Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Pet najboljih hrana za mozak za gejmere

Savršena hrana za mozak mora ispunjavati tri uvjeta: brzo se priprema, bogata je energijom i može se jesti jednom rukom. U redu, o zadnjem uvjetu možemo raspravljati. No svi se slažemo da se isplati povećati koncentraciju uz ukusnu hranu za mozak, zar ne?

Prikazan je mladi muškarac koji sjedi za računalom i igra videoigru na velikom zaslonu.
© Drobot Dean – stock.adobe.com

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • Kad se uživimo u igranje, nemamo puno vremena za duge stanke kako bismo si pripremili komplicirana jela.
  • No ipak je važno zdravo se hraniti. Stoga ćemo vam otkriti pet najboljih hrana za mozak.
  • Preporučit ćemo vam i pića koja utažuju žeđ, a ne sadržavaju puno šećera. 
  • Ovdje ćete pronaći i mnoge recepte za ukusna jela koja se mogu pripremiti lako i prije svega brzo. 
Definicija

Od čega se sastoji optimalna hrana za mozak?

Optimalan temelj svakog obroka čine ugljikohidrati i povrće.
 

  • Ugljikohidrati su hrana bogata energijom koja će vas zasititi. Ovamo među ostalim ubrajamo krumpir, rižu i (integralnu) tjesteninu.
  • U svježem povrću krije se mnogo vitamina. Naročito zeleno povrće sadržava mnogo željeza, klorofila te vitamina C i E. 
  • Mahunarke i proizvodi životinjskog podrijetla poput jaja i mesa bogati su bjelančevinama.


Mozak će vam posebno dobro funkcionirati kad se opskrbljuje s dovoljno kisika. Međutim, kao međuproizvod metabolizma nastaju i slobodni radikali, odnosno štetne molekule kisika koje mogu naštetiti moždanim stanicama. Zato su važni vitamini C i E te beta-karoten: te tvari učinkovito vežu radikale i štite vaš mozak. Mnogo vrijednih hranjivih tvari dobit ćete od brokule, ali i od paprike i mrkve. Osim vitamina C, brokula je i namirnica bogata antioksidansima i kalijem. Mrkve su pak prave bombe beta-karotena, koji tijelo pretvara u vitamin A potreban za prilagođavanje očiju tami.


Prehrana

Pet najboljih zdravih hrana za mozak

Zdjela müslija s borovnicama i listićima metvice. Pored toga nalazi se zlatna žlica. Ispod toga nalaze se pladanj boje kupine i crveno-bijela prugasta kuhinjska krpa.
© Kaufland Hrana za mozak: borovnice, orašasti plodovi i integralni proizvodi odličan su izvor snage.

Gumeni bomboni, pizza, keksi itd. vrlo su primamljivi, no ne pomažu vam s koncentracijom. Barem ne zadugo, jer nakon naglog skoka šećera uvijek slijedi nagli pad, a to će vas učiniti gladnima, umornima i nekoncentriranima. Stoga napravite popis za kupovinu i opskrbite se kvalitetnom hranom za bolju koncentraciju. Zdrave alternative navedene u nastavku možemo preporučiti kao hranu za mozak.


Orašasti plodovi

Ove zdrave grickalice poboljšat će vam fokus i spriječiti umor. Naime, orašasti plodovi sadržavaju puno vitamina, minerala, bjelančevina i masti korisnih za zdravlje. Osim toga, tvari kao što su kolin i lecitin mogu vam poboljšati funkciju živaca i tako povećati sposobnost pamćenja i koncentracije. Isprobajte ih: preporučujemo vam orahe, bademe, indijske oraščiće, lješnjake i orahe makadamije.


Jabuke

Ova klasična namirnica sadržava važne vitamine B kompleksa, provitamin A te vitamine C i E. Sve te tvari štite mozak od slobodnih radikala (štetnih molekula kisika). U jabukama se nalazi i likopen, koji je koristan za povećanje koncentracije i brzine reagiranja. Na vama je hoćete li jednostavno narezati jabuke na kriške, kombinirati ih s maslacem od kikirikija ili ih naribati.


Borovnice

Aminokiselina triptofan čini borovnice pravom hranom za dobru volju jer je mozak pretvara u serotonin. Osim toga, borovnice reguliraju šećer u krvi, pomažu u jačanju mentalnih sposobnosti i ne sadržavaju mnogo kalorija. Tamne borovnice, koje sadržavaju bojilo antocijanin, sjajno hvataju radikale. Imamo i jednostavan recept s borovnicama: odmrznite zamrznute borovnice i grožđe u zdjelici i pomiješajte ih s jogurtom.


Banane

Još jedna klasična namirnica koja će vas napuniti energijom i brzo vam dati snagu zahvaljujući svojim ugljikohidratima i kaliju.


Integralne namirnice

Za punu dozu hranjivih tvari preporučujemo vam zdravu užinu u obliku kriške integralnog kruha ili zdjele nezaslađenih kokica ili zobene kaše. Integralni proizvodi izvor su bjelančevina, vitamina, minerala i antioksidansa. 


Pića

Tri najbolja pića za gejmere

Voda

Našem je tijelu dnevno potrebno najmanje 1,5 do 2 litre vode. Voda potiče opskrbu kisikom i cirkulaciju krvi u mozgu. Glavobolja, umor i pad koncentracije prvi su znakovi da ne pijete dovoljno. Izgubimo li samo 2 posto tekućine, organi te mišićne i moždane stanice već se slabije opskrbljuju. Posljedica je toga popuštanje koncentracije i produktivnosti. 

Kakao

Kakao može potaknuti koncentraciju jer poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu. No samo pod jednim uvjetom: udio kakaa mora iznositi barem 60 posto. Gotov kakao za piće ili kakao u prahu većim se dijelom sastoji od šećera. Kao hranu za mozak radije upotrijebite čisti organski kakao bez dodatnih sastojaka. Osim toga, jedan gram kakaa razbudit će vas otprilike kao dva grama kofeina.

Zlatno mlijeko

Ova mješavina kurkume i mlijeka sadržava antioksidans kurkumin, koji može imati pozitivan učinak na srce i mozak.