Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Zamjena za jaja: koje veganske alternative postoje

Želite nešto spontano skuhati ili ispeći, a nemate jaja? Izbjegavate kokošja jaja zbog veganske prehrane? Ovdje možete saznati koje sastojke upotrijebiti kao vegansku zamjenu i koja je alternativa jajima najbolja za koju vrstu jela. Veziva na biljnoj bazi nisu praktična samo za vegane. Ona također pomažu unijeti dašak novosti u tradicionalne recepte.

Siva pozadina, na njoj svijetla lakirana drvena daska i zelena kuhinjska krpa, na njoj okrugli kalup za pečenje s izrezanim kolačem na kojemu su kriške kruške. Također na slici: prepolovljena kruška, komad kolača, sitno sito sa šećerom u prahu, posuda s umakom od jabuka.
© Kaufland

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • Jaja djeluju kao prirodno vezivo koje jelima daje čvrstoću i vlažnost.
  • Veganske zamjene za jaja mogu unijeti dašak novosti u tradicionalna jela.
  • Dajemo vam savjete koju zamjenu za jaja možete upotrijebiti u kojim jelima.
Definicija

Koja svojstva imaju jaja? 

Jaja pri kuhanju i pečenju obično služe kao prirodno vezivo i daju hrani ukusnu rahlu teksturu. Ipak, postoji mnogo namirnica s potpuno istim svojstvima. Njihove prednosti: jednako su zdrave, prikladne za osobe alergične na jaja i vegane te se obično mogu lako integrirati. Uz pravu zamjenu za jaja, možete modificirati bilo koji recept bez puno truda. Od lanenih sjemenki do umaka od jabuke: ovdje ćete pronaći sve namirnice koje umjesto jaja možete upotrijebiti u slanim jelima, slatkim pecivima ili desertima.


Pregled zamjena za jaja

Deset načina kako zamijeniti jaje

Zelen i hranjiv: avokado

Ako je dovoljno sazreo, avokado zahvaljujući svojoj kremastoj konzistenciji također može biti dobra veganska zamjena za jaja. Okus ovog povrća prilično je sličan okusu jajeta. U kombinaciji s indijskim začinom Kala Namak, koji ima prilično jak okus po jajima, avokado se vrlo lako može zamijeniti za jaje, primjerice na kruhu.

Gotovo klasična alternativa: lanene sjemenke umjesto jaja

Mljevene lanene sjemenke ili chia sjemenke smatraju se superhranom jer sadržavaju dragocjena vlakna i vitamine. Također su izvrsno vezivo u veganskoj kuhinji: pomiješane s vodom mogu se upotrijebiti za izradu kruha i slanih peciva. Prikladne su i za slatke kolače. U pravilu se umjesto jednog jajeta može upotrijebiti jedna žlica sjemenki pomiješana s tri žlice vode.

Svestrana opcija među alternativama? Tofu!

Zlatni pribor za jelo, crni tanjur na bijeloj podlozi, zdjelica s nasjeckanim vlascem gore lijevo. Na tanjuru: veganska kajgana od tofua s vlascem, dvije polovice tosta na kojima je kajgana.
Prava svestrana namirnica: tofu možete upotrijebiti čak i za pripremu veganske kajgane

Kao prava univerzalna namirnica, tofu je zaslužio stalno mjesto na vašem popisu za kupovinu. Njegova tekstura, boja i okus slični su kuhanim kokošjim jajima i stoga se može upotrijebiti kao veganska zamjena za jaja. Uz prikladne začine, od tofua možete pripremiti vegansku „kajganu”. Tofu je također odlična zamjena za jaja u izdašnim jelima iz pećnice kao što su quiche ili nabujci. Za ta jela treba napraviti pire od 75 grama svilenog tofua po jednom jajetu koje treba zamijeniti. Velika je prednost što se tofu zgušnjava kao obično kokošje jaje i daje jelu pikantnu notu. Od mješavine slanutka, kuhane tjestenine i začina također se može napraviti „lažna kajgana”. Od sojinog mlijeka možete napraviti i ukusnu majonezu bez jaja.

Tajni savjet: pasta od rajčice

Tko bi rekao da pasta od rajčice može biti jednako dobro vezivo kao i kokošja jaja? Ova je zamjena vrlo jednostavna u slanim umacima. Umjesto jednog jajeta upotrijebite jednu žlicu paste od rajčice, a ako naglo zapržite pastu od rajčice, dobit ćete dodatnu intenzivnu voćnu notu.

