Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Čokolada za kuhanje: ukusan nadjev

Ako samostalno želiš proizvesti glazuru za tortu od čokoladne mase, najbolje je da u tomu slučaju upotrebljavaš čokoladu za kuhanje. Ona je zbog svojeg visokog udjela masti bolje prikladna od obične čokolade. Dostupna je u različitim sortama, na primjer, kao bijela čokolada za kuhanje ili s različitim udjelom kakaa kao tamna ili mliječna čokolada.

Dobro je znati

Čokolada za kuhanje ima ova posebna svojstva

Čokolada za kuhanje u detaljnom prikazu

Čokolada za kuhanje se, ovisno o sorti, sastoji od različitih omjera kakaove mase, šećera i mlijeka u prahu. Razlika u pogledu normalne čokolade sastoji se u tome što se umjesto kakaove mase od 18 posto u njoj mora nalaziti najmanje 31 posto kakaova maslaca. Time se osigurava da čokolada za kuhanje tijekom zagrijavanja bude rjeđa i lakša za obrađivanje, a tijekom hlađenja tvori ravnomjernu, glatku i čvrstu površinu.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe čokolada za kuhanje?

Plod kakaova stabla uzgajao se već u doba drevnih Azteka i prerađivao u gorki napitak. Otkrivači Latinske Amerike doveli su ga u Europu, gdje je u 19. stoljeću otkriven recept za čokoladu, koji se desetljećima nakon toga nastavljao usavršavati. U skladu s time, njome su se počele dekorirati i prelijevati torte, kolači i praline, za što je bila potrebna fina čokolada koja se lako topi i dobro prerađuje: to je bio trenutak nastanka čokolade za kuhanje.


Sezona

Kada je sezona čokolade za kuhanje?

Čokolada za kuhanje proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati čokolada za kuhanje i kako se treba čuvati?

Čokolada za kuhanje u detaljnom prikazu

Zahvaljujući jednostavnoj mogućnosti obrade, čokolada za kuhanje pretežito se upotrebljava tijekom pečenja. Ona se posebno često upotrebljava kao preljev ili glazura za torte i jednostavne kolače. Međutim, čokolada za kuhanje prikladna je i za proizvodnju ganaša, različitih krema ili pak za pripremu punjenja za praline. Također, čokolada za kuhanje prikladna je kao nadjev za praline ili preljev za kekse ili kolačiće. U skladu s pojedinim receptima miješa se izravno u tijesto. Kako bi se čokolada za kuhanje otopila, morala bi se pri niskoj vrućini zagrijavati u vodenoj kupelji. Važno je obratiti pozornost na pravilnu temperaturu kako bi se tijekom hlađenja dobila homogena masa koja se ravnomjerno stvrdnjava. Za to su već dovoljna 32 Celzijeva stupnja, a temperatura se može regulirati toplomjerom za namirnice.

Ovako se treba čuvati čokolada za kuhanje

Čokolada za kuhanje treba se čuvati na hladnom i suhom mjestu. Čokolada za kuhanje ni u kojem se slučaju ne bi smjela izlagati izravnu sunčevu svjetlu ili toplini jer bi se mogla rastopiti, a kakaov maslac u njoj pokvariti. Većinom se čokolada za kuhanje kupuje u većim količinama nego što je to potrebno. Međutim, otvorena pakiranja čokolade za kuhanje mogu se čuvati još najmanje deset mjeseci, a tamne čokolade za kuhanje čak do 15 mjeseci. Međutim, potrebno je obratiti pozornost na to da čokolada lako može poprimiti strane arome. Stoga se preporučuje zamotati otvorenu čokoladu za kuhanje u foliju u svrhu čuvanja.Sastojci

Ovo se nalazi u čokoladi za kuhanje

Čokolada za kuhanje sadrži veliku količinu šećera i masti, zbog čega je više prikladna kao povremena slastica, a ne kao dio trajno uravnotežene i zdrave prehrane.  Ljudi koji žele smanjiti svoj unos masti i šećera morali bi posegnuti za tamnim sortama čokolade za kuhanje s većim udjelom kakaa. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 410 kcal

Ugljikohidrati: 65,97 g

Bjelančevine: 10,86 g

Masti: 9,24 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0,3 mg

Vitamin B6: 0,14 mg

Vitamin C: 0,22 mg

Vitamin E: 1,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 190 mg

Željezo: 14,76 mg

Kalij: 1310 mg

Magnezij: 181 mg

Natrij: 152 mg