Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Hrskavi čips bez ulja? Možete ga pripremiti slijedeći naše recepte

Bilo da vam je kod kuće upravo ponestalo ulja ili tražite grickalice koje će pristajati vašem zdravom načinu života: za domaći čips od krumpira nije potrebna dodatna masnoća. Finog je slanog okusa, prave debljine i prekrasno hrskav. Porciju zdravih grickalica možete pripremiti ne samo od krumpira, već i od savojskog kupusa, komorača ili tikvica. Donosimo vam korisne savjete i recepte.

Domaći čips od krumpira na svijetloj drvenoj dasci.
© kikisora – stock.adobe.com

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • Slane zalogaje možete pripremiti i sami u vlastitoj kuhinji: npr. od krumpira, savojskog kupusa ili komorača.
  • Čips se može pripremiti i bez ulja, a rezultat je ukusan i hrskav.
  • Super hrskavi domaći čips od krumpira možete ispeći u pećnici ili u mikrovalnoj: evo dva recepta za čips od povrća bez masti.
Okus bez masnoće

Niskokalorični međuobrok: pečeni čips s puno okusa i malo masnoće

Hrskavo, pikantno i jednostavno ukusno: tako je, govorimo o čipsu od krumpira i drugim slasnim grickalicama. On ne mora biti kaloričan – zdravi čips možete napraviti bez biljnog ulja ili drugih masnoća. To možete postići ne samo u običnoj, nego i u mikrovalnoj pećnici. Ovdje možete saznati kako to funkcionira, koje su vrste povrća osim krumpira prikladne za pripremu čipsa i na što morate pripaziti.


Vrste povrća

Od krumpira do savojskog kupusa: ovo je povrće odlično za grickanje

Najpopularnija namirnica za pripremu ukusnog čipsa svakako je krumpir. Ipak, postoje alternative koje se svojim izvrsnim okusom natječu s krumpirom. Sljedeće sastojke također možete staviti na popis za kupnju ako želite kod kuće pripremiti nešto za grickanje:

  • Mrkva
  • Slatki krumpir
  • Savojski kupus
  • Kelj
  • Pastrnjak
  • Tikvice
  • Komorač
  • Korijen celera

Od svih ovih namirnica također se može pripremiti hrskavi domaći čips. Ako ih pripremite od mješavine povrća, vaše će zdrave grickalice biti posebno bogate različitim hranjivim tvarima koje su vašem tijelu potrebne svaki dan.


Čips iz pećnice

Domaći čips iz pećnice

Standardni čips obično se prži, ali ga možete ispeći i u pećnici. Tijekom pečenja s vrućim zrakom, čips od povrća gubi tekućinu i postaje čvrst i hrskav. Ako se želite u potpunosti odreći ulja i masnoće, pokušajte postići intenzivan okus začinjavanjem. Osim soli i papra, možete hrabro posegnuti za bilo kojim drugim začinom po vlastitoj želji. Što se tiče začina, možete upotrijebiti zimske arome poput cimeta i prstohvata muškatnog oraščića ili se odlučiti za kim. Klasik je narančasta mješavina začina od soli ili morske soli, papra ili čilija i, naravno, paprike u prahu. Također je ukusan ružmarin sitno samljeven u mužaru. Ako volite mješavinu slatkog i slanog, možete dodati i malo šećera. Kao i krumpir, mrkva, slatki krumpir, cikla, pastrnjak i celer sadržavaju škrob i imaju sličnu strukturu. Zato je i priprema ovog povrća jednaka.

Evo postupka:

  1. povrće ogulite i ribežom ili nožem narežite na ploške debljine jedan do dva milimetra
  2. Zatim ga kratko ostavite u hladnoj vodi da bi se dio škroba odvojio od čipsa
  3. Ostavite ploške da se osuše na kuhinjskoj krpi, a u međuvremenu zagrijte pećnicu na 160 do 180 stupnjeva s vrućim zrakom
  4. Začinite čips po želji i stavite ploške jednu do druge na lim obložen papirom za pečenje
  5. Pecite u pećnici oko 30 do 40 minuta ovisno o tome koliko želite da povrće porumeni

Čips iz mikrovalne

Hrskavi čips od krumpira može se napraviti i u mikrovalnoj pećnici

Na svijetloj pozadini nalazi se crna daska i na njoj crna zdjela puna krumpira, do nje nekoliko oguljenih i djelomično prepolovljenih krumpira, smeđa kuhinjska krpa i gulilica za krumpir.
© Kaufland Čips od krumpira možete jednostavno napraviti kod kuće, čak i u mikrovalnoj pećnici! Ovdje možete saznati kako.

