvor malih grickalica uz kavu, miješani keksi idealan su odabir za to. Ne moraš svaku vrstu keksa zasebno kupovati, a kutiju je usto jednostavno nositi sa sobom u goste.

Dobro je znati

Miješani keksi imaju ova posebna svojstva

Miješani keksi u detaljnom prikazu

Miješani keksi sastoje se od različitih slatkih peciva, koja se u pravilu proizvode od pšeničnog brašna, biljne masti, šećera, kakaova maslaca, škroba, raznih orašastih plodova i obranog mlijeka u prahu uz dodatak sredstava za dizanje. Ukusni i vrlo hrskavi komadi peciva mogu biti preliveni čokoladom ili napunjeni laganim kremastim punjenjem. Često postoje i varijante s mliječnom ili tamnom čokoladom.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu miješani keksi?

Povijesno gledano, miješani keksi temelje se na holipama. One postoje u brojnim regionalnim varijantama koje sežu unatrag u povijest sve do 16. stoljeća. Iz toga razdoblja potječu prvi opisi rolica od vafli koje su se proizvodile u samostanima. Tako, na primjer, postoje šuplje holipe, novogodišnji roščići, prhki kolačići, rolice od vafli i tuljci od vafli. U Švicarskoj se, na primjer, proizvodi pecivo naziva „Hüppen”. Pri tome je riječ o rolici od vafli koja se puni čokoladnom masom. Ti komadići peciva posebno su bili popularni kao čajno pecivo. Klasično se peku na namašćenim limovima za pečenje u šablonama. Međutim, pojedine sorte porcioniraju se tek nakon pečenja. 


Sezona

Kada je sezona miješanih keksa?

Miješani keksi proizvod su koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati miješani keksi i kako se trebaju čuvati?

Miješani keksi u detaljnom prikazu

Miješani keksi prvenstveno se cijene kao pecivo koje se poslužuje uz čaj ili kavu. Mogu se posluživati svaki dan ili pak upotrebljavati za posebne prigode, praktični su i odmah upotrebljivi – i za nošenje sa sobom u goste. Kao dar su miješani keksi popularni posebno kada su zapakirani u atraktivnoj limenci.

Ovako će miješani keksi dugo ostati svježi

Miješani keksi nude se u limenkama ili plastičnim pakiranjima koja se ponovno mogu zatvoriti. Stoga rok trajanja neotvorenih peciva često iznosi nekoliko mjeseci. Nakon što se otvori moralo bi se, idealno u limenci za kekse, pažljivo zatvoreno čuvati na hladnom i suhom mjestu. Tako će miješani keksi sačuvati svježinu i nekoliko tjedana nakon otvaranja.


Sastojci

Ovo se nalazi u miješanim keksima

Miješani keksi iznimno su visokokaloričan proizvod koji bi se morao konzumirati u umjerenim količinama. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 472 kcal

Ugljikohidrati: 68 g

Bjelančevine: 5 g

Masti: 20 g

Vitamini

 

Vitamin A: 118 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,08 mg

Vitamin B6: 0,05 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 1,6 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 25 mg

Željezo: 0,8 mg

Kalij: 57 mg

Magnezij: 7 mg

Natrij: 62 mg