Čokolada za kuhanje: ukusan nadjev
Ako samostalno želiš proizvesti glazuru za tortu od čokoladne mase, najbolje je da u tomu slučaju upotrebljavaš čokoladu za kuhanje. Ona je zbog svojeg visokog udjela masti bolje prikladna od obične čokolade. Dostupna je u različitim sortama, na primjer, kao bijela čokolada za kuhanje ili s različitim udjelom kakaa kao tamna ili mliječna čokolada.
Čokolada za kuhanje ima ova posebna svojstva
Čokolada za kuhanje se, ovisno o sorti, sastoji od različitih omjera kakaove mase, šećera i mlijeka u prahu. Razlika u pogledu normalne čokolade sastoji se u tome što se umjesto kakaove mase od 18 posto u njoj mora nalaziti najmanje 31 posto kakaova maslaca. Time se osigurava da čokolada za kuhanje tijekom zagrijavanja bude rjeđa i lakša za obrađivanje, a tijekom hlađenja tvori ravnomjernu, glatku i čvrstu površinu.
Odakle izvorno potječe čokolada za kuhanje?
Plod kakaova stabla uzgajao se već u doba drevnih Azteka i prerađivao u gorki napitak. Otkrivači Latinske Amerike doveli su ga u Europu, gdje je u 19. stoljeću otkriven recept za čokoladu, koji se desetljećima nakon toga nastavljao usavršavati. U skladu s time, njome su se počele dekorirati i prelijevati torte, kolači i praline, za što je bila potrebna fina čokolada koja se lako topi i dobro prerađuje: to je bio trenutak nastanka čokolade za kuhanje.
Kada je sezona čokolade za kuhanje?
Čokolada za kuhanje proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati čokolada za kuhanje i kako se treba čuvati?
Zahvaljujući jednostavnoj mogućnosti obrade, čokolada za kuhanje pretežito se upotrebljava tijekom pečenja. Ona se posebno često upotrebljava kao preljev ili glazura za torte i jednostavne kolače. Međutim, čokolada za kuhanje prikladna je i za proizvodnju ganaša, različitih krema ili pak za pripremu punjenja za praline. Također, čokolada za kuhanje prikladna je kao nadjev za praline ili preljev za kekse ili kolačiće. U skladu s pojedinim receptima miješa se izravno u tijesto. Kako bi se čokolada za kuhanje otopila, morala bi se pri niskoj vrućini zagrijavati u vodenoj kupelji. Važno je obratiti pozornost na pravilnu temperaturu kako bi se tijekom hlađenja dobila homogena masa koja se ravnomjerno stvrdnjava. Za to su već dovoljna 32 Celzijeva stupnja, a temperatura se može regulirati toplomjerom za namirnice.
Ovako se treba čuvati čokolada za kuhanje
Čokolada za kuhanje treba se čuvati na hladnom i suhom mjestu. Čokolada za kuhanje ni u kojem se slučaju ne bi smjela izlagati izravnu sunčevu svjetlu ili toplini jer bi se mogla rastopiti, a kakaov maslac u njoj pokvariti. Većinom se čokolada za kuhanje kupuje u većim količinama nego što je to potrebno. Međutim, otvorena pakiranja čokolade za kuhanje mogu se čuvati još najmanje deset mjeseci, a tamne čokolade za kuhanje čak do 15 mjeseci. Međutim, potrebno je obratiti pozornost na to da čokolada lako može poprimiti strane arome. Stoga se preporučuje zamotati otvorenu čokoladu za kuhanje u foliju u svrhu čuvanja.
Ovo se nalazi u čokoladi za kuhanje
Čokolada za kuhanje sadrži veliku količinu šećera i masti, zbog čega je više prikladna kao povremena slastica, a ne kao dio trajno uravnotežene i zdrave prehrane. Ljudi koji žele smanjiti svoj unos masti i šećera morali bi posegnuti za tamnim sortama čokolade za kuhanje s većim udjelom kakaa.
kcal: 410 kcal
Ugljikohidrati: 65,97 g
Bjelančevine: 10,86 g
Masti: 9,24 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0 mg
Vitamin B2: 0,3 mg
Vitamin B6: 0,14 mg
Vitamin C: 0,22 mg
Vitamin E: 1,5 mg
Kalcij: 190 mg
Željezo: 14,76 mg
Kalij: 1310 mg
Magnezij: 181 mg
Natrij: 152 mg