Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Rigatoni: tjestenina s jezgrom

Zajedno s tjestenino Tortiglioni, rigatoni se ubrajaju među najstarije sorte tjestenine u Italiji. Rigatoni cjevasta oblika u svojoj se domovini Italiji ubrajaju u elegantne vrste tjestenine. Dostupni su u različitim duljinama i s različitim promjerima. U usporedbi s tjesteninom Penne, veći su i nisu odrezani pod kutom, već ravno. 

Dobro je znati

Rigatoni imaju ova posebna svojstva

Rigatoni u detaljnom prikazu

Njihov naziv potječe od talijanske riječi „rigato” (u prijevodu „prugast”), koja se odnosi na utore po kojima je ova tjestenina i dobila naziv. U kombinaciji s velikim promjerom cijevi osiguravaju da umak i sir bolje prianjaju nego na glatkoj tjestenini. Ova tjestenina u obliku cijevi nije popularna samo u svojoj domovini Italiji. Rigatoni su naizgled vrlo slični napuljskoj tjestenini Tortiglioni. Znalci ih razlikuju na temelju sljedećih karakteristika: kod rigatona utori protječu paralelno s cijevi, a kod tjestenine Tortiglioni dijagonalno. Ako ti takve pojedinosti izgleda nisu suviše važne, umjesto rigatona slobodno možeš upotrebljavati i tjesteninu Tortiglioni.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu rigatoni?

Rigatoni izvorno potječu iz Rima, no također su preferirani oblik tjestenina na jugu Italije i na Siciliji. 


Sezona

Kada je sezona rigatona?

Rigatoni se poglavito nude sušeni i stoga su tijekom cijele godine dostupni u uvijek jednakoj kvaliteti. 


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati rigatoni i kako se trebaju čuvati?

Rigatoni u detaljnom prikazu

Zahvaljujući velikom promjeru, šupljini u sredini i utorima, rigatoni su pravi „magneti za umak”. Tako ova debela tjestenina savršeno pristaje uz umake na bazi rajčice ili vrhnja. Na primjer, uz krepki ragu, umak od vrhnja s gljivama ili pak gusti umak i, dakako, uz vegetarijanske ili veganske varijante s povrćem.

Međutim, rigatoni su prvi izbor i kada je riječ o nabujcima i gratinu „al forno”. Kratke, debele cijevi idealno su prikladne za slaganje u slojeve u obliku nabujka te prepečenje dodatkom pikantnog sira, kao što je, na primjer, pekorino. Kada pripremaš rigatone, obrati pozornost na to da se tjestenina mora kuhati u dovoljnoj količini slane vode. Nakon vremena kuhanja od oko jedanaest minuta bit će „al dente”, odnosno: čvrsta na zagriz.

Ovako se trebaju čuvati rigatoni

Kao i većina suhe tjestenine, i rigatoni imaju gotovo neograničen rok trajanja. Pri tome je vrlo važno da se već otvorena pakiranja od plastične folije ponovno pažljivo zatvore. Rigatone kupljene u kartonskim pakiranjima najbolje je nakon otvaranja pakiranja čuvati u staklenim posudama koje ne propuštaju zrak ni vlagu. Tako se sprječava mogućnost upijanja vode tjestenine i nastanka plijesni.


Sastojci

Ovo se nalazi u rigatonima

Kao i sve druge tjestenine, rigatoni sadrže brojne ugljikohidrate, nešto bjelančevina, šećer i dijetalna vlakna. 

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 349 kcal

Ugljikohidrati: 74,5 g

Bjelančevine: 8,9 g

Masti: 1,7 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0 mg

Vitamin B2: 0 mg

Vitamin B6: 0 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 0 mg

Željezo: 0 mg

Kalij: 0 mg

Magnezij: 0 mg

Natrij: 0 mg