Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Piškote: prozračan i lagan keks

Piškote, poznate i kao „mačji jezik”, proizvode se od lake biskvitne mase. Ta masa, koja se sastoji od brašna, jaja, šećera i arome, prska se na limove i peče pri umjerenoj temperaturi. Zatim se keks posipa šećerom.

Dobro je znati

Piškote imaju ova posebna svojstva

Piškote u detaljnom prikazu

Piškote imaju duguljast oblik, vrlo su prozračne i hrskave, a njihova je površina posuta malom količinom šećera. Ovo se pecivo smatra keksom. Zbog svoje prozračne i mekane konzistencije te izvrsnog okusa posebno su omiljene među malom djecom. One dobro upijaju vlagu, zbog čega se piškote u ustima brzo otapaju. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu piškote?

Piškote, koje izvorno potječu iz Italije, bile su popularne već tijekom srednjovjekovnog razdoblja. Tada je francuski kralj posjetio savojsku kneževinu. Tim su povodom kuhari i pekari izmislili novo pecivo, koje su, prema kneževini, nazvali „Savoiardi”. Ovi ukusni biskvitni štapići i danas se tako nazivaju u Italiji. Piškote su svoju popularnost stekle iznimnom popularnošću među višim slojevima stanovništva.


Sezona

Kada je sezona piškota?

Piškote se peku neovisno o sezoni i stoga su dostupne tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati piškote i kako se trebaju čuvati?

Piškote u detaljnom prikazu

Piškote se rado poslužuju uz kavu, čaj ili kakao. Neizostavne su tijekom proizvodnje slastica kao što su tiramisu, trifle i zuppa inglese, a i nadjevanje torte Charlotte piškotama uspijeva kao od šale. S pomoću tekućeg maslaca i razmrvljenih piškota brzo se može proizvesti ukusna kora za tortu. Piškotama natopljenim u mlijeku neće se razveseliti samo djeca, već je kao desert ili slatki međuobrok ovo fino pecivo dostupno u svim mogućim varijacijama.

Ovako se trebaju čuvati piškote

Piškote je do upotrebe najbolje čuvati na hladnom i suhom mjestu. Pakiranje bi se moralo otvoriti tek prije upotrebe. Nakon što se pakiranje otvori, ove je kekse najbolje čuvati zrakonepropusno.


Recepti

Što možeš pripremiti od piškota


Sastojci

Ovo se nalazi u piškotama

Piškote sadrže oko 400 kilokalorija na 100 grama keksa.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 407 kcal

Ugljikohidrati: 82 g

Bjelančevine: 8,5 g

Masti: 5 g

Vitamini

 

Vitamin A: 87 µg

Vitamin B1: 0,04 mg

Vitamin B2: 0,14 mg

Vitamin B6: 0,06 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 1,5 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 31 mg

Željezo: 1,3 mg

Kalij: 144 mg

Magnezij: 9 mg

Natrij: 49 mg