Amaro: razlog zašto su talijanski biljni likeri popularni
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Talijanski biljni liker zove se još i amaro te može sadržavati brojne različite sastojke.
- Sve od Ferneta do Alpinea: objasnit ćemo vam koje razne vrste amara postoje.
- Amaro i amaretto zvuče vrlo slično, pa djeluje kao da su ova dva pića slična okusa, no zapravo su vrlo različita.
Što je amaro?
Osim šećera, vode i alkohola glavni sastojci amara su aromatično i ljekovito bilje te drugi biljni sastojci poput korijenja, cvjetova ili kore. Većina proizvođača ne odaje o kojim se sastojcima točno radi jer se likeri uglavnom proizvode prema tajnom receptu. Neki proizvođači čak upotrebljavaju stare recepte koji potječu još iz samostana ili ljekarni. Poznato je, međutim, da ovi likeri često sadržavaju anis, encijan, bazgu, kininovu koru, metvicu, cvijet lipe i kamilicu. Ti se sastojci namaču u neutralnom alkoholu ili vinu te im se poslije dodaje šećer. Tako proizvedeni tamni biljni liker većinom ima gorko-sladak okus i gustu konzistenciju, a udio alkohola većinom iznosi između 10 i otprilike 40 %.
Kakav okus ima amaro?
Amaro se može piti kao aperitiv i kao digestiv. Obično se pije čist iz visokih čaša za rakiju, a možete ga piti i s ledom i kriškom limuna. Neke vrste amara mogu se upotrijebiti i za pripremanje koktela. Međutim, odlučite li se piti amaro čist, postoje dva načina na koji ga možete piti. Neki ga vole piti na sobnoj temperaturi, dok ga drugi radije piju hladnoga.
Koje vrste postoje?
Talijanski biljni likeri mogu se podijeliti u razne kategorije, na primjer:
- Medium
- Fernet
- Alpine.
U nastavku vam donosimo pregled različitih vrsta amara:
Medium
Ova varijanta uglavnom sadržava 32 % alkohola i ima blagu citrusnu notu. Najpoznatija marka u ovoj kategoriji je Ramazzotti. Milanski ljekarnik Ausano Ramazzotti izumio je ovo piće 1815. godine, a za njegovu pripremu upotrijebio je više od 30 biljaka i aromatičnog bilja, među kojima su vanilija, narančina kora, zvjezdasti anis i ružine latice. Međutim, i drugi likeri iz ove kategorije, kao što je sicilijanski amaro Averna, postaju sve popularniji. Averna sadržava 60 različitih biljnih sastojaka i u Italiji je vrlo popularno piće. Amaro Montenegro, koji potječe iz Bologne, također je vrlo popularan među Talijanima.
Fernet
Fernet je uglavnom malo gorči od drugih talijanskih biljnih likera. Jedna od najpopularnijih vrsta je Fernet Branca, koji je 1845. godine u Milanu izumio ljekarnik Bernadino Branca. Prema legendi pomiješao je 27 aromatičnih i ljekovitih biljaka i prodavao ih kao gorak digestiv. Kao što je tipično za biljni liker s 39 % alkohola, odlikuje se snažnim okusom.
Alpine
Likeri koji pripadaju ovoj kategoriji su, kao što se može naslutiti iz njihova imena, aromatizirani alpskim biljem. Talijanski biljni likeri u ovoj kategoriji obično imaju udio alkohola od oko 17 %. Takvi likeri su, na primjer, amaro Zara ili amaro Braulio, koji se često poslužuju kao digestivi. Ovi likeri prikladni su i za izradu koktela te izvrsno idu, na primjer, uz đumbirovo pivo.
Carciofo
Carciofo na hrvatskome znači artičoka. To je vrsta likera koji osim aromatičnog bilja sadržava i artičoke. Najpoznatiji takav liker je Cynar, koji ima gorkast, tj. gorko-sladak okus i sadržava otprilike 16,5 % alkohola. Može se piti sam ili kao dugo piće (tzv. long drink), npr. zajedno s tonikom ili gaziranim pićem s okusom limuna. U toj je kombinaciji vrlo popularno ljetno piće te mu se često još dodaju led i narančina kora.
Tartufo
Već na temelju samog imena može se zaključiti što ovaj amaro čini posebnim, naime njegov poseban sastojak: crni tartufi. Ovi likeri potječu iz talijanske regije Umbrije, koja je poznata po tartufima, i imaju udio alkohola od otprilike 30 %.
Amaro, rakija ili amaretto – koja je razlika?
Fernet, Sambuca ili Grappa? U čemu je razlika između biljnog likera i rakije? Dok se u likere dodaju sokovi ili slični sastojci da bi se povećao udio šećera u njima i da bi imali sladak okus, jaka alkoholna pića poput rakije čisti su destilat, tj. čisti proizvod destilacije (pečenja). Svjetski poznata jaka alkoholna piću su prije svega votka, rum, tekila i viski. U Italiji je osobito popularna i rakija od voćne komine zvana Grappa. Osim toga, jaka alkoholna pića poput rakije uvijek imaju visok udio alkohola od 40 % ili više.
Još jedno pitanje koje proizlazi iz sličnosti naziva „amaro” i „amaretto” jest: jesu li amaretto i amaro ikako povezani? Amaretto je umanjenica pojma „amaro”, talijanske riječi koja znači „gorko”. Sličnost u nazivu mogla bi biti posljedica toga što su se u početku za proizvodnju amaretta upotrebljavali gorki bademi (talijanski: mandorla amara). Međutim, okusom se sladak amaretto zahvaljujući dudu, koji je sličan marcipanu, značajno razlikuje od amara, koji se odlikuje biljnim okusom. Ako želite saznati više o novim prehrambenim trendovima, pretplatite se na Kauflandov bilten kako bismo vam slali obavijesti o novim proizvodima i ponudama.