Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Izradite darove za Majčin dan: pet pametnih uradi sam ideja

Svake se godine susrećemo s istim pitanjem: što pokloniti majci za Majčin dan? Najbolje ideje dolaze iz srca. Donosimo pet sjajnih uradi sam ideja za individualizirane darove za Majčin dan koje možete brzo izraditi ili ispeći sami.

Žena s opuštenom punđom u bijeloj majici bez rukava čuči i smiješi se svom sinu (oko 4 – 5 godina). Usta su joj namazana sjajilom za usne. Sin se smije i u ruci drži sjajilo za usne. U pozadini se vidi kćer (oko 6 – 8 godina).
© Jacob Lund – stock.adobe.com

Pregled sadržaja na ovoj stranici

 • Majčin dan koji se slavi svake godine ima dugu povijest, a njegovo je slavlje započelo u Sjedinjenim Državama.
 • Ne morate kupovati skupe darove da biste usrećili svoju majku. 
 • Oduševit će je i mali znak pažnje koji ste sami izradili.
 • Donosimo pet ideja koje možete brzo i jednostavno ostvariti. 
Porijeklo

Porijeklo Majčinog dana

Vidi se dječak koji izrađuje bijelu čestitku s crvenim srcima.
© lelechka – stock.adobe.com Ovo mogu napraviti i djeca i odrasli: sami izradite čestitku s lijepim riječima za Majčin dan koja kasnije može poslužiti i kao oznaka za knjigu

Srca, cvijeće ili čokolada pokloni su kojima se na Majčin dan darivaju majke u cijelom svijetu. Ipak, Majčin dan nije ideja ili izum cvjećara i proizvođača čokolade. Tko je dakle izmislio ovaj dan i kada se on prvi put slavio? Dana 9. svibnja 1907. godine, koji je bio druga nedjelja u mjesecu, američka aktivistica za ženska prava Anna Jarvis navodno je podijelila cvijeće prisutnim majkama ispred crkve. Cilj ove akcije bio je sjećanje na njenu umrlu majku i uvođenje praznika koji bi slavio sve majke. Sedam godina kasnije, tadašnji američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je drugu nedjelju u svibnju državnim praznikom te je nastala tradicija da se na taj dan majkama izrađuje dar za Majčin dan. 


Oznaka za knjigu

1. Izradite oznaku za knjige

Ideja za sve majke koje vole knjige: izradite oznaku za knjige. Uz naše upute lijep rezultat je zajamčen. Oznaka za knjige brzo je gotova i može se lako izraditi čak i s manjom djecom. Savjet: ako dobro poznajete ukus svoje majke, uz oznaku joj možete darovati i prikladnu knjigu.

Kako izraditi oznaku za knjige:

Potreban materijal: 

 • šareni komad papira s uzorkom po vašem izboru (npr. papir za zamatanje)
 • dva komada kartona ili debljeg papira
 • uska vrpca ili traka za darove 
 • prozirna ljepljiva folija 
 • olovka 
 • škare i ljepilo (po mogućnosti ljepilo u spreju)  

Korak po korak:

 1. Od jednog komada kartona napravite predložak dimenzija 5 x 15 centimetara.
 2. Olovkom prenesite predložak na stražnju stranu papira za zamatanje i izrežite papir. 
 3. Precrtajte predložak i na drugi komad kartona i izrežite ga.
 4. Zalijepite izrezani papir za zamatanje na izrezani karton. 

Da bi oznaka za knjigu bila čvršća i otpornija, na kraju je možete oblijepiti prozirnom folijom koju ćete obrezati. Ako želite, na kraju možete dodati i natpis, na primjer, „Za najbolju mamu”.


Sapuni u obliku srca

2. Sapuni u obliku srca

Lijep uradi sam projekt je i domaći sapun. Za ovo vam je također potrebno samo nekoliko sastojaka. Uz naše upute, u trenu ćete izraditi prekrasna srca od sapuna.

Kako izraditi sapune u obliku srca:

Potreban materijal: 

 • kalupi za pečenje ili kalupi za led u obliku srca 
 • 250 grama sirovog sapuna 
 • osušene latice ruže 
 • prirodno ružino ulje 
 • papir za zamatanje ili staklenka 
 • traka za darove  

Korak po korak:

 1. Sirovi sapun narežite na male kockice.
 2. Stavite ih na par sekundi u mikrovalnu pećnicu ili ih zagrijte u vodenoj kupelji na štednjaku. 
 3. Kad se sapun otopi, dodajte oko pet kapi ružina ulja. 
 4. Stavite ružine latice u silikonska srca nježno ih usitnjavajući iznad kalupa. 
 5. Ulijte tekući sapun u kalup i dodajte nekoliko završnih latica. 
 6. Ostavite srca od sapuna da se dobro osuše oko tri sata. 
 7. Srca od sapuna zamotajte u papir za zamatanje ili ih napunite u staklenku i ukrasite vrpcom. 

Fotografije

3. Vaša fotografija

Majke žele biti dio života svoje djece i jako ih veseli kada mogu vidjeti njihove zanimljive doživljaje na fotografijama. Uzmite si vremena i pregledajte fotografije od posljednjih nekoliko mjeseci te odaberite posebne trenutke ili jako zgodne snimke. Možda imate fotografiju na kojoj ste zajedno s majkom? Nabavite poseban okvir za sliku kako ne bi bila samo lijepa uspomena već i lijep ukras.


Vrijeme

4. Posebno vrijeme zajedno

Možda ovo zvuči otrcano, ali najbolji dar koji dijete može dati svojoj majci je zajedničko vrijeme. To ne mora biti skupo putovanje u daleke krajeve za koje bi moglo biti teško pronaći termin. Manji poduhvati također mogu biti zabavni i dugo će se pamtiti. Zato razmislite o tome što vaša majka voli i pozovite je na doručak ili otmjenu večeru, pođite na kratku vožnju biciklom ili na izlet u okolicu. Priuštite si zajedničku filmsku večer, istražite potpuno nepoznate krajeve, otiđite u kazalište ili kino ili iznenadite majku kreativnim tečajem – pustite svojoj mašti na volju!


Pečenje

5. Darovi za grickanje

Svi se vesele povremenim malim darovima, uključujući i majke. Pečenje je također odlična ideja i uvijek je dobrodošlo! Torta u obliku srca vrlo je popularna na Majčin dan, ali ne mora se uvijek raditi o torti ili kolaču. Ovdje također ima mjesta za kreativne ideje! Najbolji su recepti oni koje vaša majka najviše voli. Možda najviše voli sočnu orehnjaču ili ne može odoljeti suhim kolačićima? Razmislite što vaša majka najviše voli grickati i razveselite je njezinom omiljenom poslasticom. Imamo i zgodnu uradi sam ideju za sve koji ne vole sami peći, ali imaju mame koje to vole – mješavina za pečenje u staklenki. Jer želja za slatkim sigurno će doći, a onda je ovaj dar iz kuhinje prava stvar. Vizualni dojam važan je dio ovog poklona, pa zato odaberite sastojke koji se što više razlikuju po boji i teksturi.