Alternativa koja funkcionira gotovo svugdje: prah kao zamjena za jaja

Druga je opcija poseban prah kao zamjena za jaja. Obično se sastoji od kukuruznog ili krumpirovog škroba i, poput lanenih sjemenki, može se pomiješati s nekoliko žlica vode. Često je dovoljno i obično pšenično brašno koje također ima svojstva veziva. Zato se umaci mogu dobro zgusnuti brašnom ili kukuruznim škrobom bez dodavanja jaja. Za zgušnjavanje kremastih deserata kao što je krema za tortu bez jaja često se upotrebljava brašno sjemenki rogača, odnosno karuba guma, jer je neutralnog okusa. 

Zamjena za jaja koju ima gotovo svako kućanstvo: zobene pahuljice

Osim što sadržavaju dragocjeno željezo i vlakna, zobene pahuljice također su idealan sastojak za pripremu kolača i biskvita bez jaja, popečaka, mesnih okruglica, palačinki od krumpira ili palačinki bez jaja. Kada počnu bubriti u vodi ili tijestu, tekućina vrlo brzo dobiva konzistenciju poput gela. Sve što trebate učiniti je dodati tri do četiri žlice (sitnih) zobenih pahuljica po jajetu u smjesu, ostaviti je da odstoji nekoliko minuta te je potom ispeći.

Vegansko jaje s predivnom aromom: banana

Zrele banane vjerojatno su najpoznatija zamjena za jaja za kolače, deserte i muffine bez jaja. U pravilu možete upotrijebiti pola banane po jajetu koje želite zamijeniti. Na ovaj način možete iskoristiti do dvije banane za pečenje ako kod kuće imate prezrelo voće. Međutim, okus banane jasno će doći do izražaja čak i nakon pečenja. Ako vam se ne sviđa okus banane, možete upotrijebiti pire od bundeve, jer su takva veganska jaja relativno neutralng okusa, a čak i oponašaju žutu boju žumanjka.

Jabuka kao moćno vezivno sredstvo

Umak od jabuka ili pire od jabuka također je idealna zamjena za jaja u kolačima i u svim vrstama slatkih tijesta. Posebnost ovog pasiranog voća je to što sadržava biljne polisaharide pektine koji imaju svojstva želiranja. U pravilu možete upotrijebiti 75 grama po jajetu i na ovaj način zamijeniti najviše tri jaja. Općenito, pire od voća ili povrća može dati više prozračnosti i dodatnu porciju skrivenih vitamina, što recepte bez jaja čini vrlo zanimljivima i roditeljima. Kako bi djeca mogla odbiti čokoladnu tortu s malo povrća? 

Aquafaba: veganski snijeg od slanutka

Slanutak nije pogodan samo za kajganu. U veganskoj kuhinji upotrebljava se i kao zamjena za snijeg od jaja. Od vode u kojoj se kuhao slanutak može se napraviti takozvana „aquafaba”: Pomiješajte 100 ml ove tekućine sa žličicom karuba gume i žličicom praška za pecivo od vinskog kamena. Tako nastaje vrsta veganskog snijega koji je jednako čvrst kao i onaj od bjelanjka i posebno je prikladan za slatke veganske deserte. Uz ovaj trik možete pripremiti mousse od čokolade, preljeve za kolače ili omiljeni carski drobljenac u veganskoj varijanti. Dobro zaslađeno, ovo je jelo pahuljasta i ukusna alternativa originalu.

Za dodatnu rahlost: ocat i soda bikarbona

Mješavina jedne žlice jabučnog octa i jedne žličice sode bikarbone čini čuda u kolačima i drugim slatkim jelima. Gotovi kolač predivno je pahuljast bez upotrebe jaja. Bez brige, nakon pečenja ne možete osjetiti okus octa.


Ideje za recept

Recepti bez jaja? Pronađite inspiraciju!

Bilo da se radi o slanim ili slatkim jelima, kuhanje i pečenje dobro funkcioniraju i bez jaja, a postoji mnogo različitih načina da ih se zamijeni. Uz pravu alternativu, ukusna kajgana, vafli, kolači ili tjestenina bez jaja mogu se napraviti u tren oka! Razmišljate li još o tome što želite pripremiti? Među našim receptima sigurno ćete pronaći nešto za sebe.

Ukusni recepti bez jaja