Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Uređenje balkona: četiri super ideje

Čitanje knjige u udobnom kutku ili uživanje u večeri s najdražima – balkon je sjajno mjesto jer smo kod kuće, a ipak donekle na otvorenom. Bez obzira na to je li vaša zelena oaza prostrana ili imate malen balkon, na jednostavan način i uz malo truda možete ga učiniti još udobnijim. Nudimo vam četiri sjajne ideje za lijepe ukrase koje možete isprobati sami.

Prikazan je balkon s mnogim zelenim lončanicama i četvrtastim teglama za cvijeće na ogradi. Osim toga su prikazani sklopivi stolac i drveni stol na kojem se nalaze tri vaze s cvijećem te boca i čaša s ledenim čajem.
© Hristina - stock.adobe.com

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • Da biste potpuno iskoristili prostor na balkonu, obratite pozornost na raspodjelu prostora.
  • Ugodnu atmosferu na balkonu možete stvoriti i uz prave ukrase. 
  • Budite kreativni i sami izradite dekoraciju za balkon od starih materijala.
  • Svijeće u posudicama i bocama, obojene tegle za cvijeće ili ukrasne zastavice: ovdje ćete saznati kako jednostavno ostvariti četiri ideje za uređenje balkona. 
Raspodjela prostora

Optimalno iskoristite svaki kutak

Prije useljavanja u novu kuću ili novi stan mnogo razmišljamo o tome kamo ćemo što staviti. Premještamo namještaj u dnevnoj sobi kako bismo ga što bolje rasporedili i istodobno optimalno iskoristili prostor. Pritom nerijetko zanemarimo balkon, ali i terasu ili dvorište. Što trebamo učiniti da bismo i ta mjesta sustavno uredili? Evo nekoliko važnih stavaka koje biste trebali uzeti u obzir:

  • Kad razmišljate o idejama za uređenje malog balkona, imajte na umu sljedeće pravilo: manje je više. Stoga upotrijebite balkonski namještaj koji ne zauzima mnogo prostora. Razmislite što vam je doista potrebno i što volite raditi na balkonu. Sunčate li se rado? Onda vam treba prostor za ležaljku. Na jesen rado odlazite s dekom na balkon kako biste se udubili u čitanje knjige? U tom slučaju potreban vam je udoban kutak za čitanje s jastucima. Često sjedite na balkonu s društvom? Onda obvezno nabavite stolce. Je li vam važno imati stol za kojim možete jesti ili vam je dovoljna površina za odlaganje pića? 
  • I sunčeva svjetlost važan je čimbenik prilikom uređenja balkona. Uživate u suncu? Onda postavite ležaljke ili stolce tako da su što izloženiji suncu. Oni kojima je sjena draža od sunca i vrućine mogli bi razmisliti o nabavi tende ili suncobrana. Je li vam važan pogled u daljinu ili biste radije da vam nitko ne smeta? Ovisno o tome što preferirate, pobrinite se za to da imate slobodan pogled ili postavite zaštitu, na primjer s pomoću biljaka ili stalaka za cvijeće za balkon raspoređenih na odgovarajući način.  

Kada ste zadovoljili te uvjete, možete se posvetiti ukrasima. Načelo uradi sam isplati se kad želite uljepšati balkon na održiv način. Za naše četiri ideje možete većinom upotrijebiti materijale koje najvjerojatnije već imate kod kuće.


Ukrasi od staklenki

Izradite svijeću u posudici

Samostalno izrađeni ukrasi mogu biti jednostavni, a ipak vrlo dojmljivi. Najjednostavnija dekoracija za ugodnu atmosferu na modernom balkonu jest svijeća u posudici, ili još bolje: puno svijeća u posudicama. Osim što lijepo izgledaju, služe i kao ugodan izvor svjetlosti. Za ovu vrstu ukrasa treba vam samo konopac od svijetlih prirodnih materijala koji vam se sviđa i nekoliko praznih staklenki bez poklopca. Od uobičajene staklenke za pekmez do trbušaste staklenke za krastavce: što više staklenki različitih oblika i veličina pronađete, to bolje.

Oko svakog otvora omotajte komad konopca i svežite ga u lijepu mašnu. Koliko ćete debelo omotati staklenke i koliko će velika ispasti mašna ovisi o vašem ukusu. Ako se staklenke previše ne razlikuju u obliku i veličini, rasporedite ih na balkonu kako vam se najviše sviđa. Ako su staklenke vrlo različite, zgodno ih je grupirati. Naposljetku u svaku staklenku stavite svjećicu.

