Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Tortelini: punjeni specijalitet od tjestenine

Tjestenina se ubraja među najpopularnije namirnice te se stoga često nalazi više puta tjedno na jelovniku. U međuvremenu postoje nebrojene varijacije koje se ne razlikuju samo u pogledu sastava tijesta, već i po obliku. Kod tortelina riječ je o punjenoj vrsti.

Dobro je znati

Tortelini imaju ova posebna svojstva 

Tortelini u detaljnom prikazu

Tortelini su okrugla tjestenina, imaju mekanu i podatnu konzistenciju i pune se nalik raviolima. Pri tome kreativnosti nisu postavljene nikakve granice: punjenja omiljene vrste tjestenine sastoje se, na primjer, od mesa, špinata ili sira


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu tortelini?

Već je oko 1570. godine poznati talijanski kuhar imena Bartolomeo Scappi napisao prvi recept za torteline. Tortelini – u doslovnom prijevodu „mali kolači” – potječu iz provincije Bolonje. U Toskani su bili tradicionalno božićno jelo. Međutim, danas se tortelini u svakom trenutku mogu pronaći u maloprodaji.


Sezona

Kada je sezona tortelina?

Tortelini su dostupni tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati tortelini i kako se trebaju čuvati?

Tortelini u detaljnom prikazu

Postoje brojni načini pripreme za torteline. Tako se, na primjer, mogu zapržiti na tavi uz dodatak maslaca i parmezana. Osim toga, idealno si prikladni za nabujke prepečene sirom ili kao okruglice u juhama. Na talijanskim se jelovnicima često mogu pronaći tortelini. Nude se u umaku od vrhnja sa šunkom ili pak u umaku bolonjez. Obje su varijante vrlo popularne.

Tortelini se također mogu jednostavno pripremiti kod kuće od običnog tijesta za tjesteninu i puniti po želji. Tortelini se u kipućoj vodi kuhaju sve dok ne isplivaju na površinu. Za to je potrebno razdoblje od tri do pet minuta. Preporučuje se zatim ih oprezno izvaditi jer brzo mogu puknuti, a njihovo punjenje iscuriti.

Ovako će tortelini dugo ostati svježi

Ako su tortelini već skuhani ili otvoreni, mogu se u hladnjaku čuvati do pet dana. Još zapakirana tjestenina može se u hladnjaku čuvati od dva do tri tjedna. Tortelini se brzo kvare pri sobnoj temperaturi, što se može pripisati punjenju. Stoga se trebaju potrošiti u što kraćem roku. Međutim, tortelini se mogu i zamrznuti, bilo otvoreni ili zapakirani. Kada se zamrznu, rok trajanja produljuje im se za dva mjeseca. Potrebno je obratiti pozornost na to da uvijek budu dobro zapakirani.


Recepti

Što možeš pripremiti od tortelina


Sastojci

Ovo se nalazi u tortelinima

Kada se jedu u umjerenim količinama, tjestenina kao što su tortelini zdrava je i sadrži brojne hranjive tvari. Često se netočno misli da tjestenina deblja. U pogledu toga više su masne i visokoenergetski umaci ili prilozi zaslužni za povećanje kalorija. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 149 kcal

Ugljikohidrati: 23 g

Bjelančevine: 6,3 g

Masti: 3,5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 50 µg

Vitamin B1: 0,05 mg

Vitamin B2: 0,1 mg

Vitamin B6: 0,08 mg

Vitamin C: 4 mg

Vitamin E: 0,3 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 18 mg

Željezo: 1,5 mg

Kalij: 75 mg

Magnezij: 10 mg

Natrij: 400 mg