Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Ideje za poklon – 6 uradi sam ideja

Bez obzira na to je li riječ o Božiću, rođendanu ili nekoj drugoj prigodi, uvijek je lijepo izmamiti osmijeh na lice najboljoj prijateljici. Imamo za vas šest kreativnih ideja za lijepe poklone.

Prikazan je četvrtast paket narančaste boje na kojem se nalazi grančica eukaliptusa. Dvije ruke pričvršćuju grančicu na paket.
© Yummy pic – stock.adobe.com

Pregled sadržaja na ovoj stranici

 • Poklonite svojoj najboljoj prijateljici nezaboravan doživljaj kroz mikroavanturu u stilu Alastaira Humphreysa.
 • Kreativna ideja za poklon pupoljak je iz kojeg se razvija cvijet prijateljstva.
 • Podsjetite svoju prijateljicu koliko je važno ugađati jedno drugome, na primjer kuglom za kupanje koju ste sami napravili. 
Mikroavanture

1. Iznenadite najbolju prijateljicu mikroavanturom

Jeste li čuli za Alastaira Humphreysa? Ako niste, vrijeme je da saznate o kome je riječ! Ovaj britanski autor osmislio je koncept mikroavanture. Humphreys je rekao da ne trebamo uvijek putovati na drugi kraj svijeta da bismo doživjeli avanturu. Naprotiv, nezaboravni doživljaji mogu se lako integrirati u svakodnevicu jer se odvijaju pred našim vratima. Pravila su jednostavna. Pronađite aktivnosti koje se odvijaju vani i traju najviše 72 sata. Moraju biti dostupne javnim prijevozom, a ako trebate prenoćiti, sve stvari morate ostaviti u stanju u kakvom ste ih našli.

To je sjajna i jedinstvena ideja za poklon prijateljici kojom ćete razbistriti glavu i obogatiti svoje prijateljstvo. Sada ste vi na redu: postoji li u blizini vašeg doma mjesto koje je vaša prijateljica oduvijek htjela posjetiti? Neko jezero, šuma ili četvrt? Ako ne postoji, iznenadite je vlastitom idejom. Ili joj poklonite putovanje za dvoje bez plana, s novčićem u ruci koji ćete baciti na svakom raskrižju: glava znači desno, a pismo lijevo. Za 30 minuta osvrnite se i pogledajte kamo ste stigli. Odjenete li se toplo, i za hladnih ćete dana doživjeti sjajne mikroavanture. Časna riječ!


Kulinarsko putovanje

2. Povedite djevojku na kulinarsko putovanje

Bez obzira na to jeste li početnik, napredni ili profesionalac: poklonite li djevojci zajednički kulinarski događaj, možete iskoristiti tu priliku da barem u gastronomskom smislu „otputujete” u neku daleku zemlju (inspiraciju potražite, primjerice, uz naše gastropustolove). Otkrivanje novih recepata i okusa još je zabavnije u društvu druge osobe. Osmislite moto kulinarskog događaja, na primjer prema nekoj nacionalnoj kuhinji, potražite odgovarajuće recepte za predjelo, glavno jelo i desert, kupite sve potrebne sastojke i po želji ukrasite svoj dom u stilu tog događaja. Za dodatno uzbuđenje i veselje zapakirajte poklon u mali karton s trima predmetima tipičnima za tu zemlju. Hoće li vaša djevojka odmah pogoditi kamo putujete?


Sobne biljke

3. Razveselite djevojku izdancima koje ste sami uzgojili

Zlatni puzavac, filodendron, aloe vera: postoje mnoge ankete koji potvrđuju da su sobne biljke vrlo popularne. Vjerujemo da ih voli i vaša cura. Ako ne, pravi je trenutak da u njoj probudite ljubav prema tim zelenim ljubimcima. Pitate se kako? Naravno, možete kupiti biljku, no puno je efektnije uzgojiti izdanak sobne biljke (ako je imate) i zapakirati ga kao poklon. Postoje različiti načini na koje možete uzgojiti izbojak sa sobne biljke, na primjer putem reznica. Ovisno o vrsti biljke možete, na primjer, odrezati izdanke od matične biljke, posaditi ih u zemlju siromašnu hranjivim tvarima i redovito ih zalijevati. Dok god biljka nema korijenje, važno je opskrbljivati je s dovoljno vode. Kad se nakon nekoliko tjedana pojave novi izdanci, biljka je spremna za premještanje u veću teglu sa zemljom bogatom hranjivim tvarima. Uz to napišite lijepu poruku i vaša će se djevojka sigurno oduševiti.