Savjet: nemate staklenke kod kuće, a hitno vam treba manji izvor svjetlosti na balkonu ili terasi? Naš je prijedlog svjetiljka od masnog papira koju možete sami izraditi. Jednostavno položite svjećicu u malu posudu i stavite posudu u vrećicu od masnog papira. Izbušite po jednu rupu na gornjim krajevima dviju uzdužnih strana vrećice. Zatim možete kroz rupe provući komad konopca i zatvoriti svjetiljku malom mašnom kako biste je zaštitili od vjetra.


Ukrasi od boca

Napravite svijeću u boci

Za ugodnih ljetnih večeri posebno je lijepo zajedno sjediti na balkonu i uživati u čaši vina. A što učiniti kad ispraznite bocu? Nemojte je baciti jer je možete iskoristiti za ukrašavanje balkona: za tren oka možete od nje napraviti lijepu kapajuću svijeću. Ovaj ukras za balkon vjerojatno je najjednostavniji za izraditi jer vam osim boce treba još samo duga svijeća. Donji dio svijeće zagrijete u kipućoj vodi i čim se vosak omekša, utisnete je laganim kružnim pokretom u otvor boce. Što češće upotrebljavate svijeću u boci, to će brže nastati karakteristične voštane kapi. Posebno dobro izgledaju boce neobičnih boja i oblika. Džin i vodka, ali i kvalitetna jestiva ulja često se prodaju u posebno oblikovanim bocama s lijepim naljepnicama. S takvom svijećom u boci na balkonskom stolu moći ćete ljeti posebno uživati u večeri uz svjetlost svijeće pod vedrim nebom. Kao dodatni izvor svjetlosti tijekom zajedničkih večeri na balkonu prikladan je i rasvjetni lanac.


Ukrasi za tegle za cvijeće

Obojite tegle za cvijeće

Prikazane su mnoge tegle za cvijeće različitih veličina sa zelenim biljkama. Tegle su individualno obojene različitim uzorcima. Iza toga nalazi se pastelno žuti zid.
© FollowTheFlow – stock.adobe.com Uz nekoliko poteza kistom svoje tegle za cvijeće možete pretvoriti u jedinstvenu dekoraciju balkona.

Uzmite kist u ruke i uredite svoju zelenu oazu u vlastitom stilu. Bez brige, za ovaj projekt ne morate biti nadareni za slikanje. Cilj je dati novi život jednobojnim teglama za cvijeće. Već nekoliko poteza kistom dovoljno je da tegle poprime individualnu notu. 

Potrebne su vam samo akrilne ili druge boje koje su postojane na keramici i glini. Za tamne tegle uzmite bijelu, a za svijetle crnu boju. Stavite novinski papir na stol ili pod, pripremite šalicu čaja i možete početi. Za bojenje tegli odaberite jednostavne i ujednačene uzorke. Dovoljan je, primjerice, cik-cak uzorak u svakom redu od gornjeg ruba do dna tegle. Dobre su i ravnomjerno raspoređene točke, strelice ili cvjetići. Ako želite da bude diskretnije, ukrasite samo gornji rub tegle, a ostatak nemojte dirati. Još jedna kreativna ideja jest slikanje lica na male tegle za cvijeće. 


Ukrasi od papira

Izradite ukrasne zastavice

Ukrasne zastavice uljepšavaju vašu oazu, čak i ako imate samo mali balkon. Njihova je prednost i to što su pogodne i za zimu te udahnjuju život vašem balkonu, terasi ili dvorištu dok biljke nisu u cvatu. Za zastavice vam je potrebno mnogo rombova od čvrstog bijelog papira. Običnom olovkom skicirajte križ na papiru. Duljina okomite crte treba biti 16 centimetara. U sredini potegnite vodoravnu crtu duljine 10 centimetara. Potom s pomoću ravnala spojite sve točke križa i dobit ćete romb, koji zatim oprezno izrežite. Koliko ćete rombova trebati ovisi o duljini konopca. 

Presavijte svaki romb jednom u sredini tako da duge vrhove položite jedan na drugi i pripremite ljepilo. Ostavite oko 40 centimetara na kraju konopca i pričvrstite prvi trokut na konopcu tako da dio na kojem je presavijen leži na konopcu, a dugi vrhovi vise. Sada trebate zalijepiti vrhove s unutarnje strane. Ostavite razmak od dva centimetra na konopcu i zatim pričvrstite sljedeću zastavicu te nastavite taj postupak dok ne dosegnete željenu duljinu. Ponovno ostavite 40 centimetara na kraju konopca i zatim odrežite konopac. Ukrasne zastavice su gotove!