Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Visoke gredice: na što treba paziti pri izradi

Održiva i zdrava prehrana važna je sve većem broju ljudi. Visoka gredica za vlastito začinsko bilje i povrće posebno je praktična za to i lako se može izraditi. Međutim, postoji nekoliko stvari koje biste trebali imati na umu prilikom kupnje ili izrade visoke gredice kako bi biljke u njima doista i rasle. Objasnit ćemo vam što je važno u pogledu mjesta postavljanja, punjenja i sadnje.

Prikazana je drvena visoka gredica u kojoj rastu različite vrste zelene salate.
© Sonja Birkelbach - stock.adobe.com

Pregled sadržaja na ovoj stranici

 • Sve više ljudi odlučuje se za izradu visoke gredice u svom dvorištu. Ovdje pročitajte gdje ju je najbolje postaviti.
 • Važan je sadržaj: pogledajte na što trebate paziti prilikom punjenja.
 • Osim toga ćete saznati koje se biljke međusobno dobro podnose, a koje ne. 
Materijal

Odgovarajući materijal za visoku gredicu

Bez obzira na to želite li sami pripremiti visoku gredicu ili kupiti gotovu, postoje različite izvedbe i materijali. Koji je materijal (drvo, plastika ili metal) najpogodniji ponajprije ovisi o željenom načinu izrade, ali i o njezinu mjestu postavljanja i sadnji biljaka u njoj. Drvo je posebno popularno zbog svog lijepog i prirodnog izgleda. Međutim, ako se odlučite za drvo, morate voditi računa o utjecaju vremenskih prilika. Stoga biste visoke gredice od paleta i druge drvene gredice svakako trebali obložiti folijom prije nego što ih napunite. Po potrebi možete upotrijebiti i sredstvo za impregnaciju. No ako imate gredice za povrće, pobrinite se za to da takva sredstva ne mogu ući u zemlju. Neke vrste drva pogodnije su od drugih: na primjer, ariš je relativno otporan na vremenske prilike zahvaljujući visokom udjelu smole. 

Druga su mogućnost visoke gredice od plastike. Cijena tih visokih gredica u pravilu je niža od drvenih ili kamenih. Za razliku od drvenih gredica ne moraju se impregnirati i jednostavnije ih je održavati. Doduše, i plastične visoke gredice mogu se istrošiti i postati lomljive. No njihova je prednost što ih je često jednostavnije izraditi i ponekad imaju dvostruku stijenku za toplinsku izolaciju. 


Mjesto postavljanja

Što je važno prilikom usmjerenja

Gdje bi visoka gredica trebala stajati? Visoke gredice sjajne su jer nam omogućuju uzgoj biljaka čak i ako nemamo vlastiti vrt, pa tako postoje gredice za balkon ili terasu. No da bi nam biljke uspjele, gredica bi trebala dobivati dovoljno sunca. Kako bi se što bolje iskoristila sunčeva svjetlost, preporučuje se dokazana metoda postavljanja gredica u smjeru sjever-jug.

Osim toga, razmislite što želite posaditi u gredicu. Različite biljke zahtijevaju različite uvjete i lokacije. Mjesto uz zid kuće izloženo suncu povoljno je za biljke kojima treba puno sunca, dok je natkrivena terasa bolje rješenje za biljke koje vole sjenu i polusjenu. Posebno je korisno imati nadstrešnicu ili tendu koja propušta svjetlo i koja se po potrebi može sklopiti ili rasklopiti. 


Punjenje

U visokoj gredici potrebni su sljedeći slojevi

Kako bi se zajamčili optimalni uvjeti za rast i zaštitilo gredicu od vremenskih uvjeta i štetnika, treba je pravilno napuniti, i to u više slojeva. Na taj način potiče se stvaranje humusa, s pomoću kojeg se gredica može više godina sama opskrbljivati hranjivim tvarima. Istodobno se u procesu truljenja oslobađa toplina, odnosno dobiva se neka vrsta prirodnog izvora grijanja, što omogućuje ranu sjetvu. Zahvaljujući toj kombinaciji prinos visoke gredice u pravilu je bolji nego u uobičajenom povrtnjaku. Visoka gredica – uradi sam:
 

 1. Na tlu ispod gredice pričvrstite rešetku kako vam na gredicu ne bi dolazili miševi i drugi glodavci. 
 2. Prvi sloj gredice napunite krupnim odrezanim granama stabala ili grmlja do visine od oko 25 cm.
 3. Kao drugi sloj ubacite sitnije grančice (visina 15 do 20 cm). 
 4. Zatim kao treći sloj dodajte krupni kompost ili pokošenu travu (20 do 30 cm).
 5. Naposljetku dolazi takozvani biljni sloj, za koji možete upotrijebiti zemlju za vrt. 
 6. Visina od oko 30 cm sasvim je dovoljna. 