Kugle za kupanje

4. Poklonite najboljoj prijateljici kugle za kupanje koje ste sami napravili

U području wellnessa postoje brojne mogućnosti kako razveseliti prijateljicu. No to ne mora uvijek biti veliki dan wellnessa u toplicama s profesionalnom masažom. Manje je često više, pa tako i male stvari mogu donijeti puno radosti. Na primjer, trebate ideju za poklon za rođendan ili razmišljate što pokloniti curi za Božić: podsjetite je koliko je važno ugoditi sam sebi i opustiti se, primjerice u vlastitim toplicama kod kuće uz ugodnu kupku i kuglu za kupanje, piling ili gel za tuširanje koji ste sami napravili. Umjesto sintetskih mirisa i bojila, vaše vlastite kreacije sadržavat će prirodne sastojke te stoga mogu biti i bolje za kožu i okoliš od uobičajenih proizvoda za njegu. Takav poklon zasigurno će obradovati vašu prijateljicu ili djevojku. 

Upute za izradu kugli za kupanje

Potrebni sastojci za kugle za kupanje:

 • 250 g natrona
 • 125 g limunske kiseline
 • 60 g gustina
 • Po potrebi boja za hranu
 • 60 g organskog kokosovog ulja ili druge masti
 • Eterično ulje 

Izrada kugli za kupanje kod kuće:

 1. U zdjeli pomiješajte natron, limunsku kiselinu i gustin. Ako želite obojiti svoje kugle za kupanje, u ovom koraku dodajte i boju za hranu u prahu.
 2. Zatim otopite kokosovo ulje tako da bude u tekućem stanju. Ulijte ga u posebnu zdjelu zajedno s eteričnim uljem. Pomiješajte te sastojke.  
 3. Polako dodajte tekuće sastojke suhim sastojcima iz prvog koraka. Kad ih sve pomiješate, smjesa bi trebala biti praškasta i slična mokrom pijesku.
 4. Potom možete od smjese rukama oblikovati male kugle. Možete upotrijebiti i kalupe da biste ravnomjerno rasporedili masu.
 5. Zatim stavite kugle za kupanje na nekoliko sati u hladnjak te ih nakon toga oprezno izvadite iz kalupa (ako ste ih upotrijebili). 
 6. Kugle se moraju sušiti nekoliko dana, a potom ih možete lijepo zapakirati. Na primjer, stavite ih u malu vrećicu ili kutiju za poklone te na naljepnicu napišite ime svoje prijateljice i nekoliko srdačnih riječi. 

Fotografije kao poklon

5. Tomu će se vaša najbolja prijateljica sigurno veseliti: trenuci za sjećanje

Dvije žene s dugom tamnom kosom odostraga. Zagrljene su.
© loreanto – stock.adobe.com Ovjekovječiti posebne trenutke i zapakirati ih kao poklon za najbolju prijateljicu uvijek je dobra ideja!

Ako volite uradi sam poklone za Božić, rođendan ili neku drugu prigodu, razmislite o fotografijama. Fotografije su oduvijek bile izvrstan način kako ovjekovječiti sjećanja na posebne trenutke te su stoga uvijek poseban poklon. Što trebate učiniti: Isplanirajte s prijateljicom dan u dvoje, na primjer za šoping, ples ili šetnju u prirodi.

Sve lijepe, smiješne i posebne trenutke svog prijateljstva tog dana zabilježite fotoaparatom. Zatim odlučite u kojem ćete obliku te slike pokloniti prijateljici (naravno, možete uzeti i starije fotografije). Hoće li to biti kutija puna sjećanja, zidna slika ili kalendar?  Postoje mnoge mogućnosti! Budite kreativni i poklon za vašu najbolju prijateljicu bit će gotov prije nego što kažete keks! 


Sušeno cvijeće

6. Poklon za vječnost? Iznenadite djevojku cvijećem koje će trajati zauvijek

Vaša djevojka sigurno će se veseliti šarenom buketu cvijeća. No budući da cvijeće brzo uvene, možete je razveseliti i sušenim cvijećem. Takav poklon možete lako sami napraviti. Osim toga, sušeno cvijeće možete staviti u okvir za sliku i dobit ćete sjajan kreativan poklon. Za prešanje cvijeća (po mogućnosti malih plosnatih cvjetova, na primjer maćuhica) trebaju vam samo debela knjiga i papir. 

Upute za sušenje, prešanje i darovanje cvijeća

 1. Postavite cvjetove između listova upijajućeg papira, na primjer novina.
 2. Uzmite debelu knjigu i položite je na cvijeće. Ostavite sve na suhom i toplom mjestu.
 3. Nakon tjedan dana zamijenite papir. 
 4. Kad se cvijeće posuši za tri do četiri tjedna, možete ga izvaditi.
 5. Provjera: Kako izgledaju cvjetovi kad ih okrenete prema suncu? Ako su znatno tanji i prozirniji, stavite ih u okvir za sliku i zapakirajte kao lijep poklon.