Teško je povjerovati, ali čips se ne priprema samo u fritezi ili pećnici. Postoji i super jednostavan recept za pripremu u mikrovalnoj pećnici! Ovo je dobra vijest za one koji kod kuće nemaju pećnicu, ali i za one kojima se žuri. Pečenje čipsa u mikrovalnoj pećnici iznimno je brzo i dovodi do stvarno hrskavog rezultata – čak i ako ne upotrijebite masnoću. 

Evo recepta za domaći čips:

  1. veće krumpire ogulite i ribežom narežite na ploške debljine jedan do dva milimetra.
  2. Ploške krumpira nakratko stavite u zdjelu s hladnom vodom da bi pustile dio škroba.
  3. Osušite ploške na raširenoj kuhinjskoj krpi ili ih ocijedite u cjedilu iznad zdjele.
  4. Veliki ravni tanjur obložite papirom za pečenje izrezanim točno prema obliku tanjura.
  5. Potom kriške slažite jednu do druge tako da se ne dodiruju.
  6. Na kraju ih posolite. Možete upotrijebiti i druge začine poput malo paprike, papra ili nekoliko kapi limete da bi čips dobio poseban okus.
  7. Zatim ga pecite u mikrovalnoj pećnici 7 do 8 minuta na oko 600 do 800 W. 

Rezultat je prozračan i hrskav domaći čips od krumpira baš kakav volite. Odlična je stvar što sami možete odrediti veličinu porcije. Recept za čips od batata pritom je jednak receptu za čips od krumpira! Savjet: u mikrovalnoj pećnici također možete naslagati nekoliko slojeva papira za pečenje i čipsa jedan na drugi. Ovo može malo produžiti vrijeme pečenja. 


Čips s malim udjelom ugljikohidrata

Ovako sami možete napraviti čips s malim udjelom ugljikohidrata

Oni koji vole prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata mogu se odlučiti za varijantu grickalica s malo ugljikohidrata: čips od tikvica, savojskog kupusa, kelja ili komorača. Priprema može djelomično varirati u pogledu vremena pečenja i temperature zbog različite strukture. Kao smjernicu možete računati na 20 do 30 minuta na 110 do 120 stupnjeva uz cirkulaciju zraka za kupus. Za čips od tikvica zagrijte pećnicu na 100 do 110 stupnjeva uz cirkulaciju zraka i pecite tikvice između 50 minuta i jednog sata. Komoraču treba temperatura od 180 stupnjeva i trebao bi biti gotov nakon 12 do 15 minuta.

Evo postupka:

  • za pripremu čipsa od kelja kuhinjskim nožem odvojite jezgru od listova i narežite ih na komade veličine zalogaja. Nakon toga operite listove kupusa. Možete upotrijebiti centrifugu za salatu ako je imate ili pustite listove da se dobro osuše na kuhinjskoj krpi. Zatim u zdjeli pomiješajte limun, papar, svježe protisnuti češnjak ili senf i naravno sol – možete eksperimentirati s marinadom i pronaći okus koji vam se najviše sviđa. Sada marinirajte lišće u preljevu, baš kao što biste marinirali salatu.
  • Stručak komorača prepolovite i odvojite od peteljke. Ribežom narežite komorač na ploške debljine 1 mm i stavite u lim obložen papirom za pečenje. Začinite solju i paprom i pecite dok ne porumeni.
  • S tikvicama postupite kao s krumpirom, a povrće nakon pranja narežite na ploške od jednog do dva milimetra. Ako su tikvice jako velike, narežite ih na komade veličine zalogaja i uklonite pulpu i mekane sjemenke iz sredine. Ne morate ih namakati u hladnoj vodi, već ploške jednostavno potapkajte kuhinjskom krpom te posolite i začine po želji.

U svakom slučaju, posoljene ploške stavite blizu jednu do druge, ali tako da se ne preklapaju, na lim obložen papirom za pečenje i pecite ih u pećnici dok ne postanu hrskave.

Žudite za grickalicama i inspiracijom? Kliknite na naše recepte!