Pozor
: Uslijed procesa truljenja punjenje će se s vremenom slegnuti. Stoga u proljeće nakon prve jesenske izrade gredice dopunite kompost i zemlju. U pravilu je potrebno pet do sedam godina da se sve korisne tvari u gredici kompostiraju, nakon čega je treba ispočetka napuniti.


Sadnja

Neke se biljke međusobno ne podnose

Osim za punjenje, postoji nekoliko pravila i za sadnju u visoke gredice kako bi prinos bio dobar. Budući da se u visokoj gredici biljke sade gušće nego u uobičajenoj gredici, trebali biste paziti da se biljke ne natječu za hranjive tvari, nego međusobno dopunjuju i da ne stvaraju sjenu jedne drugima. To znači da se ovisno o usmjerenju gredice više kulture trebaju posaditi iza nižih. 

Osim toga, razmislite koje začinsko bilje i/ili povrće želite posaditi. Naime, biljke moraju odgovarati jedne drugima. Neke se biljke međusobno ne podnose. Na primjer, treba im različita količina hranjivih tvari ili se sade u različito vrijeme. Početnice i početnici često žele šaroliku mješavinu salate, povrća i začinskog bilja, što je za početak najčešće i vrlo dobro. Naime, mješavina biljaka s niskom i visokom potrebom za hranjivim tvarima najčešće dobro funkcionira.

Mali pregled potrebe za hranjivim tvarima među popularnim vrstama povrća:
 

 • visoka potreba: krastavci, poriluk, rajčica, brokula, paprika, krumpir, tikvice
 • srednja potreba: cikla, špinat, komorač, mrkva, blitva
 • niska potreba: matovilac, rotkvice, luk, grašak, grah, začinsko bilje. 

Dobri susjedi: ove se biljke dobro podnose

U mješovitim gredicama sa začinskim biljem i povrćem međusobno se dobro podnose među ostalim peršin, blitva, mrkva, luk, kupus i celer. Za popunjavanje praznina i ukrašavanje mogu se dodati jestivi cvjetovi poput kadife. Ako volite sredozemni ugođaj, zajedno posadite sljedeće povrće i začinsko bilje: bosiljak, origano, timijan, kadulju, ružmarin, patlidžan i papriku. I rajčice dolaze u obzir, no imajte na umu da one za razliku od mediteranskih biljaka trebaju puno hranjivih tvari. Ako imate mješavinu mediteranskog bilja i biljaka kojima treba puno energije poput rajčica, možete mjestimično dodati gnojivo u zemlju ili je mineralno osiromašiti komadićima odlomljena kamena te tako izići u susret biljkama.

Savjeti za veći prinos

Ako ste izradili veću visoku vrtnu gredicu i želite optimizirati prinos povrća, posadite određene kulture jedne nakon drugih. Stručnjaci preporučuju sadnju biljaka s visokom potrebom za hranjivim tvarima u prvoj godini jer će one tada dobiti dovoljno hranjivih tvari, dok će biljke kojima treba manje energije, primjerice rotkvice, u takvim okolnostima vjerojatno rasti u visinu umjesto stvaranja gomolja. U drugoj godini sadnje najbolje uspijevaju biljke sa srednjom potrebom, a u trećoj godini posadite biljke s niskom potrebom za hranjivim tvarima.  

Biljkama načelno treba dovoljno vode. Stoga redovito zalijevajte gredicu ako je zemlja suha. Korov se u pravilu plijevi početkom sezone, dakle u jesen odnosno proljeće. Međutim, zahvaljujući gustoći posađenih biljaka neželjeni se korov ionako najčešće javlja u vrlo ograničenoj mjeri. Volite vrtlarstvo? Onda pogledajte naš asortiman Countryside®, u kojem ćete pronaći različite ponude u području vrta, balkona i terase!