Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Zobene pahuljice: zdrava osnovna namirnica

Od petog mjeseca života sve do duboke starosti – zobene pahuljice važna su osnovna namirnica tijekom svih životnih faza te se svakako mogu mjeriti s drugom „supehranom” kao što su chia sjemenke, kvinoja i sl. 

Dobro je znati

Zobene pahuljice imaju ova posebna svojstva

Zobene pahuljice u detaljnom prikazu

Zobene pahuljice ubrajaju se u integralna zrna jer se tijekom proizvodnje uklanjaju samo oni dijelovi koji nisu jestivi. Zatim se zrno priprema raznim metodama i, naposljetku, usitnjava u drobilici i ravna na stalku za ljuštenje. Zobene pahuljice bogate su dijetalnim vlaknima, u pogledu čega je posebno potrebno spomenuti beta glukan.

Zob sadrži gluten; ona ima visoku kvalitetu u pogledu ugljikohidrata i bjelančevina. Ukupno 75 posto svih sadržanih masti nezasićene su masne kiseline. Zobene pahuljice u pravilu se nude u tri vrste: mekane zobene pahuljice, grube zobene pahuljice, koje se sporije omekšavaju i koje ostaju tvrde na zagriz, te topive pahuljice, koje se mogu pomiješati u tekućini. 


Podrijetlo

Odakle izvorno potječu zobene pahuljice?

Zobene pahuljice već se nekoliko stoljeća konzumiraju kao hranjivo jelo za siromašne ili probavljivo jelo za bolesnike. No i u kulinarskom smislu, na primjer, u obliku granole, ili na temelju bogatih hranjivih vrijednosti, koje se posebice cijene u području tjelovježbe, ovo se obrađeno zrno iskazalo tijekom posljednjih nekoliko godina. To je ovoj žitarici čak i osiguralo mjesto u kategoriji superhrane. Najraniji dokaz o uzgoju zobi potječe iz Švicarske i Germanije, i to otprije 7000 godina. 


Sezona

Kada je sezona zobenih pahuljica?

Zobene pahuljice dostupne su tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se mogu upotrebljavati zobene pahuljice i kako se trebaju čuvati?

Zobene pahuljice u detaljnom prikazu

Kao žitne pahuljice za doručak, „overnight” zobene pahuljice, kaša od žitarica, pločica od žitnih pahuljica, panada, u kosanim odrescima ili torticama – zobene pahuljice iznimno su svestrane. Stoga se mogu upotrebljavati i za pečenje. Iako zob u obliku brašna nije najbolji izbor za pečenje, ipak se može upotrebljavati kao dodatak pri pečenju uz druga brašna, baš kao i vezivno sredstvo za umake. Najbolje je zobene pahuljice čuvati na tamnom mjestu i zrakonepropusno.Sastojci

Ovo se nalazi u zobenim pahuljicama

Dok je posebice zobena kaša imala važnu ulogu kao glavno jelo u britanskim radničkim obiteljima, zobene pahuljice u modernim se konceptima prehrane iznimno cijene zahvaljujući velikoj količini sadržanih hranjivih tvari. Dakle, kod njih je riječ o povoljnoj i zasitnoj hrani koja se može upotrebljavati na razne načine te koja usto sadrži velike količine makronutrijenata i dijetalnih vlakana.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 348 kcal

Ugljikohidrati: 58,7 g

Bjelančevine: 12,5 g

Masti: 7 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0 µg

Vitamin B1: 0,55 mg

Vitamin B2: 0,15 mg

Vitamin B6: 0,16 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 1,2 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 57 mg

Željezo: 5,1 mg

Kalij: 397 mg

Magnezij: 140 mg

Natrij: 5 mg